Greenpeace acuză Ikea că face mobilă din copacii de aproape 200 de ani ai României: “Moștenirea noastră nu poate fi transformată în piese de mobilier”

Greenpeace acuză Ikea că face mobilă din copacii de aproape 200 de ani ai României: “Moștenirea noastră nu poate fi transformată în piese de mobilier”

Acuzații grave venite dinspre Greenpeace către cunoscutul retailer suedez Ikea. Organizația de mediu spune că scandinavii ar face mobilă din copacii de aproape 200 de ani ai României.

Greenpeace acuză Ikea că face mobilă din copacii seculari ai României

De-a lungul ultimilor ani, pădurile României s-au aflat în centrul mai multor scandaluri și acuzații lansate de fel și fel de organizații de mediu. În ciuda acestui aspect, tăierile continuă și lemnul românesc ia zilnic calea altor state.

Miercuri, 10 aprilie 2024, organizaţia de mediu Greenpeace a acuzat retailerul suedez Ikea că este implicat în distrugerea pădurilor seculare din România pentru producţia de mobilier.

Un raport Greenpeace intitulat ”Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României” arată că lemn din păduri străvechi, inclusiv păduri din Munţii Carpaţi, este utilizat de compania suedeză la producţia de mobilier.

Organizația acuză că mai mulţi producători externi care lucrează pentru Ikea ar utiliza lemn din aceste păduri valoroase. Mai exact, 30 de produse de la aceşti furnizori au fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 ţări.

Moștenirea noastră naturală nu poate fi transformată în piese de mobilier. Pădurile vechi sunt vitale pentru sănătatea planetei și trebuie protejate imediat. Ikea trebuie să-și respecte propriile promisiuni de sustenabilitate”, a declarat Robert Cyglicki, director de campanie pentru biodiversitate la Greenpeace.

Greenpeace mai anunță că echipele sale au urmărit traiectoria lemnului provenit de la pădurile din România până pe rafturile magazinelor Ikea utilizând certificatele de tăiere, imagini din satelit şi depozitele de cherestea.

Arbori cu vârste de până la 180 de ani, unii provenind din zone Natura 2000, sunt tăiați și ajung produse de mobilier”, notează Greenpeace. ”Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte.

Vedem și o mare parte a responsabilității Ikea. Să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor”, declară Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

Răspunsul Ikea față de aceste acuzații

Într-o primă reacție după aceste acuzații grave, grupul suedez a spus că ”lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al Ikea. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relaţiilor comerciale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *