Generaţiile pe grupe de vârstă. Ce caracteristici are fiecare generaţie

Generaţiile pe grupe de vârstă. Ce caracteristici are fiecare generaţie

Indiferent despre ce limbă este vorba se pare că există o serie de cuvinte, termeni sau acronime care au reușit să treacă cu succes granițele lingvistice. Exemplele sunt multiple, însă în acest articol ne vom opri asupra termenilor de care suntem siguri că ați auzit tot mai des în ultima vreme. Ne referim aici la Mileniali, Generația X, Generația Z, Boomers și alte cuvinte similare pe care le folosim pentru a plasa o persoană sau un grup de persoane într-o anumită generație, în funcție de anul nașterii și de anumite trăsături de caracter.

Ca societate nu suntem străini de așa-numitul „război al generațiilor” în care Generația Z îi critică frecvent pe mileniali pentru blugii strâmți ai acestora ori pentru faptul că folosesc în mod excesiv emoticonul care râde cu lacrimi. În replică, milenialii spun despre „adversarii” lor că au cam mult tupeu și că sunt obsedați de TikTok și folosesc expresia „Ok boomer” pentru a respinge și pentru a submina generația mai în vârstă. Nu știm dacă ți-ai pus vreodată problema diferențelor dintre generații ori dacă te-ai întrebat din ce generație faci parte. În articolul de azi vom vorbi despre toate aceste generații.

Care este definiția unei generații

Termenul de generație este folosit pentru a face referire la un grup de oameni care sunt născuți în aceeași perioadă și crescuți în același loc. Persoanele din această cohortă prezintă caracteristici, preferințe și valori similare de-a lungul vieții lor.

Specialiștii de la Centrul pentru Cinetica Generațională spun că generațiile reprezintă indicii puternice care arată de unde să începi să te conectezi și să influențezi oameni de diferite vârste. Trebuie să știi că există diferențe mari între generații și, de asemenea, este important să cunoaștem anii în care începe și se termină fiecare generație. Spre exemplu, generația milenialilor reprezintă cea mai consistentă generație la nivel global.

Cu toate acestea, se constată o serie de diferențe semnificative între milenialii crescuți în mediul urban și cei crescuți în mediul rural sau cei care se mută într-o țară nouă, relatează site-ul Genhq. În același timp, trebuie să știi că generațiile au caracteristici similare, cum ar fi preferințele de comunicare, de cumpărături și de motivație, deoarece au experimentat tendințe similare în aproximativ aceeași etapă de viață și prin canale similare, cum ar fi mediul online, televiziune, telefonul mobil și altele.

Tendințele de formare a fiecărei generații sunt cele mai influente pe măsură ce oamenii ajung la majoritate, ceea ce înseamnă că persoanele dintr-o anumită generație vor dezvolta și vor împărtăși valori, credințe și așteptări similare. Însă, la fel de important este faptul că, la nivel individual, fiecare individ este diferit. Faptul că privim oamenii printr-o lentilă generațională oferă o predictibilitate utilă pentru cei care încearcă să ajungă, să informeze sau să convingă o mare parte a populației.

Care sunt generațiile pe grupe de vârstă

În prezent, cinci generații alcătuiesc societatea modernă, iar fiecare dintre acestea deține un rol esențial pe piața forței de muncă și în comunitate. În funcție de anul nașterii, potrivit Beresford Research, generațiile actuale sunt:

Generația Tăcută (Tradiționaliștii)

Această generație este formată din persoanele născute în 1945 sau înainte de acest an. Cei din această generație sunt adeseori descriși ca fiind conservatori, tradiționaliști și puțin reticenți la vântul schimbării. Această atitudine poate fi înțeleasă cu ușurință având în vedere faptul că vorbim despre cei născuți și crescuți într-o perioadă dificilă, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, când întreaga lume se confrunta cu o profundă criză economică. Tocmai din această cauză, cei din Generația Tăcută acordă o importanță deosebită stabilității și siguranței financiare și sunt din fire muncitori și au, totodată, o abordare practică a vieții. Persoanele din această generație sunt cele care au supraviețuit unei perioade extrem de dificilă, care a fost urmată de un „boom” economic și de mișcări sociale care au încercat să schimbe mentalități și să reformeze sistemele, mai ales după anii ʼ60.

Generația Baby Boomers

Persoanele născute între anii 1946 și 1964, adică cei care au depășit dificultățile din perioada postbelică, sunt cunoscute sub numele de Baby Boomers. Sunt denumite astfel deoarece s-au născut într-o perioadă de creștere semnificativă a ratei natalității și de relativă prosperitate la nivel mondial. Această generație a experimentat progresul tehnologic, influența crescândă a mass-media asupra societății și o echilibrare între viața de familie și cea profesională. În pofida acestui aspect, membrii Generației Baby Boomers nu au devenit dependenți de tehnologia modernă precum telefoanele mobile sau televizorul, spre deosebire de generațiile ulterioare. În schimb, ei sunt consumatori activi și valorizează deținerea unei mașini și a unei case.

Generația X

Adeseori denumită „generația pierdută”, „generația cu cheia la gât” sau „generația MTV”, această din urmă denumire făcând trimitere evident la popularul post de televiziune lansat la începutul anilor ʼ80. Generația X este alcătuită din persoanele care s-au născut între anii 1965 și 1980. Aceasta este cea care a fost nevoită să reconstruiască lumea după distrugerile provocate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, această generație s-a confruntat cu o serie de probleme legate de șomaj, motiv pentru care a transformat munca într-o adevărată filosofie de viață. Membrii Generației X sunt independenți, pragmatici, muncitori, bine pregătiți din punct de vedere profesional și realiști. Ambiția, individualismul și angajamentul față de muncă sunt principalele lor valori, iar mulți dintre ei sunt oameni de carieră, mai notează sursa citată.

Generația Y (milenialii)

Include persoanele care s-au născut între anii 1981 și 1995. Generația Y mai este cunoscută și sub denumirea de mileniali deoarece mulți dintre oamenii născuți în acest interval au devenit adulți la începutul noului mileniu. Această generație este caracterizată de impactul enorm pe care l-a avut tehnologia digitală în viața cotidiană. Deși nu s-au născut în era telefoanelor mobile, acești oameni au adoptat și s-au adaptat rapid la noile tehnologii și au reușit să treacă fără niciun fel de probleme de la mediul analogic la cel digital. Cohorta a fost descrisă drept „nomazii digitali” datorită faptului că au crescut în era internetului și a rețelelor de socializare. De asemenea, ei au asistat la ascensiunea mesageriei instantanee, a laptopurilor și a revoluției smartphone-urilor. Foarte competitivi din fire, dar și idealiști, membrii Generației Y sunt determinați să schimbe lumea, nu doar să se adapteze la cerințele acesteia. Acest lucru îi deosebește de părinții lor, care nu îndrăzneau să-și stabilească obiective prea ambițioase.

Generația Z (iGen)

Generația Z este alcătuită din persoanele născute între anii 1996 și 2015. Acestea sunt cunoscute în mod colocvial sub numele de „zoomers”, termen care nu a fost inventat după cunoscutul serviciu de mesagerie video, ci reprezintă un joc de cuvinte care face trimitere la „boomers” (a doua generație) și se referă la modul rapid de creșterea a generației Z într-o perioadă de boom tehnologic și cultural.

De asemenea, Generația Z este cunoscută drept prima generație „născută cu smartphone-ul în mână”, care a crescut cu internetul mai mult decât cu televizorul. Rețelele de socializare, comunicarea online și relațiile la distanță sunt câteva dintre elementele definitorii ale vieții celor din Generația Z. Aceștia sunt independenți și, pe de-o parte, sunt adepții libertății de mișcare, iar pe de altă parte, se implică în diverse cauze sociale. Cu toate acestea, pot avea dificultăți în dezvoltarea relațiilor interpersonale și pot fi influențați ușor de ceea ce văd în mediul online.

În același timp, Generația Z este considerată cea mai deprimată și mai pesimistă dintre toate generațiile, asta din cauza numeroaselor presiuni de ordin socio-politic, cum ar fi amenințarea cu violența, apariția rețelelor sociale și preocupările legate de schimbările climatice, relatează Euronews.com.

Care sunt cele mai noi generații

Celor cinci generații li se adaugă Generația Alpha și Generația Beta. De asemenea, ne putem referi la așa-numita Generație Beta, care include persoanele care se vor naște în viitor, într-o societate care va cunoaște alte provocări și alte valori, inclusiv un rol tot mai important al Inteligenței Artificiale.

Generația Alfa

Generația Alfa este și cea mai tânără, fiind alcătuită din copiii care s-au născut după anii 2013-2015. Este o nouă generație în creștere de care mulți oameni nu au auzit, motiv pentru care este încă prea devreme pentru a fi evaluată. Asta, deoarece este încă în formare, iar copiii care fac parte din această generație nu și-au definit încă personalitatea. Pentru că s-au născut și cresc într-o eră a tehnologiei avansate și a interacțiunii în mediul online, acești copii vor fi expuși la numeroase inovații tehnologice, care le vor influența comportamentul și modul în care vor interacționa cu lumea din jurul lor.

Totodată, sunt primii copii care au avut școală online din cauza pandemiei de COVID-19 și sunt obișnuiți să folosească diverse gadgeturi de la vârste fragede. De asemenea, aceștia vor crește odată cu diversele manifestări ale Inteligenței Artificiale, cum ar fi ChatGPT sau asistenții virtuali Siri sau Alexa, care le vor influența în mod semnificativ comportamentul.

Generația Beta

Generația Beta reprezintă următoarea etapă în evoluția societății și este compusă din copiii născuți după anul 2020. Aceștia vor crește într-o lume în care inteligența artificială va fi omniprezentă și accesibilă pentru majoritatea oamenilor. Educația, interacțiunile sociale și locurile de muncă vor fi puternic influențate de tehnologie, mai ales pe cea bazată pe AI, ușurându-le viața și deschizându-le noi oportunități de cunoaștere și de interacțiune prin realitatea virtuală și augmentată.

Foto: Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *