Funeralii grandioase pentru Berlusconi în Milano. Doliu național, aplauze de la mii de oameni, dar și critici de la politicienii stângii

Mii de oameni au fost prezenți miercuri la funeraliile de stat organizate pentru fostul premier Silvio Berlusconi la Domul din Milano, relatează agenția publică de știri Ansa, cotidianul La Repubblica și Politico. Publicul l-a aplaudat pe fostul premier, galeria echipei AC Milan i-a cântat ode, în vreme ce criticii au atras atenția că magnitudinea evenimentului nu este potrivită pentru un politician care a influențat țara în mod mai degrabă negativ.

UPDATE 17.25: Președintele Republicii, Sergio Mattarella, a salutat familia lui Silvio Berlusconi la finalul funeraliilor, în fața catedralei din Milano. Un salut și o îmbrățișare au venit și din partea prim ministrei Giorgia Meloni.

UPDATE 17.15: Aproximativ 9.000 de oameni se află în Piazza del Duomo în acest moment și aproape toți au izbucnit în urale la ieșirea sicrirului lui Berlusconi, după încheierea slujbei.

UPDATE 16.30: Critici și aprecieri. Grandoarea funeraliilor organizate pentru Berlusconi – și faptul fără precedent că guvernul a declarat zi de doliu național – au fost criticate de mai mulți politicieni și comentatori.

Jurnalistul Marco Travaglio, un critic aspru al lui Berlusconi, co-fondator al cotidianului Il Fatto Quotidiano, a fost și explicit în dezaprobarea sa.

„Berlusconi a divizat Italia, a insultat adversarii timp de 30 de ani, a criminalizat magistrații și nu a recunoscut legile. Despre ce vorbim?”, a declarat Travaglio luni la postul privat de televiziune La7 TV, potrivit Deutsche Welle.

De partea cealaltă, Lucia Adiele, o membră a partidului Forza Italia al lui Berlusconi, a declarat că se consideră norocoasă că l-a cunoscut pe fostul premier și a explicat că călătorit aproape 1.000 de kilometri pentru a-și lua rămas bun de la acesta.

Ea a sintetizat astfel poziția admiratorilor politicianului. „Am fost destul de norocoasă să fac parte din Forza Italia timp de 18 ani”, a declarat ea pentru Reuters TV. „Măcar atât puteam să fac era să fiu aici și să-mi iau rămas bun pentru ultima oară”, a adăugat ea.

UPDATE 16.00: Dricul cu sicriul lui Berlusconi a ajuns la catedrală, după un scurt drum prin Milano, de la vila fostului premier, aflată lângă oraș.

Sute de oameni au aplaudat, de pe margine, la trecerea mașinii, pe străzile orașului.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Berlusconi, adus în catedrală. FOTO: Youtube

Iar cele mai multe aplauze au fost la sosirea dricului în fața catedralei. Galeria echipei de fotbal AC Milan este și ea prezentă în piață, dovadă fiind strigătele ritmice: „Il presidente!”.

UPDATE 15.30: O mare mulțime de oameni a așteptat începerea slujbei din catedrală în Piazza del Duomo. Oamenii au izbucnit ocazional în aplauze și strigăte în cinstea fostului premier: „Silvio, Silvio!”.

Evident, nu toți vor fi primiți în catedrală, unde au acces doar apropiații și oficialii, din țară sau străinătate. Slujba va putea fi urmărită însă pe ecranele mari instalate în piață.

Aplauze au primit, la sosirea la catedrală, și prim-ministra Giorgia Meloni sau președintele Sergio Mattarella.

Potrivit Ansa, 700 de jurnaliști de peste hotare au fost acreditați la acest eveniment.

Guvernul a decretat zi de doliu național, steagurile Italiei și UE au fost coborâte în bernă, iar voturile parlamentare sunt suspendate timp de o săptămână, o durată fără precedent, după ce fostul premier Silvio Berlusconi a murit, luni, scrie Politico.

Piazza del Duomo, care înconjoară faimoasa catedrală din Milano, a fost pregătită cu ecrane uriașe, pentru a-i găzdui pe cei 20.000 de oameni așteptați la funeraliile programate pentru ora locală 15.00 (16.00, ora României).

În catedrală vor fi prezente 2.000 de persoane, familie, prieteni, dar și mulți lideri naționali și de partid din trecut și prezent, din tot spectrul politic.

Se așteaptă ca majoritatea guvernului actual să fie prezentă – inclusiv prim-ministra Giorgia Meloni și președintele Sergio Mattarella, potrivit agenției de știri Ansa.

De asemenea, vor fi prezenți foști premieri și mai mulți lideri internaționali, inclusiv premierul Viktor Orban, președintele PPE, Manfred Weber, și comisarul european Paolo Gentiloni.

Politico scrie că viața politică din Italia s-a oprit, practic, de la anunțul de luni al morții lui Berlusconi.

Meloni și liderul partidului de dreapta Liga, Matteo Salvini, și-au anulat angajamentele, în vreme ce ministrul de externe Antonio Tajani și-a întrerupt o vizită în SUA.

„O alegere nepotrivită”

Cotidianul italian La Repubblica a comparat evenimentele naționale cu cele din Marea Britanie de anul trecut, după moartea reginei Elisabeta a II-a.

Iar toată această pompă a atras și critici, din partea unor politicieni din opoziție, care au afirmat că funeraliile de stat reprezintă o decizie politică – una nepotrivită, pentru un om politic care nu lasă o moștenire pozitivă Italiei.

Oamenii au sosit din timp la funeraliile fostului premier. FOTO: Profimedia

Fosta ministră Rosy Bindi, membră a Partidului Democrat, a declarat că Berlusconi „a marcat istoria Italiei într-un mod negativ” și a fost responsabil pentru multe dintre problemele țării.

„Doliul național pentru o persoană divizivă ca el nu este, în opinia mea, o alegere potrivită”, a spus politiciana.

„Cu tot respectul, mi se pare foarte exagerat să îngheți activitatea parlamentară timp de șapte zile. Cred că italienilor le este greu să înțeleagă această decizie, mai ales în condițiile în care există numeroase dosare care așteaptă răspunsuri urgente, în primul rând Planul de redresare”, a spus și europarlamentara Partidului Democrat, Alessandra Moretti.

Acestor critici le-a răspuns Matteo Renzi, fostul premier democrat, în prezent senator al unui partid centrist. El a catalogat criticile drept meschine. „Astăzi, unii dintre cei care polemizează pe tema doliului național nu ar fi avut vizibilitate fără Berlusconi”, a declarat Renzi, pentru Mattino Cinque, potrivit Ansa.

Un mausoleu faraonic

Silvio Berlusconi, omul care a dominat politica italiană timp de mai mulți ani, a condus trei guverne și s-a remarcat prin stilul său excentric și prin scandalurile sexuale și de corupție, a murit luni, la vârsta de 86 de ani, la Milano.

Fostul premier se confrunta cu probleme grave de sănătate provocate de o leucemie și a fost spitalizat de mai multe ori în ultima perioadă. Vineri, Berlusconi a fost internat pentru ultima oară la spitalul San Raffaele din Milano.

Fostul premier a construit un mausoleu de marmură faraonic în vila sa din Arcore, lângă Milano, unde ar trebui să fie înmormântat, alături de familie.

În prezent, acesta este gol. Nu era încă clar dacă familia lui Berlusconi a cerut permisiunea necesară pentru a-l înmormânta acolo, scrie France 24.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *