Extrădarea lui Julian Assange, judecată la Londra. Avocații au introdus un ultim demers prin care încearcă blocarea predării către SUA

Extrădarea lui Julian Assange, judecată la Londra. Avocații au introdus un ultim demers prin care încearcă blocarea predării către SUA

Înalta Curte din Londra începe marți, 20 februarie, un proces care va dura două zile în care va decide dacă îi oferă fondatorului Wikileaks, Julian Assange, un recurs complet împotriva deciziei de extrădare în SUA unde riscă închisoare pe viață, relatează BBC și The Guardian.

Susținătorii lui Assange spun că, dacă instanța refuză, decizia va deschide calea să fie transportat cu avionul în SUA. În cazul unei decizii negative pentru Assange, extrădarea ar putea fi finalizată în decurs de săptămâni.

Văzut de susținătorii săi drept un avertizor de integritate care a dezvăluit ilegalități, dar acuzat de autoritățile americane că a publicat informații care au pus viața americanilor în pericol, Julian Assange riscă să fie condamnat la închisoare pe viață după extrădarea în SUA.

Problemele penale ale lui Assange au început în 2010, când Wikileaks a publicat un număr imens de dosare militare confidențiale despre războaiele din Irak și Afganistan, inclusiv imagini în care un elicopter american împușcă civili la Bagdad.

El s-a refugiat timp de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra, înainte de a fi arestat de Poliția Metropolitană în 2019. SUA au cerut extrădarea sa din Marea Britanie în acel an, spunând că dezvăluirile de pe Wikileaks au pus vieți în pericol.

Doi ani mai târziu, un judecător britanic a hotărât că, deși SUA au arătat că au un dosar penal legitim împotriva lui Assange, acesta nu poate fi transferat pentru că ar putea încerca să-și facă rău.

Ulterior, decizia a fost anulată după SUA au oferit Regatului Unit noi asigurări cu privire la modul în care va fi încarcerat Assange și tratamentul pe care îl va primi, inclusiv posibilitatea de a executa orice posibilă condamnare la închisoarea în Australia, țara sa natală.

La audierea din această săptămână, avocații fondatorului Wikileaks sunt așteptați să ceară permisiunea de a contesta ordinul de extrădare semnat de ministrul de interne al Regatului Unit, Priti Patel, în urmă cu aproape doi ani.

Assange a cerut să se prezinte personal în instanță, dar cel mai probabil va apărea prin intermediul unui videoconferințe de la penitenciarul Belmarsh.

„Viața lui este în pericol în fiecare zi în care stă în închisoare. Dacă este extrădat, va muri”, a afirmat soția sa, Stella Assange. „Este ședința finală, dacă nu va fi favorabilă lui Julian, nu există nicio posibilitate de a face apel la instanța supremă sau oriunde în această jurisdicție”.

Dacă nu reușesc să-i convingă pe judecători că este ceva în neregulă cu acest ordin, Assange trebuie extrădat în termen de 28 de zile, cu excepția cazului în care poate convinge Curtea Europeană a Drepturilor Omului să oprească temporar avionul printr-o procedură cunoscută ca „Regula 39”.

Avocații săi spun că, dacă va fi condamnat pentru acuzațiile care îi sunt aduse în SUA, ar putea primi o pedeapsă cu închisoare de până la 175 de ani. La începutul acestei luni, într-un caz separat, Joshua Schulte, un fost ofițer CIA, a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru că a transmis materiale clasificate către WikiLeaks.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *