Spărgătorii au furat ADN-ul a 7.000.000 de persoane. Printre păgubași, Elon Musk și Mark Zuckerberg

RMAG news

Hack-eri au furat ADN-ul a 7.000.000 de persoane de la firma de testare 23andMe. Informații personale, dar nu și genetice, au fost compromise, generând preocupări privind posibilele escrocherii.

Hackerii au furat informații importante

Raportele inițiale sugerau că acele conturi a aproximativ un milion de persoane fuseseră accesate, dar ultima actualizare sugerează că au fost afectați 6,9 milioane de clienți.

Ca referință, 23andMe oferă utilizatorilor săi o analiză detaliată a originii lor ancestrale bazată pe ADN-ul lor și, conform datelor oficiale, printre clienții săi se numără Elon Musk și Mark Zuckerberg – deși acest lucru nu a fost verificat.

Compania susține că violarea datelor nu a fost o spargere a sistemelor companiei, ci o țintire masivă a utilizatorilor individuali, în ceea ce este cunoscut sub numele de atac de „umplere a datelor de autentificare”.

Aceasta este o practică în care hackerii testează nume de utilizator și parole de la spargeri anterioare pentru a vedea dacă oamenii folosesc aceleași detalii – deși un număr de utilizatori susțin că detaliile lor erau unice și că acele conturi ale lor nu ar fi putut fi accesate în acest fel.

Cum au acționat hackerii

Aceste spargeri nu sunt neobișnuite, dar acest lucru a ridicat o mare întrebare – ce utilitate are ADN-ul tău pentru un hacker?

Potrivit 23andMe, și din informațiile postate online, nu a fost preluată nicio informație genetică reală. Datele de nivel înalt ale conturilor au fost accesate, cum ar fi informațiile personale și descompunerea geografică a originii ancestrale a utilizatorilor.

Acest lucru arată de unde provin genele unei persoane. De exemplu, un utilizator poate avea o origine irlandeză de 50%, norvegiană de 25%, galeză de 12,5% și baltică de 12,5%.

„Principalul avantaj al acestei spargeri va fi informația personală care ar putea fi folosită în escrocherii ulterioare”, spune profesorul Alan Woodward, specialist în securitate cibernetică la Universitatea din Surrey.

Dar informațiile generate de teste ADN comerciale nu se limitează doar la geografie. Rezultatele oferă și predicții medicale, arătând probabilitatea de a dezvolta anumite boli sau caracteristici, cum ar fi Alzheimerul, diabetul sau chelia de tip masculin.

E probabil ca rezultatele să fie folosite pentru a sabota cariera cuiva, evidențiind riscurile de sănătate care pot limita viața lor profesională? Ar angaja o companie un CEO în vârstă de 58 de ani dacă ar ști că există o șansă mare să dezvolte demență?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *