Femeile câștigă în medie cu 21,6% mai puțin decât bărbații

România înregistrează progrese în reducerea discrepanțelor salariale între femei și bărbați, însă decalajul rămâne semnificativ, ajungând la 21,6% în anul 2023, conform analizei ”Equal Pay Gender” realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell*.

Potrivit analizei, decalajul salarial este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor și a înregistrat o scădere de 1,7 puncte procentuale față de ediția anterioară a analizei, din 2022.

Oana Munteanu, Director People & Organisation la PwC România, a subliniat că, deși discrepanțele salariale s-au redus în România, în unele industrii sau niveluri ierarhice se observă decalaje mai mari, care trebuie abordate. Diferențele nu sunt rezultatul unei discriminări directe, ci mai degrabă al accesului inegal la profesii și locuri de muncă bine plătite. Ponderea muncii neremunerate în rândul femeilor și impactul maternității sunt printre factorii care contribuie la aceste discrepanțe.

În funcție de industrii, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaților sunt în sectoarele bancar, farmaceutic, retail și tehnologie. Totuși, în producție și BPO/SSC, decalajele sunt în favoarea femeilor.

Diferențele salariale sunt mai accentuate la percentila 90, pentru toate sectoarele, iar cele mai mari decalaje sunt întâlnite la pozițiile de operatori, în timp ce cele mai mici sunt la nivelul top managementului.

Un alt raport PwC, „Workforce Hopes and Fears 2023”, constată că există un decalaj semnificativ între solicitările de creșteri salariale și promovările bărbaților și femeilor.

În context internațional, raportul PwC „Women in Work Index” 2024 (WiW Index) arată că, în ciuda progreselor înregistrate în reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii în statele membre ale OCDE, diferența medie de remunerare a crescut în perioada 2011-2022. Astfel, ritmul actual sugerează că va fi nevoie de peste o jumătate de secol pentru a reduce diferența medie de remunerare între femei și bărbați în toate cele 33 de țări OCDE.

Luxemburg ocupă primul loc în WiW Index, iar Mexicul a înregistrat cel mai mic punctaj în 2018.

Sondajul PayWell 2023 realizat de PwC România cuprinde peste 180 de companii din 6 sectoare de activitate, cu peste 250.000 de angajați și 1.600 de poziții unice raportate.

The post Femeile câștigă în medie cu 21,6% mai puțin decât bărbații appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *