În februarie, o lună cu un consum mare de programe TV, televiziunile de știri au pierdut audiență. Vremea caldă și subiectele irelevante le-au alungat telespectatorii

În februarie, o lună cu un consum mare de programe TV, televiziunile de știri au pierdut audiență. Vremea caldă și subiectele irelevante le-au alungat telespectatorii

De obicei, februarie este o lună în care consumul de programe TV atinge cele mai mari cote din timpul unui an, vremea rece ținându-i pe români în fața micilor ecrane. Dar în acest an, temperaturile din cea mai călduroasă lună februarie de când se fac măsurători în România au influențat ratingurile televiziunilor. Cea mai afectată a fost nișa televiziunilor de știri, care a înregistrat pierderi de audiență comparativ cu luna ianuarie. 

Dar să nu acuzăm numai vremea neobișnuit de caldă pentru performanțele slabe ale stațiilor de știri din sondajele de audiență! Nici măcar pe seama faptului că, începând din acest an, eșantionul reprezentativ al măsurătorii a fost recalibrat. Într-o lună în care negocierile PSD cu PNL pentru comasarea alegerilor au ținut capul de afiș al agendei politice și scandalurile din familia Șoșoacă au intrat în regim de Breaking News, interesul telespectatorilor pentru știrile TV (consumate pe telecomandă) a scăzut, confirmând că această nișă alunecă de la lună la lună, indiferent de vreme și de anotimp. Scăderea continuă a ratingurilor televiziunilor de știri arată mai degrabă că politica lor editorială este mai puțin interesantă, încremenită și irelevantă. 

Cele opt stații de știri, cuprinse în Sistemul Național de Măsurare a Audienței TV, operat de Kantar Media, au înregistrat în februarie 2024 o cotă cumulată de piață de 15,4%, la nivel național. Asta înseamnă că 15,4% dintre românii care s-au uitat la televizor, în cursul lunii februarie, au urmărit unul dintre cel opt programe de știri, dintr-un total de 88 de televiziuni măsurate de Kantar Media. Cota de vizionare din februarie este mai redusă cu 1,7 puncte procentuale față de ianuarie, o scădere importantă!

România TV a pierdut 22.640 de telespectatori față de ianuarie, la nivel național, cea mai mare scădere de audiență de pe piața TV. Totuși, România TV și-a păstrat poziția de cea mai urmărită televiziune de știri cu un rating mediu de 246.890 de telespectatori pe minut (toată ziua). 

Audiența Antena 3 CNN a scăzut cu 18.940 de persoane față de ianuarie. Ratingul mediu s-a situat 157.400 de telespectatori pe minut (toată ziua), al doilea ca valoare pe nișa televiziunilor de știri.

Realitatea Plus și-a consolidat poziția la nivel național față de Digi24, deși a pierdut 12.290 de telespectatori, având un rating mediu de 71.080 de persoane pe minut (toată ziua). Digi24 a coborât la o medie de 50.770 de telespectatori pe minut (toată ziua), mai mică cu 14.560 de persoane comparativ cu ratingul din ianuarie.

Televiziunea B1 TV a ocupat locul 24 în clasamentul audienței naționale, cu un rating mediu de 21.790 de telespectatori pe minut, în scădere cu 5.010 persoane față de ianuarie.

Televiziunile de știri mai mici au avut următoarele ratinguri: 

TVR Info – 7.110 telespectatori pe minut (locul 51 în clasamentul audienței naționale)Prima News – 2.410 telespectatori pe minut (locul 71)Euronews România – 1.540 de telespectatori pe minutAleph News – doar 740 de telespectatori pe minut.

Sondajul Kantar Media din februarie consemnează, pentru a doua lună consecutivă, prezența TVR Folclor, cea mai nouă televiziune a Societății Române de Televiziune (SRTV), lansată în decembrie 2023. În această lună, TVR Folclor a obținut un rating mediu de 1.860 de telespectatori pe minut, la nivel național, în scădere cu 770 de persoane față de ianuarie. Unul dintre concurenții săi, Favorit TV, televiziune deținută de frații Ioan și Viorel Micula, a înregistrat un rating de 12.990 de telespectatori pe minut. Așa încât, Folclor TV trebuie să aibă multă răbdare (și tutun) pentru a devenit un jucător important pe această nișă. Totuși, TVR Folclor se poate consola că are un rating superior față de cel al „fratelui mai mare” TVR Cultural (1.590 de telespectatori pe minut), care s-a lansat cu mai bine de un an în urmă.

În prezent, televiziunea publică are cinci televiziuni înscrise în sondajele de audiență Kantar Media: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural și TVR Folclor. (În curând va fi lansat TVR Sport.) Aceste cinci stații au avut o cotă cumulată de piață de 2,52%. Altfel spus, 2,52% dintre românii care s-au uitat la televizor (pe telecomandă), în februarie, au urmărit unul dintre cele cinci programe ale televiziunii publice. Este la nivelul cotei de piață a televiziunii tabloide Antena Stars (2,73%) și DigiSport 1 (2,28%). Pentru o instituție bugetară cu o alocație anuală de 430,7 milioane de lei și cu 2.200 de angajați, cota de vizionare de 2,52% este stânjenitoare și de-a dreptul umilitoare pentru contribuabilul român. 

În februarie, TVR 1 a ocupat locul 13 în clasamentul audienței naționale, cu un rating 46.460 de telespectatori pe minut, în scădere cu 7.460 de persoane față de ianuarie. TVR 2 a avut o medie de 26.080 de telespectatori pe minut, locul 20 la nivel național, sub ratingul unor stații private precum Acasă (38.400), DIVA (32.910) și Cinemaraton (31.380 de telespectatori), aceasta din urmă difuzează numai filme românești. 

Marile televiziuni comerciale generaliste, Pro TV și Antena 1, n-au suferit nici din cauza temperaturilor ridicate și nici din cauza recalibrării eșantionului reprezentativ al sondajului. Pro TV a câștigat 9.330 de persoane, ajungând la un rating de 754.110 telespectatori pe minut, în timp ce Antena 1 a adăugat 10.510 persoane față de ianuarie, având o medie de 457.430 de telespectatori pe minut. Grupul Intact, controlat de familia Dan Voiculescu, are patru televiziuni prezente în top 10 audiență națională (Antena 1, Antena 3 CNN, Happy Channel, Antena Stars). Societatea Română de Televiziune, niciuna.      

Foto ilustrativ: 123rf

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *