Filmul atacului Hamas care a zguduit Israelul. A început cu o ploaie de rachete. Apoi, ceva neobișnuit s-a auzit

Filmul atacului Hamas care a zguduit Israelul. A început cu o ploaie de rachete. Apoi, ceva neobișnuit s-a auzit

În doar câteva ore, sâmbătă dimineață, Hamas a reușit să pătrundă prin mai multe puncte ale graniței puternic securizate a Israelului, să terorizeze orașe întregi, omorând cel puțin 700 de oameni și răpind mai mult de o sută. Nimeni nu a crezut că acest lucru este posibil, până când s-a întâmplat, spulberând senzația de invincibilitate a Israelului, scriu BBC News, New York Times și publicația israeliană Ynetnews.

Mulți israelieni dormeau când atacul Hamas a început, la primele ore ale dimineții.

Sâmbătă era zi de sărbătoare, ceea ce înseamnă că familiile plănuiau să-și petreacă timpul împreună acasă, cu prietenii sau la sinagogă.

O ploaie de rachete a curmat însă liniștea și toate planurile, semnalând debutul unui atac fără precedent prin amploarea și coordonarea sa.

De ani de zile, Israelul fortificase bariera care îl despărțea de mica enclavă palestiniană din Gaza. Puterea Forțelor Armate Israeliene (IDF) era considerată drept argument suficient care poate descuraja orice tentativă de incursiune palestiniană.

În câteva ore, această senzație de invincibilitate s-a spulberat.

New York Times a relatat că serviciile secrete israeliene au avut unele indicii ce sugerau că un atac ar putea avea loc, dar că nu au avut informații concrete care să arate exact ce urma să se întâmple.

Complexitatea atacului a șocat întreaga lume. Surse americane au declarat pentru NBC News că atacul Hamas nu ar fi putut avea loc fără susținerea Iranului. Iar Wall Street Journal a scris că Teheranul a susținut direct operațiunea și a dat undă verde cu doar cinci zile înainte de atac, un lucru negat de Iran.

O ploaie de rachete pentru a acoperi operațiunile de la sol

Primele rachete au început să zboare din Gaza în jurul orei locale 06:30. Organizația islamistă care controlează Gaza folosește frecvent această tactică, iar Israelul și-a construit un sistem eficient de apărare.

Fiecare oraș și fiecare kibuț au adăposturi speciale împotriva rachetelor, așa că mulți localnici au urmat rutina.

Rachetele rudimentare nu reușesc prea des să ocolosească sistemul avansat de apărare antiaeriană Iron Dome al Israelului – dar mii de astfel de proiectile au fost lansate într-un interval scurt de timp pentru a-l copleși totuși.

Dimensiunea atacului sugerează că Hamas a stocat luni de zile proiectilele, pentru a avea o cantitate semnificativă în ziua cea mai importantă, scrie BBC. Hamas susține că a tras 5.000 de rachete în prima rundă. Israelul spune că au fost mai puține.

Sirenele care anunțau un raid aerian au început să sune în tot sudul țării, până la Tel Aviv – la 60 km de Gaza – și în vestul Ierusalimului, iar deasupra orașelor în care au avut loc lovituri directe s-a văzut fum.

În timp ce rachetele continuau să zboare deasupra Israelului, luptătorii Hamas s-au adunat acolo unde plănuiau să penetreze bariera puternic fortificată.

Deși și-a retras trupele și coloniștii din Gaza în 2005, Israelul controlează în continuare spațiul aerian, frontiera comună și țărmul acesteia.

Pe lângă patrulele militare regulate în jurul perimetrului – un zid de beton în unele locuri și un gard în alte porțiuni – există, de asemenea, o rețea de camere și senzori pentru a preveni incursiunile.

Dar, în câteva ore, bariera a fost străpunsă de mai multe ori. A devenit clar că granița nu era suficient de securizată, iar forțele armate care o protejau nu erau suficiente.

Un atac coordonat în mai multe puncte ale graniței

Unii luptători Hamas au încercat să ocolească complet gardul, inclusiv zburând pe deasupra lui cu parapante (imagini neverificate arată cel puțin șapte astfel de zboruri) și cu barca, scrie BBC. Forțele de apărare israeliene au declarat că au respins două încercări ale Hamas de a trece în Israel cu ajutorul unor bărci.

Însă asupra graniței au avut loc mai multe atacuri directe și coordonate.

La ora locală 05:50, un cont de Telegram asociat cu aripa armată a Hamas postase deja primele imagini de la sol, realizate la Kerem Shalom – cel mai sudic dintre punctele de trecere din Gaza. Acestea arătau militanți trecând de un punct de control, precum și corpurile însângerate a doi soldați israelieni, pe jos.

O altă imagine a arătat cel puțin cinci motociclete, fiecare transportând doi militanți înarmați, trecând printr-o gaură care fusese tăiată într-o secțiune de gard.

Un atac masiv a avut loc asupra punctului de trece a frontierei Erez, care a fost distrus. De acolo, porțile de-a lungul frontierei au fost deschise pentru a permite vehiculelor să intre din Gaza și să ajungă în comunitățile israeliene, scrie Ynetnews.

Pe unde au pătruns luptătorii Hamas în Israel. Sursa: IDF/BBC

Un clip a surprins o explozie lângă bariera de beton de la graniță, care a servit drept semnal pentru începerea asaltului. Opt bărbați îmbrăcați în veste antiglonț și purtând puști au alergat apoi spre punctul de control puternic fortificat și au tras asupra trupelor israeliene.

Mai târziu, clipul a arătat cadavrele soldaților israelieni, în vreme ce trupele Hamas mergeau din cameră în cameră, preluând controlul asupra complexului.

Avanpostul de la Nahal Oz a fost invadat în mod similar, iar mai mulți teroriști au trecut prin alte două puncte de-a lungul frontierei, inclusiv din tuneluri care i-au dus aproape de barieră. Aceștia au detonat dispozitive explozive pentru a distruge gardul și porțile fără nicio opoziție.

Alt clip a arătat cum un buldoexcavator demolează o porțiune de gard de sârmă ghimpată într-o secțiune mai puțin păzită a graniței. Zeci de oameni aparent neînarmați erau adunați acolo, iar unii au început să alerge prin deschizătura de sârmă.

În acel moment, batalionul IDF Gaza a pierdut controlul situației, confruntat cu sute de palestinieni, unii nici măcar înarmați, care au invadat spontan localitățile israeliene.

Gaza are șapte puncte de trecere oficiale – șase sunt controlate de Israel, iar unul spre Egipt este controlat de Cairo. În decurs de câteva ore, Hamas a găsit modalități de a intra pe teritoriul israelian pe toată lungimea barierei.

Luptătorii Hamas au pătruns adânc în Israel

În scurt timp, Amir Tibon, un localnic din kibuțul Nahal Oz, aflat foarte aproape de Gaza, a declarat pentru New York Times că dincolo de zgomotele rachetelor a început să audă ceva neobișnuit: focuri de armă. Apoi a văzut și luptătorii Hamas.

Lucrurile se dovedeau a fi complet diferite.

Luptătorii Hamas au ieșit din Gaza în toate direcțiile. Autoritățile israeliene spun că aceștia au atacat 27 de puncte diferite, aparent cu ordinul de a ucide tot ce le stă în cale.

Hamas a pătruns adânc în Israel – punctul cel mai depărtat de graniță fiind orașul Ofakim, care se află la 22,5 km est de Gaza.

Punctele roșii arată unde au ajuns luptătorii Hamas pe teritoriul israelian. Sursa: BBC

În Sderot, militanții au fost văzuți într-o camionetă condusă prin orașul care se află la aproximativ trei kilometri est de Gaza.

Aproximativ 12 luptători înarmați au fost văzuți împrăștiindu-se pe străzile goale din Ashkelon, la nord de punctul de trecere Erez, care tocmai fusese luat cu asalt.

Scene similare s-au repetat în tot sudul Israelului, iar civilii au fost sfătuiți de armată să se ascundă în case.

La festivalul de muzică de lângă Re’im, bărbați înarmați au tras în voie asupra unui grup mare de tineri care se adunaseră în deșert.

Mii de oameni erau prezenți la primele ore ale dimineții la festival, când militanții Hamas au atacat. Cel puțin 260 de persoane au fost ucise, potrivit autorităților israeliene, transmit CNN şi AP.

Gloanțele șuierau pe deasupra capului și împușcăturile răsunau peste tot, a declarat pentru New York Times Andrey Peairie, unul dintre supraviețuitori. El a descris că s-a târât până în vârful unui deal din apropiere pentru a vedea mai bine ce se întâmplă.

Una dintre filmările autentificate de CNN, dar pe care televiziunea nu le difuzează din cauza durității, arată sute de participanți care aleargă pe câmp, în timp ce împușcăturile răsună în fundal. În înregistrările făcute însă publice se văd cum oamenii aleargă pentru a-și salva viețile.

Un martor ocular a povestit pentru BBC cum militanții se deplasau cu o furgonetă încărcată cu arme și au petrecut trei ore căutând în zonă alți israelieni.

De ce s-au mișcat așa de greu forțele de securitate israeliene

Pe grupul WhatsApp din Nahal Oz, vecinii lui Amir Tibon postau mesaje disperate: „Sunt în casa mea, încearcă să pătrundă în camera de siguranță!“, relatează localnicul, citat de New York Times.

Mulți israelieni s-au plâns că au fost lăsați singuri foarte multă vreme, în lupta cu teroriștii, care au străbătut ore întregi localitățile din sudul țării, împușcând sau răpind oameni.

Ynetnews oferă o cauză posibilă. În timpul atacului, teroriștii au distrus sisteme de armament și de comunicații.

Deteriorarea sistemelor de comunicații a perturbat astfel capacitatea autorităților israeliene de a comunica eficient cu trupele din zonă și a permis probabil mai multor teroriști să intre în Israel.

În Ofakim, o localitate de 33.000 de locuitori din sudul țării, Meitav Hadad, un soldat israelian de 22 de ani aflat în timpul liber, a auzit împușcături și a ieșit din casă înarmat, crezând că, în cel mai rău caz, se va confrunta cu un atentator izolat.

Ce au văzut a fost mult mai șocant: o echipă de militanți palestinieni, înarmați cu automate și un lansator de rachete pe umăr, în cartierul lor liniștit, la kilometri de granița cu Gaza. „N-am înțeles ce se întâmplă”, a declarat sora lui Hadad pentru New York Times.

Hadad și alți doi localnici înarmați au început să tragă asupra luptătorilor Hamas și au lovit doi dintre aceștia. În timp ce încerca să se retragă, tânărul a fost împușcat de trei ori.

A reușit să găsească adăpost într-o casă și ulterior, când forțele israeleine au preluat controlul orașului, a ajuns la spital.

Soldați și civili luați prizonieri

Știm acum că mulți ostatici au fost luați de la festival și din alte locuri și transportați înapoi în Gaza. Israelul spune că aproximativ 100 de persoane – soldați și civili – au fost răpite. Hamas a anunțat de asemenea că a răpit 130 de persoane, inclusiv militari de rang înalt.

Imagini filmate în orașul Be’ri și verificate de BBC arată aproximativ patru civili care sunt luați cu forța de militanți.

Pe internet au circulat mai multe clipuri cu israelieni, unii dintre ei grav răniți, purtați pe străzile aglomerate din Gaza.

Alte atrocități, prea grafice pentru a fi publicate, au fost surprinse de camere: un șofer a fost scos din mașină și i s-a tăiat gâtul, cadavrele civililor și soldaților morți au fost profanate.

Familiile celor răpiți au făcut un apel către guvern pe care l-au îndemnat să îi salveze pe ostatici.

Pe lângă faptul că a vizat comunități israeliene, Hamas a atacat și două situri militare: o bază la Zikim și o alta la Re’im.

Imagini filmate din apropierea Re’im arată consecințele atacului, cu mai multe mașini incendiate împrăștiate de-a lungul drumului către bază. Nu este clar câte persoane au fost ucise în timpul luptelor.

În cele din urmă, cu doar câteva ore de la începerea barajului de rachete, sute de israelieni au murit.

Canalele Hamas au distribuit în mod repetat imagini cu soldați israelieni morți. Nu toate aceste imagini au putut fi confirmate.

Ajutorul a început să sosească în regiunea sudică afectată abia după câteva ore, dar Hamas a controlat efectiv bucăți de teritoriul israelian pentru câteva ore bune, iar confruntările armate au continuat până luni.

Luni, la prânz, oficialii israelieni au anunțat în cele din urmă că au preluat controlul asupra întregii granițe.

„Controlul a fost asigurat în toate comunitățile, dar este posibil să mai existe câțiva teroriști în zonă”, a anunțat luni, purtătorul de cuvânt al IDF.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *