Greenpeace acuză IKEA că ar exploata pădurile străvechi din România pentru producția de mobilier

Greenpeace acuză IKEA că ar exploata pădurile străvechi din România pentru producția de mobilier

Greenpeace acuză Ikea că ar folosi lemn din pădurile străvechi ale României pentru producția de mobilier. Conform organizației de mediu, șapte producători care confecționează unele dintre cele mai cunoscute produse de la IKEA, precum scaunele INGOLF sau paturile pentru copii SNIGLAR,ar utiliza în producția lor lemne din pădurile românești.

 

Compania suedeză este acuzată de distrugerea Munților Carpați

 

Potrivit organizației Greenpeace, 30 de produse comercializate de IKEA utilizează lemn din ariile verzi protejate ale României.

 

IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaţilor româneşti, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului. O nouă investigaţie Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum şapte producători ai produselor populare IKEA, precum umeraşele Bumerang, scaunele Ingolf, patul pentru bebeluşi şi cadrul de pat pentru copii Sniglar sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare”, potrivit comunicatului transmis de organizație.

 

Greenpeace susține că echipele sale au monitorizat traseul lemnului provenit din pădurile din România până în magazinele IKEA, cu ajutorul certificatelor de tăiere, imaginilor din satelit și urmărind depozitele de cherestea.

„Cel puţin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România şi Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluţie, în loc să participe activ înrăutăţind criza climatică şi a biodiversităţii”, se mai precizează în comunicat.

 

Cum a reacționat IKEA

 

Brandul suedez a negat acuzațiile aduse de Greenpeace, susținând că „lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA”, potrivit Autorizației pentru Protejarea Datelor.

 

Greenpeace a menționat în comunicatul transmis că doar 2,4%, respectiv 1.700 kilometri pătrați, din pădurile Munților Carpați sunt în prezent protejate de defrișare, potrivit Știrile ProTv. Organizația a adăugat că autoritățile și companiile private evită să identifice anumite zone drept păduri virgine sau naturale, pentru a evita impunerile și restricțiile legale.

 

În datele oferite de Greenpeace, aproximativ 7% din totalul pădurilor din România au o vechime de peste 120 de ani. De asemenea, se estimează că în ultimii 20 de ani, România a pierdut jumătate din pădurile sale străvechi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *