Fermierii belgieni au blocat drumurile către portul Zeebrugge, în timp ce protestele din Franța se extind peste granițe | VIDEO

Fermierii belgieni au blocat drumurile către portul Zeebrugge, în timp ce protestele din Franța se extind peste granițe | VIDEO

Fermierii belgieni, înfuriați de creșterea costurilor, pe politicile de mediu ale UE și pe planul de importuri ieftine de alimente, au blocat marți, 30 ianuarie, drumurile de acces spre portul de containere Zeebrugge, informează Reuters.

🇧🇪 Belgian farmers blocked the road to the port of Zeebrugge.#Belgium #FarmersProtest pic.twitter.com/VhJ5kbl0Xu

— FactFactoryX (@FactFactor2023) January 30, 2024

Fermierii care organizează protestul au declarat pentru agenția de presă că intenționează să blocheze accesul în acest port de la Marea Nordului, al doilea ca mărime din țară, timp de cel puțin 36 de ore. Ei au spus că au vizat portul Zeebrugge deoarece consideră că primește sprijin economic în detrimentul fermierilor.

Belgian farmers angry about rising costs, European Union environmental policies and cheap food imports plan to block access roads to the Zeebrugge container port. https://t.co/njqrJIBPJV

— Brussels Signal (@brusselssignal) January 30, 2024

Un purtător de cuvânt al autorității portuare a declarat că protestatarii au blocat cinci drumuri pentru camioane, dar au lăsat să treacă mașinile. El a precizat că nu este încă clar care vor fi consecințele asupra operațiunilor portuare, iar conducerea portului a fost în contact indirect cu organizatorii prin intermediul poliției.

Sindicatul Algemeen Boerensyndicaat (ABS, Sindicatul General al Fermierilor) le-a cerut membrilor săi să se alăture protestului.

„Fermierii sunt disperați, cu adevărat disperați. Am avertizat guvernul de ani de zile că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Mark Wulfrancke, ofițerul de politici al ABS.

Wulfrancke a îndemnat factorii de decizie politică să se asigure că prețul alimentelor reflectă costurile suplimentare cu care se confruntă fermierii europeni pentru a se conforma standardelor de mediu tot mai ridicate din Europa.

„Ne dorim respect din partea guvernului nostru și a guvernului european. Singura modalitate de a arăta acest respect este de a face o politică care să fie prietenoasă cu fermierii, prietenoasă cu alimentele. Avem nevoie de un preț corect”, a declarat el, pentru Reuters.

Mișcarea belgiană de protest a fost impulsionată de acțiunile similare din Franța, unde fermierii au instalat zeci de baraje rutiere și au perturbat traficul în jurul Parisului, punând guvernul sub presiune.

The farmers blocked all highways leading into Paris. 👊🏻pic.twitter.com/1BPcyCooTv

— Ryan Gerritsen🇨🇦🇳🇱 (@ryangerritsen) January 30, 2024

„Le cerem să revizuiască legile”

Fermierii belgieni au perturbat, de asemenea, traficul în timpul orei de vârf a dimineții de marți. Unul dintre blocaje a avut loc în apropiere de granița cu Olanda, pe autostrada E19, potrivit presei.

Premierul Alexander De Croo urmează să se întâlnească marți cu asociațiile de fermieri.

„Este important ca ei să fie ascultați”, a declarat De Croo în fața presei, referindu-se la provocările cu care se confruntă fermierii.

El a precizat că Belgia, care deține în prezent președinția semestrială a Consiliului UE, va discuta cu Comisia Europeană o serie de norme agricole europene.

Un grup de fermieri care blochează cu tractoarele o piață din centrul Bruxellesului a anunțat că vor rămâne pe loc cel puțin până cel puțin joi, când liderii guvernelor statelor membre ale UE se vor întâlni în oraș.

„Le cerem să revizuiască legile”, a declarat Nicolas Fryers, un fermier prezent la protest. „Ei vorbesc despre faptul că sunt mai ecologici, dar dacă se întâmplă acest lucru, atunci vor exista terenuri care nu vor mai fi lucrate și situația este deja destul de dificilă așa cum e în prezent”, a adăugat fermierul.

Comisia Europeană pare pregătită să ofere unele schimbări de politică ca răspuns la aceste proteste generalizate, intenționând să propună joi excepții de la normele care îi obligă pe fermieri să lase o parte din terenurile lor necultivate dacă solicită subvenții din partea UE.

Normele privind terenurile necultivate (pârloagele) au făcut parte din nemulțumirile care au dus la apariția protestelor în Franța și în alte părți de pe continent în ultimele săptămâni.

Citiți și:

Fermierii belgieni care protestează vor să blocheze drumurile către al doilea port ca mărime al țării
Autostrăzile din jurul Parisului, blocate de tractoarele fermierilor. Mobilizare în capitala franceză – VIDEO
Camioane cu carne exportată din România, vandalizate de fermierii care participau la protest în Franța. Reacția MAE
Guvernul francez dă înapoi și acceptă cererile fermierilor, dar protestele furioase care amenință să blocheze Parisul continuă
Protestul fermierilor francezi se apropie de Paris. Manifestanții au blocat autostrăzi și au aruncat lăzi cu produse importate
„E prea multă birocraţie”. Olaf Scholz le promite fermierilor germani, după protestele masive, „să le facă mai ușoară viața”
Agricultorii din Franța au blocat accesul într-o centrală nucleară, „în semn de disperare”, și amenință cu proteste pe termen lung | VIDEO
Fermierii francezi blochează de patru zile o autostradă și se pregătesc de extinderea protestelor la nivel național | VIDEO

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *