Ghețarii elvețieni au pierdut un volum „uluitor” de gheață în doar doi ani – studiu

Ghețarii elvețieni au pierdut un volum „uluitor” de gheață în doar doi ani – studiu

Ghețarii din Elveția se micșorează într-un ritm „uluitor”. În total, 10% din volumul lor de gheață a dispărut în doar doi ani, deoarece combinația dintre precipitațiile sub formă de zăpadă puține și temperaturile ridicate a provocat o topire fără precedent, potrivit cifrelor publicate joi, scrie CNN.

În 2023, ghețarii țării au pierdut 4% din volumul lor total, potrivit datelor Comisiei elvețiene pentru observarea criosferei din cadrul Academiei Elvețiene de Științe. Acest nivel de topire este al doilea după recordul stabilit în 2022, când 6% din ghețari au dispărut.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, ghețarii elvețieni au pierdut în această perioadă de doi ani la fel de multă gheață ca între anii1960 și 1990.

„Pierderile pe care le-am văzut în 2022 și 2023 sunt pur și simplu uluitoare și depășesc tot ceea ce am experimentat până acum”, a declarat Matthias Huss, șeful Rețelei elvețiene de monitorizare a ghețarilor (GLAMOS), o organizație care colectează și evaluează datele despre ghețari și care colaborează cu Academia Elvețiană de Științe.

„Chiar dacă ghețarii pierd masă în mod constant și rapid de multe decenii, aceasta este o accelerare extraordinară”, a declarat el pentru CNN, adăugând că aceste extreme „ar fi fost imposibile fără schimbările climatice”.

Cei doi ani extremi au dus la prăbușirea limbilor de ghețari și la dispariția totală a multor ghețari mici din țară. De exemplu, ghețarul St. Annafirn, din cantonul Uri din centrul Elveției, s-a micșorat atât de mult încât GLAMOS a încetat să-l mai monitorizeze.

Pierderile de gheață au fost înregistrate chiar și la altitudini mari, unde de obicei nu se înregistrează astfel de scăderi. Mai mulți metri de gheață au dispărut în sudul Valaisului și în valea Engadin, la altitudini de peste 3.200 de metri, potrivit GLAMOS.

Pierderile, care afectează ghețarii din întreaga țară, au survenit după o iarnă cu un nivel foarte scăzut de zăpadă. Nivelul zăpezii în a doua jumătate a lunii februarie a atins un minim record, la aproximativ 30% din media pe termen lung.

Aceasta a fost urmată de o vară cu temperaturi ridicate. O lună iunie foarte caldă și uscată a însemnat că zăpada s-a topit cu două până la patru săptămâni mai devreme decât de obicei, potrivit GLAMOS.

În august, un balon meteorologic lansat de serviciul național de meteorologie, MétéoSuisse, a trebuit să urce la 5.298 de metri pentru ca temperatura să scadă la 0 grade Celsius, marcând cea mai înaltă linie de „zero grade” de la începutul înregistrărilor.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *