În ciuda acuzațiilor de fraudare, Kremlinul afirmă că alegerile din Rusia „au fost absolut corecte”, fapt „imposibil de contestat”

În ciuda acuzațiilor de fraudare, Kremlinul afirmă că alegerile din Rusia „au fost absolut corecte”, fapt „imposibil de contestat”

Kremlinul și-a reafirmat miercuri poziția conform căreia alegerile în urma cărora președintele Vladimir Putin a obținut un al cincilea mandat au fost corecte, pe fondul acuzațiilor de fraudare a votului formulate de unii observatori independenți ruși și de voci din opoziție, relatează Reuters.

Putin a obținut o victorie zdrobitoare, cu 87% din voturi, adică 76 de milioane de alegători, la o prezență la urne de peste 77% în cadrul scrutinului care s-a încheiat duminică, ambele cifre reprezentând recorduri în istoria Rusiei post-sovietice.

Victoria lui Putin a fost cotalogată ca fiind incorectă și nedemocratică de către guvernele occidentale, dar el a fost felicitat de China, India, Coreea de Nord și de alte state.

În zilele care au trecut de la anunțarea rezultatelor, despre care Putin susține că dovedesc sprijinul populației pentru continuarea războiului din Ucraina și pentru alte politici cheie, analiștii electorali ruși independenți spun că amploarea victoriei acestuia a fost “umflată” semnificativ.

Deși observatorii recunosc că Putin ar fi câștigat probabil votul oricum, într-o manieră confortabilă, ei remarcă faptul că niciunul dintre ceilalți trei candidați nu l-a criticat pe Putin și că doi potențiali candidați, care s-au opus războiului din Ucraina, au fost excluși.

Principala organizației independentă de monitorizare a votului din Rusia, Golos (Vocea), căreia nu i s-a permis să trimită observatori în secțiile de votare, a declarat că are dovezi privind intimidarea alegătorilor și existența altor nereguli.

Fraudate sau nu?

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri acuzațiile potrivit cărora votul a fost fraudat în favoarea lui Putin, invocând un sondaj realizat de un institut de stat care arată că un procent record de 65% dintre rușii intervievați au considerat că rezultatele sunt credibile.

“Alegerile au fost absolut corecte”, a declarat Peskov, într-o convorbire cu reporterii. “Este imposibil de contestat” acest lucru, a subliniat reprezentantul Kremlinului.

Dar un cercetător independent rus afirmă că a găsit dovezi ale unor anomalii în numărătoarea voturilor, anomalii care susțin unele dintre îngrijorările exprimate de Golos și de alții.

Ivan Shukshin, care a analizat datele de la alegerile din Rusia și de la alte alegeri începând din 2017, spune că are indicii că 22 de milioane de voturi au fost fraudate anul acesta, toate în favoarea lui Putin. Cercetătorul a exclus din această numărătoare rezultatele votului online și datele din secțiile de votare deschise în regiunile ucrainene anexate de Rusia.

Constatarea lui s-a bazat pe o metodă statistică dezvoltată de Serghei Shpilkin, un analist de date care este văzut pe scară largă în Occident ca o autoritate în domeniul alegerilor din Rusia.

Contactat de Reuters pentru comentarii, Shpilkin a declarat că nu a fost implicat în monitorizarea alegerilor din acest an.

Anomalii

Calculele lui Shukshin cu privire la cifra de 22 de milioane se concentrează în jurul tiparelor anormale pe care le-a identificat între secțiile de votare din Rusia cu rate de participare foarte ridicate și cele cu o participare mai scăzută.

În cadrul unor alegeri medii, secțiile de votare cu niveluri diferite de participare ar trebui să arate niveluri similare de susținere pentru diferiți candidați, a precizat Shukshin într-un interviu acordat Reuters.

Dar analiza lui despre alegerile din Rusia, pe care a publicat-o online, a sugerat că, în unele locații, atât prezența la vot, cât și procentul de susținere pentru Putin au fost extrem de ridicate.

“Dacă (voturile) sunt umflate pentru cineva, crește atât prezența la vot, cât și rezultatele unuia dintre candidați”, a explicat Shukshin, vorbind din Vilnius, în Lituania, unde locuiește în prezent.

Datele Comisiei Electorale Centrale din patru secții de votare din regiunea sudică Belgorod au arătat că Putin a obținut 100% din voturi, la o prezență de 100%, dintr-un total de 7.911 voturi. Unele zone din regiune au fost lovite de bombardamentele ucrainene în timpul scrutinului din 15-17 martie, ceea ce a dus la oprirea temporară a votului.

În timp ce numărătorile de la secțiile de votare individuale pot fi mici, ele devin mai importante atunci când sunt adunate în toate cele 93.541 de secții de votare din interiorul teritoriului rus recunoscut internațional, a mai arătat Shukshin.

“Pe baza acestor principii, este posibil să se definească o anumită zonă în care putem avea încredere în general și o zonă în care nu se poate avea încredere”, a spus el.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *