Fenomenul celest care poate fi văzut doar o dată în viață. Explozia cosmică va fi vizibilă în curând, pe cer, în constelația Corona Borealis

Rmag Breaking News

NASA spune că o explozie cosmică ar putea fi vizibilă în curând, pe cer, în constelația Corona Borealis.

Astronomii se așteaptă să apară în curând un eveniment astronomic deosebit – o „nova” – în constelația Corona Borealis a Căii Lactee. Acest fenomen este generat de sistemul binar T Coronae Borealis, care cuprinde o stea gigant roșie și una albă, pitică. Steaua roșie gigantă, cunoscută și sub numele de „Blaze Star”, eliberează treptat straturile exterioare, care cad pe pitica albă, provocând o reacție termonucleară în lanț și, în final, o explozie, numită „nova”.

Fenomen incredibil pe cer

Astronomii se așteaptă să apară o „nouă stea” în curând pe cerul nopții, între acest moment și septembrie, și promite să fie un spectacol astronomic unic în viață, conform NASA.

Evenimentul mult așteptat, cunoscut sub numele de nova, va avea loc în Constelația Corona Borealis sau Coroana Boreală a Căii Lactee, situată între constelațiile Boötes și Hercules.

În timp ce o supernovă reprezintă moartea explozivă a unei stele masive, o nova se referă la explozia bruscă și scurtă provenită de la o stea colapsată, cunoscută sub numele de pitică albă.

T Coronae Borealis, cunoscută și sub numele de „Blaze Star”, este un sistem binar în constelația Corona Borealis care include o stea moartă pitică albă și o stea roșie gigantă în vârstă. Stelele gigante roșii se formează atunci când stelele își epuizează rezerva de hidrogen pentru fuziunea nucleară și încep să moară. Peste aproximativ 5 miliarde sau 6 miliarde de ani, soarele nostru va deveni o gigantă roșie, umflându-se și extinzându-se în timp ce eliberează straturi de material și probabil evaporând planetele interioare ale sistemului solar, cu toate că soarta Pământului rămâne neclară, conform NASA.

Ce spun cercetătorii

La fiecare 79 de ani sau mai puțin, T Coronae Borealis experimentează un eveniment exploziv.

Stelele din perechea orbitantă sunt suficient de apropiate una de cealaltă încât să interacționeze violent. Giganta roșie devine tot mai instabilă în timp ce se încălzește, aruncându-și straturile exterioare care se așază ca materie pe pitica albă.

Schimbul de materie determină încălzirea atmosferei piticei albe până când experimentează o „reacție termonucleară în lanț”, rezultând o nova, conform agenției spațiale. T Coronae Borealis a experimentat ultima dată o explozie în 1946, iar astronomii sunt din nou cu ochii pe sistemul stelar.

 

„Majoritatea novelor apar neașteptat, fără avertisment”, a declarat William J. Cooke, conducătorul biroului Meteoroid Environments al NASA.

„Cu toate acestea, T Coronae Borealis este una dintre cele zece nove recurente din galaxie. Știm de la ultima erupție din 1946 că steaua va deveni mai întunecată timp de puțin peste un an înainte de a crește rapid în strălucire. T Coronae Borealis a început să se întunece în martie anul trecut, așa că unii cercetători se așteaptă ca ea să devină o nova între acum și septembrie. Dar incertitudinea cu privire la momentul în care acest lucru se va întâmpla este de câteva luni – nu putem face mai mult decât atât cu ceea ce știm acum”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *