FOTO. Târg de Crăciun printre palmieri, în Hala Laminor de 140 de milioane de euro. „Au farmecul lor, e mai exotic”

FOTO. Târg de Crăciun printre palmieri, în Hala Laminor de 140 de milioane de euro. „Au farmecul lor, e mai exotic”

Târgul de Crăciun din Hala Laminor s-a deschis de săptămâna trecută și a strâns în fiecare seară câteva sute de vizitatori. Cu mici, clătite, burgeri și scovergi, vin fiert, ceai și ciocolata caldă, peisajul a mai putut fi întregit doar de palmierii cumpărați de Primăria Sectorul 3 când voia să facă din hală o grădină de plante exotice. Printre palmieri au fost strecurați brazi împodobiți.

Pentru Laminor Winter Wonderland, așa cum se numește târgul din sectorul 3, a fost folosit doar cam jumătate din spațiul halei. Locul este uriaș chiar și așa, clădirea de pe bulevardul Basarabia, nr. 256 este lungă și înaltă, cu un tavan acoperit de mii de beculețe.

După clătită, un apartament în HILS

Intrarea în târg

Se ajunge ușor la Laminor, cu metroul până la stația Republica. De acolo, te ghidezi după bradul puternic luminat de la intrare. Ori după mirosul de tochitură și carne pe grătar de la căsuțele din curte. Sau după traficul care se aglomerează în intersecție, la trecerea de pietoni unde traversează vizitatorii.

La intrare, imediat pe dreapta, în spatele unei gherete cu mâncare, stă de veghe un birou de vânzări pentru blocurile din complexul rezidențial HILS, pe care îl construiește aproape de hală fratele primarului Robert Negoiță.

Măgarul Nicu și o oaie îi întâmpină pe vizitatori în partea stângă, într-o iesle improvizată.

Măgarul Nicu

Căsuțele cu mâncare, băuturi, bijuterii și ornamente de Crăciun sunt și înăuntru, și afară, iar prețurile produselor sunt comparabile cu cele de la târgul din Piața Constituției, cel puțin la de-ale gurii: un pahar de vin fiert costă 10 lei, ciocolata caldă cu frișcă și bezele este 15-20 de lei, în funcție de locul în care o cumperi, iar porumbul fiert este și el 10 lei.

Un mic este 8 lei, iar tochitura este undeva la 30-40 de lei porția, în funcție de cantitatea din caserolă. Hotdogii costă 25-35 de lei, clătitele sunt 15-30 de lei, gogoșile sunt cam la același preț, dar acesta crește după tipul topingului: ciocolată, dulceață sau banane și biscuiți.

Palmierii pentru un Crăciun californian

Mai piperate sunt prețurile la spațiul pentru copii amenajat în fundul halei. Pentru 5 minute într-o mașinuță electrică, părinții trebuie să scoată din buzunar 15 lei. Accesul la atelierele de pictură și de făcut forme din baloane este 10 lei.

Cozi nu prea sunt, iar îngrămădeala, acolo unde e, se creează la dulciuri și vin fiert.

În mijlocul halei a mai fost instalat un brad înalt, cu globuri și beteală roșii. Dar cei care atrag atenția cel mai mult sunt palmierii cumpărați de Primăria Sectorului 3, după cum a arătat în vară Libertatea, cu 100.000 de euro, de la o firmă de partid.

Sunt zeci, așezați în toată hala, înconjurând spațiile de mese unde mănâncă vizitatorii. Sunt de toate mărimile, unii mai verzi, alții cu frunze uscate și pleoștite. Pe alocuri, între doi palmieri a mai fost strecurat și un brad mic.

Bucureștenii au păreri împărțite când se uită la palmierii din ghivece.

„E frumos. Și palmierii au farmecul lor, e mai exotic”, a spus cineva. Altora li s-a părut amuzant că pot mânca la spațiul de mese înconjurat de palmieri pitici. „Avem un Crăciun mai californian”, a glumit o femeie.

Laminor la preț major: cât trei spitale

„Nu prea se potrivesc cu Crăciunul românesc. Ne place tot, în afară de palmieri”, a afirmat un cuplu.

Un locuitor al sectorului 3 se arată neimpresionat și spune că târgul „e banal, ca orice târg, doar puțin mai cald”. Cât despre palmieri, spune el, „nu au niciun sens în decor”.

„Palmierii mi se par o idee bună. E mai mult verde, dă culoare, să nu fie atât de anost”, a mărturisit, în schimb, altcineva. Apoi a adăugat cu reproș: „Speculați cam mult”, când a auzit cât a fost investiția în hală.

Primăria Sectorului 3 a investit în jur de 140 de milioane de euro în Hala Laminor, iar suma continuă să crească de la o ședință de Consiliu Local la alta.

Suma este mai mare decât investiția totală în cele trei spitale construite după Colectiv. Spitalul Fălticeni, Spitalul Mioveni și cel construit de Asociația Dăruiește Viață costă, împreună, 131 de milioane de euro.

„Dacă puneți așa problema, poate că era mai bine să fie direcționați către sănătate. Dar și divertismentul este important, vorbim de o bucurie a copiilor”, a continuat femeia.

„Dacă ar avea un scop benefic pentru locuitorii sectorului 3, ar fi bine. Dar doar să investim fără sens… Ar putea fi aici locuri de joacă, teatru sau grădinițe. Ceva educativ”, a menționat un bucureștean.

De când a fost cumpărată de Primăria Sectorului 3, destinația Halei Laminor s-a schimbat de mai multe ori. A fost spital, parc de știință, cartier de blocuri, sală de spectacole, „hub social”. Acum este, pe hârtie, mall. Deocamdată găzduiește palmieri, un târg de Crăciun și un patinoar ușor inundat după ploaia măruntă din weekend.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *