Hrișcă cu lapte – cum pregătești cea mai bună rețetă cu hrișcă

Hrișcă cu lapte – cum pregătești cea mai bună rețetă cu hrișcă

Hrișca face parte din categoria pseudocerealelor și este un aliment ce poate fi consumat în orice moment al zilei, inclus într-o varietate de rețete, pentru o dietă echilibrată. Vezi ce beneficii are consumul de hrișcă, dar și cum pregătești cea mai ușoară rețetă de hrișcă cu lapte.

Hrișca, din punct de vedere nutrițional, este bogată în minerale benefice pentru organism și are un conținut ridicat de antioxidanți esențiali organismului pentru a funcționa în mod optim. Citește mai jos informații utile despre hrișcă, dar și ceum faci rețeta de hrișcă cu lapte.

Ce este hrișca

Hrișca este o pseudocereală, cu semințe ce pot fi consumate la fel ca și alte cereale, dar nu este plantă erbacee și nu este înrudită cu grâul. Hrișca nu crește pe firul ierbos, la fel ca multe alte cereale și, de asemenea, nu conține gluten. Există două specii diferite de hrișcă ce sunt cultivate pentru a fi folosite în alimentație și anume: Fagopyrum esculentum, hrișcă obișnuită, si Fagopyrum tartaricum, hrișcă tartara. 

Hrișca este recoltată, în principal, în emisfera nordică, în Rusia, China, Kazahstan și Europa Centrală și de Est.

Valori nutriționale pentru 100 g de hrișcă

343 de calorii;
10% apă;
13.3 g de proteine;
71.5 g de carbohidrați;
0 g de zahăr;
10 g de fibre;
3.4 g de grasimi. 

Hrișca conține o varietate de minerale benefice pentru organism, printre care: mangan, cupru, fier, fosfor, magneziu, dar și antioxidanții importanți precum: rutin, quercetina, vitexin sau D-chiro-inozitol.

Hrișcă – proprietăți și beneficii

Boabele de hrișcă sunt o sursă bogată de antioxidanți cu efect antiinflamator, antibacterian, detoxifiant. Beneficiile consumului de hrișcă sunt multiple pentru organism, iar cele mai importante sunt:

Hrișca îmbunătățește digestia datorită conținutului ridicat de fibre;
Combate constipația;
Nu favorizează depunerea grăsimilor;
Ajută la scăderea colesterolului rău (LDL);
Previne bolile vasculare și de inimă;
Reduce inflamațiile din organism;
Consumul regulat de hrișcă scade tensiunea arterială;
Menține constant nivelul glicemiei;
Asigură energie și tonus, datorită triptofanului din compoziție;
Elimină radicalii liberi, datorită proprietăților detoxifiante;
Substituie cereale care conțin gluten;
Elimină excesul de apă din organism;
Contribuie la curățarea ficatului în mod natural;
Îmbunătățește concentrarea și memoria;
Ajută la regenerarea celulelor și previne îmbătrânirea prematură.

Cum se poate consuma hrișca

Hrișca poate fi consumată în orice moment al zilei, datorită ușurinței de gătire, dar și varietății de preparate în care poate fi adăugată. Poți consum hrișcă la:

Micul dejun – terci din hrișcă sau hrișcă cu lapte, clătite cu făină din hrișcă;
Prânz – hrișca poate fi gătită și adăugată în aproape orice garnitură de salată, dar și în risotto sau orez ori salată de legume coapte.
Cină – se poate adăuga hrișcă în orice sote de legume;
Desert – dacă vrei o prăjitură, brioșă sau clătită, atunci poți pregăti din făină de hrișcă, desert fără gluten.

Cele mai bune rețete cu hrișcă

Rețetă hrișcă cu lapte

Ingrediente

300 ml lapte;
300 ml apă;
150 g hrișcă;
30 g unt;
O lingură de zahăr sau miere;
Un praf de sare.

Mod de preparare

Hrișca se spală sub jet de apă rece. Se pune apa la fiert într-un vas mare, apoi se adaugă hrișca și se lasă până începe să fiarbă. Ulterior, când a ajuns în punctul de fierbere, se dă focul mai mic, și se lasă la fiert pentru 10-15 minute.

Separat, se încălzește laptele și se adaugă peste hrișca fiartă și se mai lasă la fiert. Se adaugă acum și un praf de sare, lingura de zahăr sau de miere. Se mai poate adăuga zahăr, după gust.

Acum se adaugă și untul, se amestecă bine și se ia de pe foc când începe din nou să fiarbă. Se lasă deoparte, acoperit cu un capac, și se lasă 10 minute să se odihnească înainte de a fi servită porția.

Hrișcă cu lapte

Salată cu hrișcă

Ingrediente

200 g hrișcă;
150 g păstăi verzi;
Un ardei galben;
O ceapă;
O legătură de pătrunjel;
Ierburi aromatice, sare, ulei de măsline.

Mod de preparare

Cu câteva ore înainte, de preferat dimineața, pune hrișca la hidratat. Las-o în 400 ml de apă pentru 3,4 ore. Când pregătești salata, fierbe păstăile pentru 5-8 minute, apoi scurge-le de apă și lasă-le să se răcească. Toacă ceapa și ardeiul mărunt.

Amestecă apoi hrișca cu păstăile, adaugă legumele, pătrunjelul tocat mărunt și presară deasupra sare, ulei de măsline și ierburi aromatice. Amestecă totul și salata este gata.

Budincă de hrișcă

Ingrediente

250 ml de apă sau lapte vegetal;
4 linguri de pudră de hrișcă;
o lingură de cacao;
o lingură ulei de cocos;
 o lingură de miere;
½ linguriță scorțișoară;
Fulgi de cocos.

Mod de preparare

Pentru început, pune apa sau laptele la fiert. Când ajunge în punctul de fierbere, adaugă, treptat, praful de hrișcă, amestecă rapid pentru a nu se forma cocoloașe. Ține pe foc pentru 3 minute și amestecă continuu.

Ia vasul de pe foc, adaugă peste uleiul de cocos, cacao, scorțișoara, mierea, amestecă bine pentru a se încorpora toate ingredientele și lasă totul să se răcească.

Pune budinca într-un pahar înalt și ornează deasupra cu fulgi de cocos sau cu pudră de cacao.

Dovlecei umpluți cu hrișcă

Ingrediente

6 dovlecei;
200 g hrișcă;
2 tije de țelină Apio;
3 căței de usturoi;
0 ceapă;
O roșie mare;
2 linguri de ulei;
Sare și piper.

Mod de preparare

Pune 400 ml de apă într-un vas și adaugă hrișca. Lasă să fiarbă pentru aproximativ 10 minute, din momentul fierberii. Ori poți lăsa hrișca la hidratat înainte de rețetă, pentru 3,4 ore.       

Spală dovleceii, taie-le vârful și scobește interiorul lor cu ajutorul unei linguri. Păstrează miezul. Într-o tigaie pune uleiul de măsline, adaugă ceapa tocată mărunt, interiorul dovleceilor, țelina tăiată mărunt și roșiile la fel de mărunt tăiate. Lasă-le împreună pe foc pentru 10 minute. Adaugă și hrișca peste legume.

Umple dovleceii cu compoziția de legume și pune-i într-o tavă de cuptor, la 180 de grade, pentru 25 de minute, aproximativ.

Supă de hrișcă

Ingrediente

200 g hrișcă;
O ceapă;
Un morcov;
5 ciuperci champignon;
2 roșii mari;
3 căței de usturoi;
O legătură de pătrunjel;
2 linguri ulei de măsline;
Leuștean, sare, piper.

Mod de preparare

Spală hrișca și las-o la hidratat peste noapte în 400 ml de apă. Pentru supă, pune într-o tigaie uleiul de măsline, 2 linguri de apă, adaugă ceapa tocată mărunt, morcovul mărunțit și ciupercile tăiate cubulețe. Lasă-le să se călească împreună la foc mic timp de 10 minute. Ulterior, adaugă și roșiile tăiate cubulețe și usturoiul mărunțit.

Scurge hrișca din apă și pune-o într-o tigaie, la călit, pentru 2-3 minute.

Pune capacul deasupra și mai lasă să fiarbă pentru 5 minute, la foc mic. Într-o cratiță mare, pune 2 litri de apă la fiert, peste adaugă hrișca fiartă și toate legumele înăbușite. Potrivește de sare și piper, mai dă un clocot și oprește. Deasupra presară pătrunjel și leuștean verde și servește supa de hrișcă.

Citește și: Rețete de grătar vegetarian pentru sezonul de vară

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *