Imaginea și vocea guvernatorului BNR, folosite într-o escrocherie financiară tip deepfake. Reacția Băncii Centrale

Imaginea și vocea guvernatorului BNR, folosite într-o escrocherie financiară tip deepfake. Reacția Băncii Centrale

Banca Națională a României a transmis luni, 5 februarie, că pe rețelele sociale circulă postări video create cu inteligența artificială, care îl implică pe Mugur Isărescu și în care oamenilor li se cere să cheltuiască bani pe o platformă inexistentă. Oamenii au fost sfătuiți să nu dea curs acestor înșelătorii online, pentru că „BNR nu face recomandări și propuneri de investiții”.

În clipul video care circulă pe net, vocea creată cu inteligența artificială și atribuită lui Mugur Isărescu spune că este vorba despre o platformă „complet automatizată” și că „investiția minimă este de 1.100 de lei”, iar câștigul poate fi de 8.200 de lei.

„Am plăcerea de a vă prezenta o platformă creată cu sprijinul Băncii Centrale a României pentru cetățeni și pentru țară. Are ca scop creșterea veniturilor cetățenilor noștri la un nou nivel” mai spune „Mugur Isărescu” în imaginile trucate.

BNR a transmis că imaginea și vocea guvernatorului BNR au fost folosite fraudulos în cadrul unei escrocherii promovate pe rețelele sociale „pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă”.

„Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții”, a precizat BNR, care le-a transmis celor care au văzut astfel de anunțuri false să le raporteze imediat „autorităților competente”.

Născut pe 1 august 1949, Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial. El a devenit guvernatorul BNR în 1990, când avea 41 de ani, iar în octombrie 2024, când îi expiră al șaselea mandat, va avea 75 de ani. Întrebat anul trecut dacă își mai dorește un nou mandat, al șaptelea consecutiv, Isărescu a evitat un răspuns tranșant, dar nu a exclus această posibilitate. Mandatul guvernatorului BNR are o durată de 5 ani.

Burduja și Ciolacu, și ei victime ale deepfake

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat pe 22 ianuarie că a depus o plângere penală la Parchet, după ce pe o pagină de Facebook a fost postat un video deepfake, creat cu inteligența artificială, în care i s-au folosit imaginea și vocea pentru a se crea un clip fals în care el „promova” o schemă de investiţii inexistente a companiei Enel.

„Fiecare investitor va putea primi incredibila sumă de 9000 de lei pe lună, graţie platformei de investistiţii inovatoare de la Enel”, spunea Sebastian Burduja în videoclipul fals, realizat cu tehnologia deepfake.

Nici premierul Marcel Ciolacu nu a fost ocolit de cei care promovează înșelătorii online. Șeful Executivului a apărut pe rețelele sociale prezidând o ședință de guvern, iar vocea sa prelucrată spunea că „acționarii vor primi plăți lunare pe cardul lor în valoare de cel puțin 10.300 de lei” pentru „o investiție minimă de 1.200 de lei”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *