Huawei a dat în judecată România, după ce le-a fost interzisă participarea la rețelele 5G

Huawei a dat în judecată România, după ce le-a fost interzisă participarea la rețelele 5G

Huawei a dat în judecată România, după ce țara a respins cererea de autorizare pentru echipamentele de infrastructură 5G.

La finalul lunii februarie, o decizie semnată de Marcel Ciolacu și publicată în Monitorul Oficial a interzis participarea gigantului chinez Huawei în rețelele 5G din România.

Huawei, răspuns pentru România. Compania a dat în judecată statul român

Gigantul chinez a luat această decizie după ce, în februarie 2024, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a respins solicitarea Huawei pentru a utiliza echipamente în rețelele 5G din România.

Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Hungary KFT și Huawei International CO. LTD au dat în judecată CSAT, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și pe prim-ministrul României, cerând ca România să anuleze decizia luată în februarie, scrie Startupcafe.

Decizia României invocă riscuri la adresa securității naționale. Aceasta are un singur articol în care sunt prezentat motivele respingerii solicitării companiei chineze.

„Articol unic. Se respinge solicitarea pentru obţinerea autorizării privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, formulată de Huawei Technologies S.R.L., Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft şi Huawei Technologies Co., Ltd. în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării rețelelor 5G, ca urmare a evaluărilor realizate de către instituţiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor şi vulnerabilităților la adresa securității naţionale şi apărării țării şi prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi al parteneriatelor strategice bilaterale”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *