Giganții germani din telecomunicații, presați de guvern să-și reducă dependența față de Huawei. „Au avut suficient timp să se adapteze”

Giganții germani din telecomunicații, presați de guvern să-și reducă dependența față de Huawei. „Au avut suficient timp să se adapteze”

Guvernul german le cere operatorilor naționali din domeniul telecomunicațiilor să pună capăt dependenței de echipamentele chinezești 5G, scrie Politico.

Într-un interviu publicat vineri, 18 august, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat pentru ziarul german Handelsblatt că furnizorii de telecomunicații trebuie să renunțe la utilizarea kiturilor de telecomunicații oferite de gigantul chinez Huawei atunci când acestea prezintă riscuri de securitate.

“Riscurile sunt cunoscute de mult timp. Autoritățile noastre din domeniul securității au avertizat în repetate rânduri împotriva dependențelor” față de un anumit producător, a spus Faeser. “Cred că furnizorii au avut suficient timp să se adapteze la acest lucru”, a adăugat ea.

Cea mai mare economie europeană, Germania este încă foarte dependentă de China pentru rețelele sale de telecomunicații, conform unor estimări recente din industrie, compilate la sfârșitul anului trecut de compania Strand Consult, care oferă consultanță în domeniul telecomunicațiilor . Reticența guvernului de la Berlin de a impune restricții dure în ceea ce privește utilizarea produselor Huawei a iritat Washingtonul și alți oficiali din domeniul securității în ultimii ani.

Berlinul pune în aplicare noi controale de securitate privind tehnologia chineză în rețelele de telecomunicații. În martie, ministerul german a anunțat că verifică toate componentele cu implicații în materie de securitate de la furnizorii chinezi de telecomunicații, Huawei și ZTE. Acțiunea a fost declanșată, în parte, de îngrijorările legate de o tehnologie Huawei puțin cunoscută care ar trebui să controleze consumul de energie.

“Vom interzice componentele în cazul în care există riscuri grave de securitate”, a declarat Faeser, adăugând că Executivul de la Berlin încă evaluează riscurile.

Orice restricție privind utilizarea echipamentelor Huawei se confruntă de mult timp cu rezistența marilor furnizori de pe piața telecomunicațiilor, precum Deutsche Telekom, care se teme că eliminarea furnizorilor chinezi de telecomunicații va crește drastic costul construirii de noi rețele și al menținerii în funcțiune a celor existente.

În 2019, compania chineză Huawei și gigantul global de telecomunicații Deutsche Telekom au încheiat un acord care a marcat începutul unei relații privilegiate. Huawei a fost de acord să ia măsuri pentru a evita întreruperea lanțului de aprovizionare cauzată de măsurile americane, precum și să acopere costurile unor potențiale daune și întârzieri.

“O întrerupere pe termen scurt ar pune în pericol acoperirea și extinderea rețelei mobile pentru anii următori”, a declarat, pentru Politico, purtătorul de cuvânt al Deutsche Telekom, Stephan Broszio, argumentând că firma germană a început să elimine echipamentele Huawei din rețeaua centrală încă din 2019 și se bazează pe o strategie multi-vendor în achizițiile sale de tehnologie.

“Nici pe mine nu păcălește argumentul costurilor”, a spus Faeser despre aceste argumente, subliniind că, dacă există “riscuri serioase de securitate”, atunci operatorii de rețele ar trebui să acționeze.

Afirmațiile ministrului german vin după o declarație a Comisiei Europene din iunie, care a presat țările membre să își intensifice eforturile împotriva furnizorilor chinezi de 5G, argumentând că kitul lor 5G prezintă “riscuri semnificativ mai mari” decât echipamentele concurenților europeni.

Până în prezent, majoritatea țărilor UE “au adoptat sau pregătesc măsuri legislative” pentru a permite serviciilor de securitate să blocheze contractele cu furnizorii străini, dar numai zece dintre ele “au impus astfel de restricții”, a precizat Comisia.

“Acest lucru este prea lent și reprezintă un risc major pentru securitate și expune securitatea Uniunii. Nu ne putem permite să menținem dependențe critice care ar putea deveni o armă împotriva intereselor noastre”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, în fața jurnaliștilor la Bruxelles, când a prezentat un raport care analizează “5G Security Toolbox”, un plan din 2020 aprobat de guvernele naționale menit să reducă dependența de producătorii chinezi de echipamente de telecomunicații.

De asemenea, ministrul german Faeser a făcut apel la o mai mare cooperare între organismele de supraveghere din domeniul securității cibernetice. “Mai ales atunci când China spionează economia, este esențială o rețea foarte strânsă (de colaborare) între autoritățile de securitate”, a spus ea.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *