Încă un parc din București riscă să fie invadat de betoane. Voturile politice care decid cât spațiu verde mai avem în Capitală

Parcul Tineretului s-ar putea micșora cu șapte hectare dacă dezvoltatorii imobiliari vor avea câștig de cauză la voturile Camerei Deputaților privind Codul Urbanismului și Legea Spațiilor Verzi, ambele amânate pentru septembrie 2023. În timp ce Uniunea Europeană încearcă să conserve spațiile verzi din orașe, ca să combată schimbările climatice, România riscă să meargă în direcția opusă, spun activiștii de mediu, pentru platforma noua.info.

Două voturi politice din luna aceasta pun în pericol puținul spațiu verde rămas în orașe, arată un articol publicat de platforma de educație de mediu noua.info. 

Între timp, Parcul Tineretului este tot mai mic – avea 200 de hectare acum 60 de ani, când a fost inaugurat; astăzi are 94. Dezvoltatorii imobiliari au început să construiască blocuri în parc acum șapte ani, dar proiectul a fost oprit în instanță, prin inițiativa Fundației Eco-Civica și a Asociației Salvați Bucureștiul. 

Voturile din septembrie amenință alte șapte hectare

Membrii PSD din Camera Deputaților au propus amendamente la Codul Urbanismului pe 27 iunie. Acestea permit investitorilor imobiliari să construiască pe toate spațiile verzi retrocedate și elimină articolul care protejează spațiile verzi indiferent de proprietar. Sute de persoane au protestat în București în aceeași zi împotriva modificărilor propuse. Ca răspuns, Camera Deputaților a amânat votul până în septembrie. 

A doua zi, reprezentanți ai PSD din Comisia de Mediu au introdus aproape aceleași amendamente în Legea Spațiilor Verzi. În jur de 100 de ONG-uri au semnat o scrisoare deschisă prin care au cerut politicienilor să le reconsidere. Din nou, Camera Deputaților a amânat votul pentru septembrie.

„Atacul se produce pe două fronturi”, spune Alexandru Oprița, președintele Platformei de Mediu pentru București. „Avem odată Codul Urbanismului, care își propune să pună într-un singur cadru legislativ toată documentația de proiectare din arhitectură și urbanism. Și avem Legea Spațiilor Verzi, din 2018, care se ocupă de gestionarea spațiilor verzi din zonele urbane. Știi cum e? Dacă legea nu permite, trebuie să o schimbi ca să poată dezvoltatorii imobiliari să construiască pe spații verzi”. 

<strong>În prezent, Bucureștiul are opt metri pătrați de spațiu verde per locuitor. Dacă dispar șapte hectare din Parcul Tineretului, 8.750 de persoane își pierd teoretic cantitatea de spațiu verde. </strong>

Organizația Mondială a Sănătății recomandă minimum nouă metri pătrați de spațiu verde per locuitor, cu un ideal de 50 de metri pătrați. Recomandarea europeană este de 26 de metri pătrați.

„E vorba de încercări aberante de a modifica legislația, astfel încât privații să poată să construiască liniștiți pe spațiile verzi”, spune Diana Buzoianu, vicepreședinta Comisiei de Mediu. „Riscăm să distrugem sute de mii de hectare de spațiu verde la nivel național și să ne betonăm și mai mult orașele în care și așa nu avem suficient de mult spațiu verde”. Primarul general al capitalei, Nicușor Dan, a atras atenția cu privire la modificarea Legii Spațiilor Verzi printr-o postare pe Facebook.

Platforma de mediu pentru București, alături de 33 de organizații și grupuri de inițiativă, a lansat o scrisoare deschisă către Parlamentul României în care cer protejarea spațiilor verzi. Alături de 33 de organizații și grupuri de inițiativă, vor retragerea amendamentelor din Legea Spațiilor Verzi. Poți semna și tu aici.

Articolul poate fi citit integral aici.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *