Grecia redeschide, după 16 ani de lucrări de restaurare, palatul în care Alexandru cel Mare a fost încoronat în urmă cu peste două milenii

Grecia redeschide, după 16 ani de lucrări de restaurare, palatul în care Alexandru cel Mare a fost încoronat în urmă cu peste două milenii

Palatul Aigai, unde Alexandru cel Mare a fost încoronat rege al Macedoniei, se află în apropiere de Salonic, oraș portuar din nordul Greciei, și a fost construit în urmă cu peste 2.300 de ani. Monumentul se va redeschide pentru public începând de duminică, relatează BBC.

Situl a fost închis în ultimii 16 ani pentru lucrări de restaurare care au costat peste 20 de milioane de euro și au fost sprijinite de Uniunea Europeană.

Palatul a fost construit de Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare. Este considerat cea mai mare clădire din Grecia clasică, având o suprafață de 15.000 de metri pătrați, care includea săli mari de banchet, lăcașuri de cult și curți interioare.

Fotografie aeriană care arată Palatul Aigai după ani de lucrări de restaurare. Foto: Profimedia
Palatul din Aigai, construit în urmă cu peste 2.300 de ani, în timpul domniei tatălui lui Alexandru cel Mare, a fost redeschis. Foto: Profimedia
Lucrările de restaurare au durat 16 ani. Foto: Profimedia
Palatul Aigai este locul în care Alexandru cel Mare a fost încoronat rege al macedonenilor. Foto: Profimedia

Alexandru cel Mare, care a fost încoronat rege al macedonenilor acolo în anul 336 î.Hr. în urma asasinării tatălui său, avea să creeze mai târziu un imperiu care se întindea până în Asia și Orientul Mijlociu.

Construcția a fost distrusă de romani și scoasă din nou la iveală prin săpături începând cu secolul al XIX-lea.

Prezent, vineri, la ceremonia de redeschidere a sitului, premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a descris ca fiind un „monument de importanță globală”.

„Semnificația unor astfel de monumente devine patrimoniul întregii lumi”, a declarat șeful guvernului de la Atena.

Palatul, precum și mormintele din apropiere ale lui Filip și ale altor regi macedoneni, sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *