Fabrica de armament din Ardeal înnoită prin proiecte de milioane de euro: „Armata Română trece la calibrele de muniție NATO”

Fabrica de armament din Ardeal înnoită prin proiecte de milioane de euro: „Armata Română trece la calibrele de muniție NATO”

România se înscrie timid pe traseul indicat de marile puteri militare din Europa drept răspuns la agresivitatea Rusiei: mărirea producției de armament în toate țările de pe continent. Cererea internațională de muniție a crescut semnificativ după invadarea Ucrainei, iar responsabilii Uzinei Mecanice Cugir încearcă să profite, prin proiecte de colaborare cu parteneri din SUA, Franța sau Italia. 

Una dintre cele mai importante societăți românești din domeniul militar, Uzina Mecanică Cugir a inițiat în ultimele luni proiecte în valoare de 16,5 milioane de lei (3,4 milioane de euro), vizând modernizarea capacităților de producție. Societatea din județul Alba, care fabrică muniție și armament – pistoale, mitraliere, tunuri de aviație sau încărcătoare, încearcă să ajungă „la zi” pe piața de profil, în contextul pericolului reprezentat de Rusia la adresa țărilor membre NATO. 

O companie din SUA și una din Franța au prezentat oferte pentru utilajele solicitate de uzina românească, în timp ce o asociere formată din două firme românești va furniza o linie de tratament termic.

7 milioane de lei pentru o mașină de fabricat gloanțe

Unul dintre proiectele de modernizare lansate se referă la cumpărarea și instalarea unei „mașini de strunjit lungime și canal de extracție tub calibre 12,77×99 mm, 12,7×108 mm, 14,5×114 mm”. Echipamentul este evaluat în cerere la 7,25 de milioane de lei, fără TVA. 

Cartușe calibru 12,77 x 99 mm

Primul calibru menționat este specific forțelor armate din cadrul NATO. Muniția cu următoarele două specificații a fost fabricată inițial în fosta URSS și adoptată ulterior de armatele unor țări din estul Europei. Uzina din Cugir produce deja cartușe având calibrele din cererea de oferte, dar noul utilaj va permite creșterea capacității. 

Singurul ofertant, potrivit platformei SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), a fost societatea Manufacture du Haut Rhin din Franța, reprezentată de un cetățean arab, Albreieki Khalid Omar Ahmed Najeeb. 

Compania franceză se prezintă ca fiind proiectant și producător de utilaje individuale și linii complete pentru producția de muniție de calibru mic și mediu. Mașina trebuie să poată fi utilizată în două schimburi/ zi timp de cinci zile pe săptămână și poate fabrica 40 de cartușe pe minut. 

Potrivit documentației, achiziția va duce la „creșterea competitivității societății pentru satisfacerea intereselor de apărare a României, satisfacerea necesităților de înzestrare a Forțelor Sistemului Național de Apărare, în raport cu necesitatea protejării intereselor esențiale de securitate ale României și cu angajamentele asumate în cadrul NATO”.

Tehnologie laser pentru verificarea cartușelor

Un al doilea proiect de modernizare inițiat de oficialii fabricii din Cugir vizează cumpărarea unei mașini destinate „controlului dimensional și vizual al glonțului, tubului și cartușului finit”. 

Compania americană General Inspection LLC din Davisburg, statul Michigan, este singura care a depus o ofertă. 

Valoarea contractului este de 5 milioane de lei, fără TVA. În documentație se arată că obiectivul achiziției îl constituie mărirea capacității de producție actuale. 

Utilajul care urmează să fie instalat la Cugir va fi controlat de un PC și va avea camere video pentru controlul dimensional și detectarea defectelor de aspect. Mașina va putea verifica în fiecare minut până la 65 de cartușe având calibrele menționate în cererile de oferte. 

Firma americană este reprezentată legal de directorul general Michael Nygaard și se prezintă ca producător al liniilor complete de sisteme de calibrare, sortare și inspecție cu ajutorul tehnologiilor laser. 

Potrivit caietelor de sarcini, furnizorii vor asigura și instalarea, punerea în funcțiune, instructajul personalului, suportul tehnic și vor oferi garanție precum și orice alte activități necesare pentru realizarea contractului.

Potrivit informațiilor publice din SEAP, procedura la care a depus ofertă firma franceză a trecut de faza selecției câștigătorului în 15 februarie 2024, dar nu a fost publicat un anunț de atribuire. 

A doua licitație, la care participă firma americană, are termen pentru evaluarea financiară data de 16 aprilie 2024. Ambele contracte ar urma să fie semnate până la sfârșitul acestei luni.

În 29 februarie 2024, Uzina Mecanică Cugir a încheiat un alt contract, cu o valoare de 4 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția unei linii de tratament termic necesară în zona de producție a armamentului. Utilajul va fi furnizat de asocierea formată din două firme românești, Utties Industries SRL și Caloris Group SRL.

Analistul politico-militar Sandu Valentin Mateiu consideră că trecerea României la calibrele NATO este o necesitate, iar războiul din Ucraina reprezintă și o oportunitate din acest punct de vedere. 

Analistul Sandu Valentin Mateiu

„Există un program de înzestrare al Armatei în acest sens și este firesc să fie așa. Armata Română va trece la calibrele de muniție NATO, iar războiul din Ucraina este o oportunitate importantă. În concluzie, putem face o afacere bună. În acest sens este și anunțul companiei germane Rheinmetall privind construcția unei fabrici de pulberi în România”, spune expertul militar. 

Potrivit acestuia, va fi important cum se va acționa și din punct de vedere politic pentru că multe dintre proiectele anterioare nu au fost realizate.

Angajări suplimentare pentru a face față comenzilor

Creșterea capacităților de producție la Uzina Mecanică Cugir a determinat și angajarea suplimentară, pe parcursul lunii martie 2024, a 88 de muncitori. Decizia a fost aprobată printr-un memorandum al Guvernului României. 

În document este indicat faptul că societatea a încheiat contracte solide pentru furnizarea de muniție în valoare de 37 de milioane de euro către parteneri din Cehia, Bulgaria, Bangladesh și SUA. 

În total este vorba despre 9,5 milioane de cartușe, dintre care 9 milioane de bucăți trebuie realizate în anul 2024. 

Pentru onorarea contractelor asumate și încadrarea în termenele de livrare stabilite, producția trebuie să crească de la 500.000 de bucăți/lună la 750.000 de bucăți/lună. 

Creșterea producției va conduce, potrivit sursei citate, la majorarea veniturilor cu 1 milion de euro lunar. Societatea din Cugir avea 948 de angajați la finalul anului 2023. În 2022 a înregistrat un profit brut de 36 de milioane de lei, iar în 2023, suma a fost de aproximativ 20 de milioane de lei. 

Investiții de 90 de milioane de euro programate

Sumele necesare pentru a alinia fabrica la standardele moderne sunt însă mult mai mari. „La nivelul Uzinei Mecanice Cugir nu au mai fost făcute investiții majore de peste 20 de ani, liniile de producție fiind îmbătrânite și cu tehnologie la nivelul anului 1980. Am obținut fonduri de la bugetul de stat pentru următoarele investiții majore: modernizarea liniei de producție muniție calibru 5,56 mm în valoare de 13 milioane de euro, linie nouă de producție muniție calibru 12,7×99 mm NATO tub alamă – 70 milioane de euro, reabilitare hală de producție muniție – 5 milioane de euro, instalație modernă pentru vopsitorie – 1 milion de euro”, a declarat Mircea Trifan, directorul general al Uzinei Mecanice Cugir, într-un interviu publicat în presa locală din județul Alba.

Cartușe calibru 5,56 x 45 mm cu glonț ball.

Parteneriat cu Beretta 

Tot la uzina de stat din orașul Cugir este în curs de implementare un parteneriat pentru producția de arme de asalt și pistoale în colaborare cu italienii de la Beretta. Despre acest parteneriat se discută la nivel guvernamental din 2018, dar primele măsuri concrete au fost luate abia în 2022, când au fost încheiate contractele de licență și transfer de tehnologii între Compania Națională Romarm și societatea din Italia. 

Peste aproximativ un an, în 4 august 2023, Romarm și Uzina Mecanică Cugir au încheiat un acord de cooperare industrială pentru transferul tehnologiilor și licențelor Beretta. 

„CN Romarm SA a purtat corespondență cu Beretta care însă a comunicat faptul că livrarea transferurilor de tehnologii și licențe până în termenul reglementat prin HG nr. 1425/2022 din 29 decembrie 2022 a devenit nefezabilă și imposibil de realizat din punct de vedere tehnic și operațional, deși a pregătit pentru livrare documentația tehnică și echipamentele ce fac obiectul transferurilor de tehnologii, livrările acestora și prestarea serviciilor aferente putând fi realizate pe parcursul a minimum 5 luni”, se precizează în nota de fundamentare a unei hotărâri de guvern, din decembrie 2023. 

Prin acest act normativ au fost prelungite termenele până la care Romarm va furniza noile arme produse în parteneriat cu Beretta, către Armata și Poliția Română, până la 29 iunie 2025. Angajați ai societății românești au fost trimiși în Italia pentru specializare, iar primele arme ar urma să iasă de pe linia de producție până la finalul anului 2024.

La Cugir se va produce pistolul Beretta de 9 mm, precum și pușca mitralieră de asalt din seria ARX, cu piese fabricate din polimeri, fapt care scade semnificativ greutatea. ARX160 de la Beretta a fost proiectată la cererea armatei italiene în cadrul programului „Soldato Futuro” (Soldatul viitorului). Este o armă ambidextră – concepută să poată fi modificată în câteva secunde pentru a fi utilizată fie de un soldat dreptaci, fie de un stângaci.

Mitralieră de asalt Beretta ARX160 | Foto: Vitaly V. Kuzmin / Wikimedia

Parteneriatul cu Beretta este analizat de Sandu Valentin Mateiu tot din perspectiva necesității trecerii de la armamentul învechit, la cel modern, occidental. „Sistemul AKM este fiabil, dar nu mai este atât de precis. Armata Română are acum nevoie de arme moderne, mult mai precise și mai fiabile. Ceea ce se produce în Occident este mult peste armamentul estic”, a completat analistul militar.

Peste 200 de ani de istorie

Istoria fabricii din Cugir începe în 1799, când au fost puse bazele atelierelor de fabricare a oțelului, una dintre primele uzine metalurgice din Transilvania. În timp, Cugirul a ajuns respectat la nivel național pentru cultura tehnică temeinică a meseriașilor implicați în producția fabricii. 

Înainte de 1989, uzina avea 18.000 de angajați și era împărțită în două: secția civilă, care producea electrocasnice și mașini-unelte, și secția de produse speciale, care fabrica arme și muniție. 

În 2004 a avut loc o divizare parțială, rezultând două fabrici: Uzina Mecanică și Fabrica de Arme. Uzina produce în special muniție, pistoale, mitraliere grele și tunuri de aviație, în timp ce la Fabrica de Arme sunt realizate arme de infanterie și de vânătoare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *