„Hidra”, statuia care a fost vandalizată la Iași, va fi scoasă la licitație. „Ideea lucrării este că s-a schimbat clasa politică doar la față”, spune autorul

„Hidra”, statuia care a fost vandalizată la Iași, va fi scoasă la licitație. „Ideea lucrării este că s-a schimbat clasa politică doar la față”, spune autorul

Una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale momentului, „Hidra”, realizată de Costin Ioniță, va fi vândută. Piesa face parte dintr-o licitație de sculptură ce va avea loc pe 28 martie, de la ora 19.00, la sediul Galeriilor Artmark și online, pe platforma acestora. Sculptura a căpătat notorietate națională după ce, așezată la Iași, a stârnit controverse în rândul trecătorilor, iar o femeie a fost filmată lovind-o cu pumnii și picioarele.

Așa cum spun și organizatorii licitației, „Hidra” a fost amplasată prima dată în fața publicului în 2012, pe soclul pe care s-a aflat statuia lui Lenin, în fosta Piață a Scânteii – actuala Piață a Presei Libere din București, și reprezintă o critică a clasei politice.

„Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit și posibilități de regenerare infinite. Cele șapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin”, a explicat sculptorul Costin Ioniţă, într-un comunicat trimis presei.

Lucrarea a fost expusă la Iași timp de o lună, în cadrul „Lunii Sculptorilor Români”. Atunci, într-o filmare realizată de publicația locală Wow Iași s-a putut observa cum o femeie lovește cu pumnii și picioarele în statuie, spunând că aceasta nu are ce căuta acolo. „Mai venim cu cineva și trebuie să dărâmăm, să tăiem, să facem ceva. Din gâtul ăsta ies niște șerpi, cum să fie flori?”, a spus femeia pentru jurnaliști.

O altă femeie a fost filmată rugându-se în fața statuii „pentru protecție” și a explicat că nu a putut dormi noaptea trecută din cauza imaginilor cu statuia pe care le-a văzut pe internet – „m-am cutremurat când am văzut așa ceva, am vrut să văd cu ochii mei ce s-a putut face”.

Inspectoratul Județean de Poliție Iași a demarat o anchetă în acest caz.

În aceeași licitație în care va fi scoasă la vânzare „Hidra” vor putea fi cumpărate mai multe sculpturi ale artiștilor români, cu prețuri de pornire între 400 și 5.000 de euro: Oscar Han, „Sărut” (cu prețul de pornire de 1.200 de euro), Ion Jalea, „Chip de copil (Regele Mihai)” (de la 400 de euro), Felix Aftene, „Despre zbor” (de la 5.000 de euro), George Apostu – „Jertfă” (de la 4.000 de euro), Ion Alin Gheorghiu – „Himeră” (de la 1.000 de euro).

Lucrările pot fi admirate momentan la Palatul Cesianu-Racoviță din str. C.A. Rosetti nr. 5, la Galeriile Artmark. Programul este zilnic cu intrare liberă, de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 20.00.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *