Fertilizarea in vitro (FIV) rezolvă cele mai grave probleme de fertilitate la femei

Fertilizarea in vitro (FIV) rezolvă cele mai grave probleme de fertilitate la femei

Astăzi, clinicile din întreaga lume se concentrează pe o tehnică prin care se obțin mari avantaje comparativ cu tratamentele cu o complexitate redusă, precum inseminarea artificială. Fertilizarea in vitro (FIV) face posibilă sarcina pentru multe femei care doresc să aibă un copil și nu pot realiza acest lucru în mod natural.

În prezent, asta este cea mai importantă si comeplxa tehnică de reproducere umana asistata pentru rezolvarea problemelor de fertilitate la femei și este utilizată la 40% dintre cuplurile diagnosticate cu infertilitate.

În tehnica de fertilizare in vitro, fecundarea se face pe cale artificială, deci în afara corpului femeii; se realizează recoltarea ovocitelor mature din ovarele femeii și combinarea lor cu spermatozoizii într-un mediu de cultură, într-un laborator specializat. Ovulele sunt fecundate și devin embrioni, iar apoi aceștia sunt transferați în uterul femeii, după câteva zile de dezvoltare sau in urmatorul ciclu menstrual. Fertilizarea in vitro este indicată în cazuri de infertilitate severă, dar și atunci când inseminarea intrauterină nu a dat rezultate.

Avantajele fertilizării în vitro (FIV)

Scopul tratamentului FIV este obținerea sarcinii, dar și nașterea unui copil sănătos, la termen. FIV reduce riscul de a avea copii cu boli ereditare. Ratele de succes FIV sunt mari deoarece tratamentul se face în clinici dotate cu cea mai modernă tehnologie, care dispun de specialiști pentru fiecare etapă.

O procedură relativ noua este ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) care perfecționează tratamentul in cazurile de infertilitate masculina. Procedura se face în formele severe de infertilitate masculină, când este redusă foarte mult capacitatea de fertilizare a spermatozoizilor.

Metoda FIV convențională este mai puțin invazivă decât ICSI, deoarece spermatozoizii trebuie să intre în ovul folosind propriile mijloace. Acest lucru aduce FIV mai aproape de procesul biologic, permite selecția naturală a spermatozoizilor cu cel mai mare potențial de reproducere. Astfel există o probabilitate mai mare de a obține un embrion viabil, care se poate dezvolta într-un copil sănătos.

Metoda ICSI este recomandată în două situații, atunci când calitatea spermei este grav afectată și atunci când tratamentul anterior FIV nu a avut succes.

Restabilirea fertilității la femeile cu fibroame uterine și malformații

Există multe patologii și modificări anatomice ale sistemului reproducător feminin care reprezintă cauze ale eșecului sarcinii. Acestea pot fi fibroame uterine, malformații congenitale sau dobândite ale uterului și necesită uneori intervenții chirurgicale.

Fibromul uterin este o patologie ginecologică frecventă ce apare la numeroase femei, în perioada reproductivă. Prevalenta fibromului uterin în infertilitate este mare. Există însă câteva teorii ale dezvoltării fibromului: dezechilibrul hormonal la femeie (creșterea estrogenului, creșterea progesteronului), predispoziția ereditară, intrevențiile intrauterine, bolile tiroidiene, diabetul zaharat, alte boli endocrine și metabolice.

Prin histeroscopie se pot diagnostica și trata malformațiile uterine congenitale sau dobândite. O altă patologie des intalnita este hidrosalpixul (blocarea cu lichid a trompelor uterine) care este diagnosticat prin tehnici imagistice precum histerosalpingografia sau chiar ecografia. În astfel de cazuri, fertilitatea este afectată.

Restabilirea fertilității la femeile diagnosticate cu endometrioză genitală

Endometrioza este o afecțiune care poate să apară la femeile tinere și se manifestă prin dureri pelvine cronice. Ea este o patologie cronica, evolutivă și recurentă.

Fertilizarea in vitro (FIV) și alte tipuri de tehnologii de reproducere asistată sunt considerate în prezent metode eficiente de tratare a infertilității. Creșterea eficacității FIV este posibilă prin utilizarea diversilor hormoni în scheme controlate de stimulare ovariana.

Protocoalele de stimulare mai lungi, în care agoniştii GnRH sunt administraţi, măresc semnificativ eficacitatea FIV la pacientele cu endometrioză (arată și acest studiu realizat de cercetători).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *