În ce constă sprijinul militar obligatoriu al SUA pentru Israel

În ce constă sprijinul militar obligatoriu al SUA pentru Israel

Pe fondul catastrofei umanitare din Gaza, administrația Biden este îndemnată să impună anumite condiții Israelului pentru furnizarea ajutorului militar și a altor tipuri de finanțări, comentează Reuters, care precizează ce tip de asistență primește statul evreu din partea Washingtonului.

Israelul este țara care s-a bucurat cel mai mult de sprijinul financiar al Statelor Unite de la Al Doilea Război Mondial (1939-1945) încoace, susține sursa citată.

Ce ajutor militar este obligatoriu prin lege?

În 2016, guvernul american și cel israelian au semnat un al treilea memorandum de înțelegere pe o perioadă de zece ani, a cărui aplicabilitate a început la 1 octombrie 2018.

Potrivit acestui memorandum, Statele Unite se angajează să ofere Israelului un ajutor militar în valoare de 38 de miliare de dolari până la 30 septembrie 2028, dintre care 33 de miliarde de dolari constau în subvenții pentru achiziționarea de echipamente militare și 5 miliarde de dolari pentru înzestrarea cu sisteme de apărare antirachetă.

Ce sisteme de arme avansate are Israelul?

Israelul este cel mai important operator extern al avionului de luptă F-35 Joint Strike Fighter, considerat cel mai avansat avion de luptă realizat vreodată. Israelul este în proces de cumpărare a 75 de avioane F-35, 36 dintre ele fiind livrate până în noiembrie 2022.

Avion de vânătoare american F-35A Lightning II Foto Profimedia

În plus, Statele Unite au ajutat Israelul să dezvolte și să înarmeze sistemul său mobil de apărare aeriană Iron Dome, conceput după războiul din 2006 cu mișcarea șiită libaneză Hezbollah. Statele Unite au acordat sute de milioane de dolari Israelului pentru a-l ajuta la umplerea stocului de rachete interceptoare pentru acest sistem.

Washingtonul a contribuit, de asemenea, la finanțarea dezvoltării sistemului israelian antirachetă „Praștia lui David”, conceput pentru interceptarea rachetelor cu rază medie şi lungă de acţiune.

Va obține Israelul mai multe arme pentru campania sa împotriva Hamas?

Anul trecut, președintele Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un proiect de lege care prevede suplimentarea cheltuielilor militare cu 95 de miliarde de dolari, dintre care 14 miliarde de dolari pentru Israel și 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

În februarie, acest pachet a fost aprobat de Senatul SUA, dar rămâne blocat de atunci în Camera Reprezentanților, unde unii republicani au obiecții față de continuarea sprijinului pentru Ucraina. Totodată, propunerea lui Biden se confruntă cu rezistența unui număr mic de democrați de stânga care se opun creșterii ajutorului pentru Israel din cauza campaniei sale din Gaza, unde, potrivit unor oficiali din domeniul sănătății, circa 30.000 de civili ar fi fost uciși de la lansarea răspunsului armatei israeliene față de atacul grupării teroriste Hamas asupra statului evreu în data de 7 octombrie 2023.

Ce suport mai oferă Washingtonul pentru Israel?

Statele Unite și-au folosit mult timp dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a bloca rezoluțiile considerate critice la adresa Israelului. În primele șase luni ale războiului din Gaza, Washingtonul a respins solicitările la încetarea imediată a focului. Pentru a fi aprobată în Consiliul de Securitate, o rezoluție are nevoie de cel puțin nouă voturi pentru și lipsa veto-ului din partea membrilor permanenți: Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia și China.

La sfârșitul lunii trecute, Washingtonul a renunțat la protecția sa tradițională față de Israel abținându-se de la un vot în cazul unei rezoluții care cere încetarea focului în Gaza.

Washingtonul a ținut partea Israelului în alte situații. Fostul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, a retras Statele Unite din cel mai important organism mondial pentru drepturile omului, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în semn de denunțare a unei prejudecăți privind comportamentul Israelului în cazul palestinienilor și pentru că serveşte drept platformă unor ţări autoritare precum China, Venezuela şi Cuba.

Trump a mai retras Statele Unite din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, parțial din cauza a ceea ce administrația sa a numit o atitudine anti-Israel.

De asemenea, Trump a inversat zeci de ani de politică a Statelor Unite recunoscând în 2017 Ierusalimul drept capitala Israelului. Statutul Ierusalimului este unul dintre cele mai mari obstacole în calea ajungerii la un acord de pace între israelieni și palestinieni.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *