Hamas anunță că propunerea Israelului pentru un acord de armistițiu în Gaza nu îndeplinește cererile palestinienilor, dar că o va analiza

Hamas anunță că propunerea Israelului pentru un acord de armistițiu în Gaza nu îndeplinește cererile palestinienilor, dar că o va analiza

Gruparea islamistă Hamas a afirmat marţi, 9 aprilie, că propunerile Israelului privind încheierea unui armistițiu în războiul din Fâșia Gaza nu îndeplinesc niciuna din cererile facţiunilor palestiniene, dar a precizat că acestea vor fi examinate „cu intransigenţă” şi li se va comunica mediatorilor răspunsul, scrie Reuters.

Propunerile au fost înmânate mișcării islamiste palestiniene de către mediatorii egipteni și qatareziani în cadrul negocierilor de la Cairo, care au ca scop găsirea unei soluții pentru ieșirea din războiul devastator din Fâșia Gaza, aflat acum în a șaptea lună.

Locuitorii enclavei spun că forțele israeliene au continuat marți atacurile aeriene asupra orașelor Deir Al-Balah, din centrul Fâșiei Gaza, și Rafah, situat la marginea sudică a enclavei. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a semnalat în repetate rânduri planurile țării sale pentru un asalt terestru la Rafah, unde sunt blocați peste un milion de civili strămutați, în ciuda apelurilor internaționale de reținere de la o astfel de ofensivă.

Discuțiile de la Cairo, la care a participat și directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), William Burns, nu au reușit până în prezent să ajungă la un progres în vederea ajungerii la un acord pentru o încetare a focului.

Într-un comunicat, Hamas a transmis că noua propunere israeliană de armistițiu nu a fost pe măsura cerințelor sale.

„Mișcarea (Hamas, n.r.) este interesată să ajungă la un acord care să pună capăt agresiunii asupra poporului nostru. În ciuda acestui fapt, poziția israeliană rămâne intransigentă și nu a îndeplinit niciuna dintre cererile poporului nostru și ale rezistenței noastre”, au afirmat reprezentanții grupării islamiste.

Cu toate acestea, Hamas a precizat că va analiza propunerea în continuare și că va reveni cu un răspuns pentru mediatorii din Egipt și Qatar.

Hamas dorește ca acordul să asigure încetarea ofensivei militare israeliene, retragerea forțelor israeliene din Gaza și să permită persoanelor strămutate să se întoarcă la casele lor din mica enclavă dens populată.

Israelul dorește să asigure eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în timpul atacului transfrontalier din 7 octombrie anul trecut, care a declanșat conflictul, și să neutralizeze Hamas – care conduce Gaza din 2007 – ca amenințare militară.

Israelul a mai anunțat că dorește să ajungă la un acord de tipul „deținuți contra ostatici”, prin care să elibereze un număr de palestinieni încarcerați în închisorile sale în schimbul ostaticilor din Gaza, dar că nu este pregătit să pună capăt campaniei sale militare.

Invazia de la Rafah

Israelul afirmă că Rafah, un oraș situat la granița sudică a Fâșiei Gaza cu Egiptul, este ultimul bastion al forțelor de luptă ale Hamas în teritoriul palestinian.

Orașul este, de asemenea, ultimul refugiu pentru un număr mare de civili – aproape jumătate din populația Fâșiei Gaza – dezrădăcinați din cauza bombardamentele israeliene neîncetate care le-au distrus cartierele de reședință din nordul în teritoriu.

Aceștia sunt înghesuiți în Rafah în condiții disperate, cu lipsă de hrană, apă și adăpost, iar guvernele și organizațiile străine au îndemnat Israelul să nu ia cu asalt orașul de teama unei băi de sânge.

Într-unul dintre primele semne ale unor pregătiri concrete pentru un asalt terestru, presa israeliană a relatat marți că ministerul israelian al apărării achiziționează 40.000 de corturi în vederea evacuării orașului.

Netanyahu a declarat de mai multe ori că obiectivele Israelului sunt eliberarea ostaticilor și asigurarea unei victorii totale asupra Hamas. Din cele 253 de persoane luate ostatice de Hamas pe 7 octombrie, 133 de oameni sunt în continuare ținuți captivi în Gaza. Negociatorii au vorbit despre aproximativ 40 de persoane care vor fi eliberate în prima etapă a unui eventual acord.

Luptătorii Hamas au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului în atacul fulgerător din 7 octombrie, potrivit unui bilanț israelian.

Aproximativ 33.360 de palestinieni au fost uciși în cele șase luni de conflict, majoritatea femei și copii, a anunțat marți Ministerul Sănătății din Gaza, într-un bilanț actualizat. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei sunt fără adăpost și mulți dintre ei sunt în pericol de foamete.

Echipele serviciilor de urgență palestiniene, sprijinite de organizațiile internaționale, au început să caute sub dărâmăturile spitalului Al Shifa, din orașul Gaza, și au început operațiuni similare de căutare-salvare în orașul devastat Khan Younis din sudul Fâșiei, după ce forțele israeliene s-au retras în urma celor șase luni de lupte.

Până în prezent, echipele au recuperat 409 cadavre ale palestinienilor uciși în spital și în cartierul din jurul acestuia și în Khan Younis, potrivit lui Mahmoud Basal, purtător de cuvânt al Serviciului civil de urgență din Gaza, condus de Hamas. Israelul a susținut că Al Shifa a fost folosit ca bază a militanților, lucru pe care Hamas îl neagă.

Israelul menține presiunea militară

Pe frontul de luptă, un bombardament aerian israelian asupra unei clădiri a municipalității din tabăra Al-Maghazi din centrul Gaza l-a ucis pe șeful consiliului local, Hatem Al-Ghamri, și alți patru civili, au anunțat marți biroul de presă al guvernului condus de Hamas și medicii.

Armata israeliană a precizat, într-un comunicat, că l-a eliminat pe Ghamri, pe care l-a descris ca fiind un agent militar din Batalionul Maghazi al Hamas, implicat în lansări de rachete împotriva Israelului.

Un alt raid aerian israelian, asupra unei case din Deir Al-Balah, a ucis un palestinian și a rănit alți 20, conform presei apropiate de Hamas.

La Rafah, o rachetă lansată de o dronă a ucis un om și a rănit alte câteva persoane, conform acelorași surse.

Citiți și:

ONU acuză Israelul că împiedică distribuția de alimente în Fâșia Gaza „mai mult decât orice altă misiune umanitară”
Pedro Sanchez vrea să convingă cinci premieri din UE să recunoască statul palestinian, în încercarea de a opri „dezastrul umanitar” din Gaza

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *