Ghidul complet al centralelor pe lemne: de la instalare la întreținere

Ghidul complet al centralelor pe lemne: de la instalare la întreținere

Există mai multe lucruri de care trebuie să țineți cont în achiziționarea unei centrale pe lemne, astfel încât achiziția să fie una pe placul vostru. Ai în vedere așadar mai multe lucruri, astfel încât să te bucuri de o centrală cât mai bună pentru tine, dar și pentru familia ta. Dacă dispuneți de posibilitatea de a achiziționa lemn la preț accesibil sau sunteți pasionați de tăierea, precum și de spargerea lemnelor, atunci aveți nevoie și de o centrală termică, aceasta fiind o alegere excelentă din acest punct de vedere.

sursa: https://unsplash.com/photos/C1SOIqlFd6I

Care sunt tipurile cele mai cunoscute de centrale pe lemne?

Modul de funcționare al unei astfel de centrale este unul destul de simplu și anume în focarul centralei introduceți lemne, iar căldura acestora încălzește agentul termic. Pompa de circulație împinge agentul termic către caloriferele din întreaga locuință.

Înainte de a vă decide cu privire la centrala termică pe care o veți achiziționa, trebuie să știți că în comerț veți găsi mai multe tipuri de centrale clasice pe lemne dintre care să alegeți. Acestea vor fi pe placul vostru și veți ajunge să le apreciați. Înainte de a face o astfel de achiziție, vezi centrale pe lemn de la Dolinex.ro. Aceștia dispun de o gamă variată de astfel de sisteme care vă pot asigura confortul de care aveți nevoie.

Centrala termică pe lemne are marele avantaj al fatpului că are un randament cât mai bun, dar și o autonomie ridicată, aceasta funcționând până la 30 de ore. Curățarea cenușii va fi făcută așadar în acest caz de cel puțin 2 ori pe lună. Nivelul de noxe al acestei centrale este unul redus, iar randamentul este până la 75%. Arderea centralei este una neîntreruptă până la arderea completă a lemnelor.

Centrale alese în funcție de puterea calorică

Mai aveți în vedere și puterea calorică a centralei atunci când vă decideți cu privire la o astfel de centrală. Aceasta trebuie să fie aleasă în raport cu suprafața locuinței voastre. Puterea acestei centrale se măsoară în kW, ea depinzând foarte mult de suprafața casei, dar și de nivelul de izolare al acesteia. Puterea centralei termice pe lemne este una care poate varia de la 18KW, ajungând chiar și până la 45KW sau până la 50KW.

În zonele cu climat preponderent rece, este bine să luați în calcul o centrala pe lemne cu o putere mai mare. Acest lucru este important pentru că o centrală pe lemne cu o putere mai mică decât necesarul suprafeței de încălzit dă un randament scăzut, aceasta stricandu-se mai des din cauza suprasolicitării. Consumul poate fi mai mare în acest fel, de aceea este foarte important să țineți cont și de acest lucru în vedere.

Cum se calculează puterea necesară în funcție de spațiul de încălzit?

Există și o formulă de calcul pe care o puteți avea în vedere, astfel încât să alegeți centrala pe lemne potrivită nevoilor locuinței voastre. Este așadar în primul rând foarte important să vă cunoașteți cu exactitate suprafața, dar și înălțimea încăperilor. De asemenea, gradul de izolare al casei este și el important, acesta jucând un rol esențial în ceea ce privește izolarea locuinței. În acest fel, veți putea afla coeficientul de încălzire măsurat în Watt/m cub.

Dacă de exemplu dispuneți de o clădire de 100 mp, aceasta având o înălțime de 2,5 m, iar nivelul de izolație a acesteia este unul de nivel mediu, atunci tot ce va trebui să faceți va fi un calcul extrem de simplu și anume: suprafață x înălțimea x coeficientul de izolație. Se va face așadar o înmulțire între 100 mp x 2,5 m h x 50 watt/m cub = 12500 watt sau 12,5 kW.

Mai puteți lua în considerare și realizarea unei camere auxiliare pentru centrală pentru că aceasta poate ocupa spațiu. Camera centralei de lemne trebuie să fie construită din materiale neinflamabile, dar și cu un volum de minim 18 m cubi. De asemenea, această cameră mai trebuie să beneficieze și de un geam normal.

Dimensiunile camerei trebuie să vă permită să montați centrala, alături de toate echipamentele, dar și accesoriile de care acesta are nevoie. De asemenea, mai trebuie să aveți în vedere și un spațiu suplimentar care să vă permită să interveniți în situația în care apare o avarie. În acest fel, se poate interveni prompt, iar avaria va fi reparată în cel mai scurt timp.

Este indicat că locul unde este amplasată această centrală să fie într-o anexă a locuinței sau oriunde în vecinătatea acesteia din motive ce țin strict de siguranță, de aceea trebuie avut și acest lucru în vedere. Citiți un ghid complet despre centrala pe lemne înainte de a face acest pas important.

Coșul de fum trebuie și el dimensionat în funcție de caracteristicile pe care le are centrala. Astfel încât să crească semnificativ și eficiența acesteia. Se va economisi în acest fel și combustibil, de acea trebuie să țineți cont și de acest lucru. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la alegerea coșului pentru că producătorul vă va pune la dispoziție coșul cel mai potrivit pentru centrala voastră. În acest fel, vă veți bucura de o centrală pe lemne care își va face foarte bine treaba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *