Igiena orală după implantul dentar. TOT ce trebuie să știi

Implantul dentar este o soluție modernă, eficientă estetic și funcțional pentru înlocuirea dinților lipsă și care oferă pacientului posibilitatea de a avea un zâmbet frumos și strălucitor. Însă, pentru menținerea efectelor estetice, este esențial să respecți anumite reguli de igienă orală. 

Citește în continuare și înțelege care sunt cele mai importante aspecte cărora să le acorzi atenție pentru a te asigura că te bucuri de beneficiile implantului dentar pentru o perioadă cât mai lungă de timp. 

Efectuarea periajului dentar corect

Periajul dentar este o etapă importantă pentru eliminarea celei mai mari proporții a plăcii bacteriene. Însă, și tehnica de periaj este la fel de importantă. Asigură-te că îți cureți dinții corect, întrebând medicul din clinica stomatologica despre cea mai bună modalitate în care se poate realiza igiena dentară.  

Optează pentru o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți blândă, fără particule abrazive. În acest mod, suprafața implantului dentar se curăță, dar nu este degradată. Este important să nu aplici o presiune crescută asupra implantului dentar și să cureți toate suprafețele dentare, inclusiv zona ocluzală (suprafața dintelui care participă la mestecare). 

Utilizarea aței dentare și a dușului bucal

Implanturile dentare reprezintă o soluție pentru o perioadă lungă de timp, chiar și de 20 de ani. De aceea, când vine vorba de preturi pentru implant dentar, ele sunt mai crescute comparativ cu alte opțiuni terapeutice de înlocuire a dinților lipsă. Însă, durabilitatea acestora este puternic influențată de îngrijirea lor corespunzătoare. 

Astfel, este recomandat ca suplimentar față de  spălarea dinților să se curețe temeinic spațiile interdentare, utilizând ața dentară sau dușul bucal. Aproximativ 30% din placa bacteriană se află între dinți, iar prezența acesteia pentru mai mult de 24 de ore favorizează apariția tartrului. 

Realizarea igienizării profesionale

În cadrul vizitei periodice la medicul stomatolog, cavitatea bucală și implanturile dentare sunt examinate atent. În funcție de recomandările medicului, la un interval de aproximativ 6 luni se efectuează igienizarea profesională sau detartrajul. Această procedură nedureroasă constă în curățarea completă a suprafețelor dentare și în eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului. 

Igienizarea profesională are multiple beneficii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Printre acestea se află:

eliminarea mirosului neplăcut;
întreținerea implanturilor dentare;
asigurarea durabilității crescute a implanturilor;
scăderea riscului de apariție a bolilor gingivale. 

Adoptarea unei diete potrivite după implant

În primele zile după inserarea implantului este indicat să se consume alimente moi sau pasate și să se evite mestecarea alimentelor, pentru a nu pune presiune pe gingie și a favoriza vindecarea mai rapidă. De asemenea, alimentele dure, precum nucile, semințele, biscuiții, bomboanele nu sunt permise. Tot din categoria alimentelor interzise fac parte și alimentele fierbinți sau foarte reci, deoarece produc disconfort și cresc riscul de sângerare. 

Pentru a evita infectarea este recomandat să se clătească gura cu apă călduță și sărată după fiecare masă. Renunțarea la fumat și la alcool sunt elemente esențiale pentru o vindecare rapidă și fără complicații. 

Igiena orală după inserarea implanturilor dentare reprezintă un element esențial pentru vindecarea gingiei. Periajul corect, utilizarea aței dentare sau a dușului bucal, vizitele periodice la cabinetul stomatologic au o importanță crescută pentru o recuperare rapidă și un risc diminuat de complicații. Respectă indicațiile medicului stomatolog și apelează la acesta pentru orice nelămurire pe care o ai. 

Sursa foto: Freepik

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *