Imagine inedite surprinse de telescopul spațial Hubble cu momentul în care atmosfera unei planete explodează

Imagine inedite surprinse de telescopul spațial Hubble cu momentul în care atmosfera unei planete explodează

Telescopul spațial Hubble a surprins o imagine inedită cu momentul în care o atmosfera unei planete explodează din cauza impulsurilor energetice generate de o stea care trece pe lângă ea. Este o schimbare dramatică față de ultima dată când Hubble a verificat sistemul planetar și nu a văzut nimic în neregulă, relatează CNN.

Hubble Sees Evaporating Planet Getting the Hiccups. This artist’s illustration shows a planet (dark silhouette) passing in front of the red dwarf star AU Microscopii. The planet is so close to the eruptive star a ferocious blast of stellar wind … 1/https://t.co/xQ26mLdfgP pic.twitter.com/6tMOKqvBTL

— Erika  ? (@ExploreCosmos_) July 27, 2023

Steaua pitică roșie, numită AU Microscopii sau AU Mic, este situată în afara sistemului nostru solar, la 32 de ani lumină de Pământ, o distanță relativ aproape din punct de vedere astronomic. Găzduiește unul dintre cele mai tinere sisteme planetare observate vreodată, iar steaua are mai puțin de 100 de milioane de ani, o simplă fracțiune din vârsta soarelui nostru de 4,6 miliarde de ani.

Sistemul a fost descoperit de telescopul spațial Spitzer al NASA în timpul observațiilor din 2020, când o scădere ușoară a luminozității stelei a dezvăluit prezența unei lumi gazoase care orbitează în fața ei.

Stelele pitici roșii sunt cel mai comun tip de stele din Calea Lactee, iar multe găzduiesc planete. Aceste stele sunt mai mici și mai reci decât soarele nostru, dar se știe că eliberează erupții stelare puternice pentru mult mai mult timp decât stelele asemănătoare soarelui.

Având în vedere câte stele pitice roșii sunt cunoscute că găzduiesc planete, astronomii încearcă să stabilească dacă planetele care le orbitează îndeaproape au șansa de a-și păstra atmosfera în fața unor astfel de radiații și dacă pot fi locuibile pentru viață.

„Vrem să aflăm ce tipuri de planete pot supraviețui acestor medii. Cum vor arăta în cele din urmă când steaua se va așeza? Și ar exista vreo șansă să fie locuite în cele din urmă, sau vor ajunge să fie doar planete pârjolite?, a declarat Keighley Rockcliffe, doctorand în fizică și astronomie la Dartmouth College din Hanover, New Hampshire.

„În cele din urmă își pierd majoritatea atmosferelor și nucleele lor supraviețuitoare și devin super-Pământuri? Nu știm cu adevărat cum arată acele compoziții finale, deoarece nu avem așa ceva în sistemul nostru solar”, a completat el.

Astronomii vor efectua mai multe observații ulterioare ale sistemului cu Hubble pentru a urmări cum se va schimba planeta în viitor.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *