Geoană, despre viteza de reacție a NATO în cazul unei invazii rusești în România: „Noi, acum, lucrăm din ziua zero”

Geoană, despre viteza de reacție a NATO în cazul unei invazii rusești în România: „Noi, acum, lucrăm din ziua zero”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat duminică seară, la Digi24, că NATO nu vede un risc iminent la adresa securităţii ţărilor NATO, însă în scenariul unui atac asupra României, „ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ți vină aliații este desuetă”.

„Noi, când planificăm ceea ce avem de făcut, ne gândim să protejăm, evident. Iar ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ți vină aliații este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi, acum, lucrăm din ziua zero. Ai, Doamne ferește, un început de agresiune împotriva României, să spunem, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu știu cât timp, ci ne gândim și planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm într-adevăr fiecare centimetru pătrat de teren”, a declarat Mircea Geoană, la Digi24.

Publicația italiană Il Messaggero a publicat pe 19 martie o analiză în care spune că, dacă Rusia ar ataca România, „Poarta Focșani” este cel mai vulnerabil punct, iar lui Putin i-ar lua mai puțin de 24 de ore să cucerească Bucureștiul.

Publicația italiană a reluat scenariile dintr-un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene (CEPA) din 2021, coordonat de generalul american Ben Hodges.

Despre această analiză, Geoană a mai declarat:

„Această zonă între curbura Carpaților și Dunăre reprezintă o zonă relativ îngustă, care întotdeauna a fost considerată ca o zonă obligatoriu de apărat și mai vulnerabilă datorită geografiei. Este un lucru, un dat istoric și geografic. Nu-i nimic nou sub soare. Așa cum în zona baltică există o zonă mai îngustă care face ca țările baltice să fie relativ vulnerabile”, a spus Geoană.

Geoană a mai precizat că România, ca şi mulţi aliaţi din Est, „a pus la dispoziţia NATO aproape întregul efectiv al Armatei României”.

„Este o chestiune de mobilizare şi de resurse militare şi de coerenţă, în care România trebuie să-şi facă datoria, pentru că este aliatul în cauză, trebuie să fie cu ce a propus şi ceea ce a oferit NATO. Apropo, România, ca şi mulţi aliaţi din Est, a pus la dispoziţia NATO aproape întregul efectiv al Armatei României. Un lucru extraordinar de pozitiv”, a spus Geoană.

„Deci noi putem să spunem că lucrăm cu aliatul român, inclusiv în această zonă, inclusiv în alte zone ale României. Avem o planificare militară cu aliaţii români, cu NATO, şi în caz de, Doamne-fereşte, Armata Română, în proporţie de peste 90%, trece sub comanda noastră a NATO şi ne apucăm să facem din momentul zero, din T0, ceea ce avem de făcut”, a mai spus Mircea Geoană.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *