Gigantul acuzat de Greenpeace că ar decima pădurile din țara noastră. Românii sunt zilnic în magazinele lor

Rmag Breaking News

Greenpeace a acuzat gigantul IKEA că este implicat în distrugerea pădurilor străvechi din România pentru producția de mobilier, susținând că lemnul din aceste păduri este utilizat la fabricarea mobilierului comercializat de compania suedeză.

Ce a descoperit Greenpeace

O investigație a Greenpeace a dezvăluit că mai mulți producători externi care lucrează pentru IKEA ar utiliza lemn provenit din pădurile valoroase din Munții Carpați și alte zone ale României. Potrivit agenției, 30 de produse de la acești furnizori au fost identificate în magazinele de mobilă din 13 țări.

Expertul Greenpeace, Gesche Jürgens, a declarat că IKEA nu ar trebui să distrugă ultimele păduri străvechi din Europa pentru a-și produce mobilierul.

Organizația a urmărit traiectoria lemnului provenit de la pădurile din România până pe rafturile magazinelor IKEA, folosind certificate de tăiere, imagini din satelit și alte surse.

Un raport intitulat „Assemble The Truth” a investigat lanțurile de aprovizionare ale IKEA în România, arătând că șapte fabricanți legați de distrugerea pădurilor valoroase din zonă furnizează produse către companie.

Activiștii de mediu vor să ducă investigația mai departe

Activiștii Greenpeace intenționează să prezinte rezultatele analizelor lor către cartierul general al IKEA din Germania.

În replică, IKEA a afirmat că nu tolerează lemnul ilegal sau practicile forestiere iresponsabile în lanțul său de aprovizionare și că investighează orice dovezi în acest sens.

Compania a declarat că va lua măsuri imediate dacă descoperă nereguli, inclusiv prin încheierea relațiilor comerciale cu furnizorii implicați.

Greenpeace a subliniat faptul că Munții Carpați din România sunt adăpost pentru numeroase specii de animale și plante rare și că doar 2,4% din aceste păduri sunt protejate de defrișare.

România a pierdut mai bine jumătate din pădurile sale străvechi în ultimii 20 de ani, iar strategia UE privind biodiversitatea oferă protecție pentru aceste habitate naturale valoroase.

Din păcate, indiferent care este adevărul, singurul lucru cert este că autoritățile române continuă să închidă ochii atunci când vine vorba despre pădurile din țara noastră, iar situația nu dă semne că se va îmbunătăți în viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *