Fostul politician PSD prins la furat în SUA, cu carduri clonate, a fost condamnat. Virgil Negru pledase vinovat

Fostul politician PSD prins la furat în SUA, cu carduri clonate, a fost condamnat. Virgil Negru pledase vinovat

Curtea Supremă din Ventura, California, l-a condamnat pe Virgil Negru la opt luni de închisoare și doi ani de probațiune, a anunțat luna trecută biroul procurorului districtual într-un comunicat de presă. Condamnarea vine la doar trei luni de la arestare. Fost consilier local PSD în Eforie, județul Constanța, Virgil Negru, în vârstă de 40 de ani, este unul dintre zecile de români arestați în SUA pentru fraude cu carduri bancare, conform unei investigații publicate la începutul verii de ziarul american Los Angeles Times, la care a contribuit și un reporter Libertatea.

Românul a fost prins de polițiști pe 1 aprilie anul acesta, în timp ce încerca să scoată bani dintr-un bancomat printr-un card clonat. Asupra lui autoritățile au găsit 12 astfel de carduri, arată procuratura în comunicat. În iunie, el a pledat vinovat.

Alți doi români arestați în California și-au tăiat brățările de monitorizare și au fugit

Cel puțin 60 de oameni au fost arestați din primăvară și până acum în California, pentru fraude cu carduri bancare, un tip de infracțiune care s-a transformat în fenomen în ultimii doi ani în statul american.

Fragment din comunicatul de presă transmis de Ventura County District Attorney Erik Nasarenko, despre condamnarea lui Virgil Negru

Opt dintre ei, printre care și Virgil Negru, sunt români, iar pentru cinci există dovezi clare că au legături unii cu alții, precizează procuratura din Ventura, și sunt acuzați că au furat sute de mii de dolari de pe cardurile EBT – Electronic benefit transfer, cardurile speciale oferite de stat persoanelor cu venituri reduse, asistate social.

Doi români arestați și ei alături de Negru, Marius Vlaic și Roman Janecek, au cel puțin 12 capete de acuzare. Eliberați pe cauțiune, cei doi și-au tăiat brățările de monitorizare și s-au făcut nevăzuți, spun autoritățile.

Pe numele lor au fost emise mandate de arestare.

Cum au acționat hoții

În ultimii doi ani, de când acest tip de fraude cu carduri sociale clonate a luat amploare, California a pierdut peste 86 de milioane de dolari.

Românii arestați în statul american în primăvară fac parte dintr-o complexă schemă piramidală, în care ei sunt cei care fac „munca de teren”, a arătat Los Angeles Times, într-o amplă investigație publicată în iunie.

Hoții „de teren” clonează cardurile și extrag banii din ATM-uri, urmând ca banii să meargă mai sus pe scara ierarhică. Cardurile pe care le primesc persoanele cu venituri mici din statele americane, un fel de ajutoare sociale luare, sunt foarte ușor de clonat pentru că nu sunt securizate printr-un cip, ca orice alt card bancar.

Operațiunea este simplă: clonează cardurile, iar la prima oră a zilei în care știu că banii urmează să fie virați îi scot de pe card.

Asta făcea și Virgil Negru până a fost prins, în luna aprilie, de polițiști. Localnicii din Eforie, colegii săi din Consiliul Local și familia sa nu au considerat neobișnuită dispariția fostului politician și lipsa lui de la ședințe, au mărturisit ei pentru reporterul Libertatea, care a relatat pentru LA Times. Nici nu au dat crezare știrii care apăruse în presa locală, despre arestarea lui Negru în SUA.

„Dacă ar fi avut acești bani, câștigați atât de ușor, aș mai fi mers eu în Italia?”, a spus mama fostului PSD-ist. „Nu ar fi făcut ceva prin care să-și facă familia de râs”, a continuat ea.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *