Ficatul și rolul său în digestie

Ficatul și rolul său în digestie

Ficatul, cel mai mare organ intern al corpului uman, este de fapt un laborator cu multiple funcții. Rolul său în digestie este esențial, de o complexitate uimitoare, având în vedere că toate substanțele nutritive ne sunt procurate prin activitatea ficatului și substanțele care nu ne sunt folositoare sau toxinele sunt eliminate cu ajutorul ficatului. Să vedem însă care sunt principalele funcții ale ficatului în digestie și de ce trebuie să ne preocupăm constant să îi menținem performanțele în parametri optimi.

Ce face ficatul pentru sănătatea generală a organismului?

Ficatul este considerat un organ vital, datorită funcțiilor multiple pe care le are în organismul uman, dintre care medicina modernă a identificat mai mult de 500 de sarcini pe care le îndeplinește. De aici și numărul mare de afecțiuni și dezechilibre cauzate de funcționarea deficitară a lui. Celula hepatică are o capacitate uimitoare de regenerare, de aceea eficiența unui medicament pentru ficat înseamnă de fapt un ajutor binevenit pentru detoxifiere,  regenerare și susținerea funcțiilor sale.

Ficatul este responsabil în procesul de digestie, cu următoarele sarcini principale:

Producerea bilei. Bila este un lichid cu o compoziție alcătuită din săruri biliare, colesterol, bilirubină, electroliți și apă. Aceasta ajută intestinul subțire să descompună și să absoarbă grăsimile, colesterolul și unele vitamine.
Procesarea hranei digerate din intestin și transformarea ei în energie. Carbohidrații sunt transformați în glucoză și sunt depozitați în principal în ficat și în mușchi sub formă de glicogen. Atunci când este nevoie de energie în caz de urgență, ficatul transformă rapid stocul de glicogen în glucoză, gata de utilizare.
Neutralizarea și distrugerea toxinelor. Ficatul ajută, de asemenea, organismul să scape de deșeuri. Produsele reziduale din medicamente sau alcoolul care nu sunt excretate de rinichi sunt eliminate din sânge de către ficat. Unele dintre ele trec în duoden și apoi în intestin prin canalele biliare.

Rolul ficatului depășește însă sfera proceselor digestive. Acesta intervine și în procesele imunitare, prin celulele Kupffer, care se găsesc în număr mare în ficat și care distrug viruși, bacterii sau alte microorganisme care pot pătrunde în ficat prin intestin.

De asemenea, este implicat în descompunerea celulelor roșii ale sângelui și stocarea fierului pentru producția de noi hematii, dar și în menținerea echilibrului hormonal și în producerea de enzime și proteine care sunt responsabile de majoritatea reacțiilor chimice din organism, de exemplu cele implicate în coagularea sângelui și în repararea țesuturilor deteriorate. Dacă ficatul este afectat în vreun fel, capacitatea sa de a lupta împotriva infecțiilor este diminuată.

Cum ne protejăm sănătatea ficatului?

Prevenirea afecțiunilor ficatului se face printr-o dietă echilibrată, evitarea consumului excesiv de alcool și automedicației, a meselor târzii și copioase și prin menținerea unui regim de viață activ, cu exerciții fizice regulate. De asemenea, sunt necesare reguli de igienă stricte în ceea ce privește viața sexuală și contactul cu sângele și fluidele corporale ale persoanelor infectate cu virusuri hepatice. 

Pot ajuta în susținerea funcției hepatice suplimentele nutritive pe bază de plante, ceaiurile de armurariu, de anghinare, ceaiul verde sau ceaiul de ghimbir. Simptomele afecțiunilor hepatice pot fi dificil de identificat, deoarece nu sunt întotdeauna evidente. În general, ele pot include oboseală, greață, icter și mâncărimi la nivelul pielii.

Ficatul, organ vital al corpului uman este uzina procesului digestiv și motor al sănătății generale. Prin producerea bilei, transformarea nutrienților în energie și neutralizarea toxinelor, ficatul joacă un rol esențial în asigurarea funcționării optime a organismului. Mai mult decât atât, intervine și în procesele imunitare, în echilibrul hormonal și în numeroase alte funcții vitale, motive pentru care orice disfuncție în activitatea sa produce tulburări în activitatea altor organe și procese biologice ori chimice din organism. Preocuparea constantă  pentru protejarea ficatului este esențială pentru menținerea unei bune stări de sănătate și funcționării eficiente a întregului organism.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *