Foreign Affairs: Europa, nu NATO,  trebuie să trimită trupe în Ucraina

RMAG news

Doi colonei americani și un profesor din Scoția susțin trimiterea de trupe europene în Ucraina, cu misiuni de luptă, în afara cadrului NATO, pentru că SUA nu ar mai fi un partener de încredere și pentru că Rusia este o putere care latră, dar nu mai poate să muște. O victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie este socotită mai grava decât imperialismul lui Vladimir Putin, urmând să ducă la forțarea unei păci cu cedări teritoriale ample în favoarea Rusiei. Autorii articolului publicat de Foreign Affairs exultă că ”în Europa a dispărut un tabu” – discuția despre trimiterea trupelor în Ucraina – și că iritarea Washingtonului și a Berlinului ar fi un semnal nu că discuția aceasta trebuie să înceteze, ci că este importanta și trebuie să continue.

Echilibrul regional de putere este cu Ucraina în sfera Vestului și pe drumul spre NATO, nu cu o Ucraina neutră sau sfera rusă, iar pentru a reveni la acest echilibru stricat de invazia rusă, răspunsul natural este ca țările europene să trimită trupe în Ucraina, iar pierderile de vieți omenești nu ar trebui sa ne sperie, pentru că nu ar duce la intervenția SUA în război, câtă vreme europenii nu vor acționa in cadrul NATO, arată articolul publicat în Foreign Affairs de Alex Crowther, colonel în retragere, Jahara Matisek, locotenent-colonel activ în US Air Force, și Philips P. O’Brien, profesor de relații internaționale și studii strategice de la Universitatea St. Andrews din Scoția.

Nu trebuie să ne temem de Al Treilea Război Mondial. Trimiterea militarilor români sau polonezi în Ucraina nu va provoca o asemenea conflagrație, ci o va împiedica. ”Prea mulți politicieni și formatori de opinie din SUA și Europa reiau propaganda lui Putin și avertizează că intervenția externă în Ucraina ar duce la al Al Treilea Război Mondial”, spun autorii, pentru care o asemenea intervenție nu ar face decât să restabilească echilibrul amintit. ”Cel mai evident mod de a face asta este să oferim un ajutor armatei ucrainene, care ar putea fi abandonată din nou de SUA, iar cel mai bun ajutor sunt militarii europeni. Dacă politica din SUA se schimbă, Ucraina va avea nevoie de resurse alternative de ajutor pentru a rămâne în luptă, iar Europa este susținătorul natural”.

Mai jos, o parte din articolul ”Europa – nu NATO – trebuie să trimită trupe în Ucraina”, care pare  fantezie războinică cu singură concluzie realistă – Ucraina are nevoie de trupe străine pentru a rămâne cu teritoriul de la vest de Nipru.

”Forțele europene și-ar putea asuma operațiuni de luptă sau necombatantă, pentru a reduce din presiunea asupra Ucrainei. O misiune necombatantă ar fi mai ușor de acceptat în capitalele europene. Forțele europene ar putea îndeplini sarcini logistice, precum mentenanța și repararea vehiculelor militare. Stând la vest de Nipru – o barieră naturala care protejează o bună parte din Ucraina de avansul Rusiei – forțele europene ar demonstra că nu sunt acolo pentru a ucide soldați ruși, împiedicând astfel acuzațiile inevitabile ale Rusiei privind o agresiune europeană. Unele vehicule ucrainene sunt deja reparate în Germania, Polonia și România, însă asigurarea acestor servicii în Ucraina ar grăbi procesul și ar permite ca pe front să fie mai mulți ucraineni. Consilierii militari polonezi, francezi și de alte naționalități ar putea instrui trupele ucrainene pe teritoriul ucrainean. Dacă mobilizarea se va extinde în următorii ani, Ucraina va avea nevoie de mai mulți consilieri militari.

Firește, forțele europene ar putea face mai mult de atât. Cele mai limitate misiuni de luptă ar fi cele la vest de Nipru și ar fi de natură defensivă. Una dintre aceste misiuni poate fi întărirea capabilităților antiaeriene ale Ucrainei, oferind echipament, personal sau chiar preluând comanda și controlul apărării antiaeriene. Riscul de escaladare ar fi minim, pentru că forțele europene nu ar ucide piloții ruși care lansează rachetele din Belarus sa din spațiul aerian rus. Însă ar ajuta la doborârea rachetelor de croazieră și a dronelor. În acest fel, ar fi disponibili mai mulți ucraineni pentru front, iar încercările ruse de a distruge infrastructura ar fi zădărnicite. Forțele europene ar putea ajuta la deminare și i-a ajuta pe fermieri să muncească câmpurile care sunt acum minate.

O altă misiune de lupta pentru forțele europene ar fi patrulele aeriene in zonele care nu există trupe ruse, precum coasta Mării Negre, granița cu Belarus și Transnistria. Apărarea acestor flancuri ține pe loc acum circa 20.000 de militari ucraineni, arme și muniții. Prezența trupelor europene în aceste zone ar reduce probabilitatea deschiderii unui nou front rus, pentru că Moscova ar evita cu siguranță atacarea militarilor europeni. Forțele europene ar putea asigura securitatea porturilor ucrainene, vitale pentru exporturi și securitatea alimentară globală.

Operațiunile militarilor europeni ar avea și o componentă emoțională. Prezența lor ar ridica moralul poporului ucrainean și ar reasigura că viitorul țării este în Europa.

În cele din urmă, Europa trebuie să ia în calcul o misiune de luptă directă care să apere teritoriul de la vest de Nipru. Pe lângă reducerea presiunii puse pe militarii ucraineni, prezența trupelor europene ar reduce probabilitatea traversării Niprului de către ruși, protejând astfel mare parte din Ucraina. O țintă potențială a Rusiei este Odesa, principalul port al Ucrainei. Dacă trupele ruse s-ar apropia de oraș, forțele europene din proximitate ar avea dreptul să se apere trăgând în militarii care se apropie. Asta ar ajuta la descurajarea ofensivei ruse, care, având în vedere poziția strategică a Odesei, ar putea strangula economia ucraineană și ar facilita o eventuală invazie în Republica Moldova. Moscova ar încerca să acuze că orice răspuns la un atac rus ar fi o agresiune din partea europenilor, însă Rusia ar fi responsabilă pentru orice escaladare.

Riscul desfășurării trupelor europene în Ucraine este exagerat. Rusia își mai poate suplimenta atacurile convenționale doar în cazul în care recurge la arme biologice si chimice. Rusia a pierdut 90% din armata cu care a început războiul, are sute de mii de victime, zeci de mii de vehicule pierdute și majoritatea armelor avansate au fost epuizate. Sancțiunile au făcut ca producția de armament a Rusiei să fie mai scumpă și mai dificilă, iar desfășurarea trupelor în Ucraina abia de a mai lăsat forțe ruse care să păzească lungile granițe ale țării, pentru a nu mai vorbi despre trupe cu care Rusia să poată ataca o altă țară europeană. În ianuarie 2022, armata rusa era considerată a doua din lume, după cea americana. Acum nu este considerată nici măcar cea mai puternică armată din Ucraina. Însă, dacă liderii europeni vor permite Rusiei să câștige în Ucraina, Putin va înțelege că, amenințând cu arma nucleară, ar putea cuceri mai multe țări fără să provoace un răspuns militar din partea Europei.

Întrebarea este dacă intrarea forțelor europene în Ucraina ar provoca o reacție nucleară a Rusiei. Însă forțele speciale europene se află deja în Ucraina. Moscova are o retorică agresivă față de statele NATO, dar până acum a lătrat fără să muște, evitând contactul cu forțele NATO și axându-se pe țările vecine care nu sunt membre ale alianței, precum Georgia și Ucraina. Putin a amenințat că va ataca Polonia, România și țările baltice, în 2014, iar în următorii ani a amenințat că va invada Finlanda și Suedia, daca aceste țări vor adera la NATO. În ultimii 15 ani, Rusia a amenințat sau a desfășurat exerciții militare în care a simulat folosirea armei nucleare împotriva Danemarcei, Poloniei, Suediei, Ucrainei, Marii Britanii și statelor baltice, împotriva UE ca întreg și a SUA. La un moment dat, liderii europeni vor trebui să ignore amenințările lui Putin, care nu sunt decât propagandă care pleacă de la afirmația lipsită de fundament că NATO vrea să atace și să invadeze Rusia.

Europa este mult mai bogată, mai avansată tehnologic și cu o populație mult mai mare decât Rusia. Moscova știe că nu poate câștiga provocând întregul continent și caută să evite intervenția militară americană care ar urma cel mai probabil după ce forțele ruse ar învada o țară NATO și ar declanșa clauza Articolului 5.

În schimb, Rusia își pune speranțele pentru victorie în faptul că Europa tratează Ucraina ca pe o entitate separata de restul continentului. Până acum, speranțele Rusiei s-au adeverit. Liderii europeni au tolerat atacuri asupra Ucrainei care ar dus la un răspuns european colectiv, dacă ar fi vizat un stat UE sau NATO. Această atitudine a permis Rusiei să escaladeze războiul din Ucraina, știind că Europa va păstra distanța.

Desfășurarea forțelor europene în Ucraina ar schimba aceste calcule. Moscova va înfrunta posibilitatea unui război de necâștigat pentru Rusia. Mai mult, misiunea europeană în Ucraina ar anula propaganda rusă că intervenția tarilor NATO în Ucraina este o stratagemă americana menită să submineze Rusia. Narațiunea cum că NATO este agresorul în acest război a prins în multe părți ale lumii, iar contracararea ei poate ajuta Europa să izoleze Moscova la nivel diplomatic și economic. Pentru că forțele europene ar acționa în afara cadrului NATO și în afara teritoriului NATO, victimele înregistrate nu ar declanșa Articolul 5 si nu ar atrage în război Statele Unite. Oponentul Rusiei nu ar fi NATO, ci o coaliție de state europene care vor să contracareze imperialismul fățiș al Rusiei.

Ucraina face tot ce poate, dar are nevoie de ajutor – ajutor pe care țările europene îl pot oferi și își doresc tot mai mult să-l ofere. Prezența trupelor europene nu ar escalada provocarea rusă, ci ar împiedica extinderea conflictului și ar reduce din daunele aduse infrastructurii și economiei ucrainene. Liderii europeni nu trebuie să asculte dictatele Statelor Unite, care devin un partener nu tocmai de încredere, despre cum trebuie dus războiul din Ucraina. Europenii pot si trebuie sa decidă pentru ei înșiși cum este mai bine să asigure libertatea si securitatea continentului. Europa trebuie să facă totul pentru a-și proteja viitorul și asta începe prin a se asigura că Ucraina va câștiga acest război.

The post Foreign Affairs: Europa, nu NATO,  trebuie să trimită trupe în Ucraina appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *