Greenpeace acuză Rusia de „escaladare fără precedent” dacă va reporni reactoarele din Zaporojie. Centrala nucleară se află în prima linie a războiului

Greenpeace acuză Rusia de „escaladare fără precedent” dacă va reporni reactoarele din Zaporojie. Centrala nucleară se află în prima linie a războiului

Greenpeace a acuzat Rusia că amenință Ucraina și Occidentul cu „o escaladare fără precedent” dacă Moscova încearcă să repornească reactoarele de la centrala nucleară ocupată din Zaporojie.

Un risc fără precedent dacă oricare dintre cele șase reactoare ar fi repornit

Avertismentul grupului a venit la o zi după ce Rafael Grossi, șeful Autorității Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, la Soci pentru a discuta despre siguranța nucleară și centrala aflată în prima linie a războiului din Ucraina.

Grossi a declarat marți pentru Russia Today că a discutat cu Putin despre posibilitatea repornirii centralei, despre care Greenpeace a spus că ar crea un risc fără precedent dacă oricare dintre cele șase reactoare ar fi repornit, așa cum au sugerat oficialii ruși.

Shaun Burnie, specialist în domeniul nuclear la Greenpeace Germania, a declarat: „Nu există reglementări nucleare nicăieri în lume care să permită unei centrale nucleare să funcționeze în prima linie într-o zonă de război activă”.

Capturată de ruși în primele etape ale războiului în martie 2022, vasta centrală nucleară Zaporojie se află încă de atunci în prima linie a războiului. Este amplasată pe râul Nipro, în centrul Ucrainei, iar forțele ucrainene ocupă malul opus, lăsând uzina în vizorul armatelor ambelor părți.

Aspirațiile inițiale ale Rusiei de a conecta reactoarele la propria rețea energetică au fost abandonate și toate cele șase reactoare au fost oprite. Dar comentariile recente ale oficialilor au sugerat că o nouă încercare de a reporni generarea de energie nucleară ar putea avea loc mai târziu în acest an.

Greenpeace l-a acuzat pe Grossi că n-a fost ferm

Yuriy Chernichuk, directorul amplasamentului numit de Rusia, a declarat pentru buletinul informativ al fabricii de la sfârșitul lunii decembrie: „Anul viitor este un an aniversar pentru stație și stația este hotărâtă să funcționeze la capacitate maximă”.

Luna trecută, Grossi a spus că va încerca să înțeleagă intențiile Rusiei, în timp ce marți, organul de pază nucleară a susținut Moscova când a fost întrebat la Soci dacă unele sau toate reactoarele vor fi repornite.

„Am atras atenția omologilor mei ruși asupra faptului că orice astfel de acțiune ar necesita o serie de considerații”, a spus Grossi. „În primul rând, aceasta este o zonă de luptă activă și acest lucru nu poate fi uitat. În al doilea rând, această uzină a fost oprită pentru o perioadă lungă de timp.”

Cu toate acestea, directorul general al AIEA nu a avertizat în mod absolut împotriva repornirii producției de energie pe amplasament și a spus că pentru a face acest lucru ar „necesita efectuarea unui număr de evaluări de siguranță” de către ocupanții ruși.

Kremlinul a lansat remarcile de deschidere ale întâlnirii cu Grossi. În ele, Putin nu a menționat niciun plan pentru Zaporojie, dar a spus că „este foarte important, la scară planetară” să se asigure „siguranța energiei nucleare și conformitatea cu standardele de siguranță în întreaga lume”.

Un raport al agenției de presă RIA Novosti a raportat că Grossi a descris discuțiile ca fiind „tensionate”, dar un purtător de cuvânt al AIEA a negat afirmația. Pe lângă întâlnirea cu Putin, Grossi s-a întâlnit și cu Alexey Likhachev, directorul general al Rosatom, compania energetică de stat rusă care conduce acum centrala.

Greenpeace l-a acuzat pe Grossi că n-a fost ferm și a spus că repornirea oricăruia dintre reactoare ar trebui să fie complet exclusă. „AIEA nu trebuie să joace rolul de pretins organism de reglementare în supravegherea unei bombe nucleare rusești, ci trebuie să clarifice că operarea în siguranță este imposibilă”, a spus Burnie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *