Fermierii belgieni blochează trecerea camioanelor la granița olandeză. Premierul Alexander De Croo cere renunțarea la blocaje

Fermierii belgieni blochează trecerea camioanelor la granița olandeză. Premierul Alexander De Croo cere renunțarea la blocaje

Fermierii din Belgia continuă protestele vineri, 2 februarie, blocând mai multe puncte de trecere a frontierei cu Olanda, nemulțumiți de taxe, creșterea costurilor, importurile ieftine și birocrație, relatează publicația locală La Libre și agenția Reuters care citează centrele de trafic belgian și olandez.

Unul dintre punctele de trecere blocate este cel din direcția Anvers, al doilea oraș ca mărime din Belgia și unde se află al doilea port ca mărime din Europa.

Potrivit ANWB, o organizație olandeză de trafic și turism, și Centrului flamand de trafic, vineri dimineață convoaiele blocau autostrăzile A4 între Bergen op Zoom și Anvers, A16 între Breda și Anvers și A67 între Eindhoven și Anvers.

Presa locală a relatat că protestele au început joi seara pe partea belgiană, iar unii fermieri olandezi s-au alăturat manifestației. Autoritățile olandeze au recomandat să nu se călătorească în Belgia vineri, dacă este posibil.

În vestul Belgiei, fermierii blochează de mai multe zile intrarea sau ieșirea camioanelor din portul Zeebrugge.

Aproape 2.000 de camioane sunt blocate acolo, potrivit postului de televiziune flamand VRT.

Poliția locală a anunțat că le oferă șoferilor servicii de catering și facilități sanitare.

Premierul belgian: „Cred că a sosit momentul să renunțăm la blocaje”

Premierul belgian Alexander De Croo a declarat vineri dimineață, la postul Radio 1, că a venit momentul să se renunțe la aceste blocaje.

„Semnalul a fost dat. Le-am primit la nivel federal și european. Astăzi, guvernul flamand face același lucru. Acesta este un angajament de a continua să lucrăm cu ei în săptămânile următoare. Cred că a sosit momentul să renunțăm la blocaje”, a spus De Croo.

„Abordarea noastră este de a începe consultările. Alții au pledat pentru trimiterea armatei, dar nu cred că acest tip de confruntare duce undeva. (…) Văd că suntem pe cale să rezolvăm blocajele. Mai multe centre de distribuție au fost eliberate în ultimele ore, pe baza consultării. Această consultare are loc și în porturi”, a mai spus premierul.

Alexander De Croo consideră că multe măsuri au fost deja luate. De exemplu, Europa nu introduce în prezent regula care obligă agricultorii să lase 4% din terenurile arabile în paragină.

„Sunt pe deplin conștient de faptul că manifestanții se așteaptă ca soluțiile să fie găsite foarte repede, dar unele probleme sunt complexe și au nevoie de timp”, a adăugat prim-ministrul.

Fermierii au protestat joi la Bruxelles, unde au mers cu tractoarele grele, au aprins focuri pe străzi și s-au ciocnit cu poliția locală, în ziua în care liderii europeni s-au reunit pentru un summit extraordinar dedicat Ucrainei.

La finalul reuniunii, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Executivul comunitar va pregăti o propunere pentru „a reduce povara administrativă” care apasă asupra agricultorilor.

„Vom lucra împreună cu preşedinţia belgiană (a Consiliului UE, n.r.) la o propunere pe care o vom prezenta (…) pentru a reduce povara administrativă” a procedurilor Politicii Agricole Comune (PAC), a spus Ursula von der Leyen, adăugând că propunerea va fi „gata la timp” pentru viitoarea reuniune a miniştrilor agriculturii ai statelor membre, programată pe 26 februarie la Bruxelles.

Protestele au scos la iveală tensiunile legate de impactul asupra agriculturii al eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice, precum și de deschiderea ușilor pentru importurile ucrainene ieftine pentru a ajuta efortul de război al Kievului.

Proteste ale fermierilor au avut loc în ultimele săptămâni și în Franța, Germania, Polonia, Grecia, Portugalia și România.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *