India consideră că roverul său și-a îndeplinit cu succes misiunea de pe Lună și l-a plasat în stare de „hibernare”

India consideră că roverul său și-a îndeplinit cu succes misiunea de pe Lună și l-a plasat în stare de „hibernare”

India și-a oprit roverul său lunar, prima navă creată de oameni care a ajuns cu bine la polul sudic al Lunii, după ce robotul și-a încheiat misiunea de două săptămâni în care acesta a efectuat mai multe experimente ştiinţifice, a anunţat agenţia spaţială din această ţară, potrivit Reuters și Agerpres.

Roverul Pragyan din cadrul misiunii spaţiale Chandrayaan-3 a fost „plasat în stare de hibernare” („sleep mode” – în limba engleză), însă cu bateriile încărcate şi cu receptorul pornit, a anunţat Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), într-un mesaj publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică pe reţeaua de socializare X.

Chandrayaan-3 Mission:The Rover completed its assignments.It is now safely parked and set into Sleep mode.APXS and LIBS payloads are turned off. Data from these payloads is transmitted to the Earth via the Lander.Currently, the battery is fully charged.The solar panel is…

— ISRO (@isro) September 2, 2023

„Sperăm la o «trezire» de succes pentru un alt set de misiuni! Altfel, va rămâne acolo pentru totdeauna ca ambasadorul lunar al Indiei”, au adăugat reprezentanţii ISRO.

India, prima țară care a reușit aselenizarea la polul sudic al Lunii

După plasarea cu succes a unui vehicul spaţial pe Lună, India s-a alăturat Statelor Unite şi fostei Uniuni Sovietice pe lista ţărilor care au reuşit această performanţă.

India chiar le-a depăşit, întrucât a realizat o aselenizare pe suprafaţa neregulată de la polul sudic al Lunii – o performanţă în premieră mondială -, la scurt timp după ce sonda rusească Luna-25 s-a prăbuşit pe scoarţa satelitului natural al Pământului în cadrul unei tentative similare.

Asolizarea controlată a misiunii Chandrayaan-3, după o precedentă încercare ratată din 2019, a stârnit un val de entuziasm şi de celebrări în India, ţara cu cea mai mare populaţie din lume.

Presa consideră că această aselenizare reprezintă cea mai mare realizare ştiinţifică a Indiei.

Roverul indian se pregătește de o călătorie de 1,5 milioane de kilometri în spațiu

Roverul Pragyan a străbătut o distanţă de peste 100 de metri pe Lună şi a confirmat prezenţa sulfului, fierului, oxigenului şi a altor elemente chimice pe Lună, a precizat ISRO.

Chandrayaan-3 Mission:?Pragyan 100*Meanwhile, over the Moon, Pragan Rover has traversed over 100 meters and continuing. pic.twitter.com/J1jR3rP6CZ

— ISRO (@isro) September 2, 2023

În prezent, India speră să obţină un alt succes notabil în domeniul spaţial prin intermediul unei sonde ce a fost lansată sâmbătă spre Soare, cu misiunea de a observa vânturile solare, un fenomen care poate provoca anumite perturbări pe Terra, unde este văzut adeseori sub forma unor aurore.

„Satelitul este sănătos” şi se află pe o orbită terestră, a precizat ISRO duminică, în timp ce vehiculul se pregăteşte pentru călătoria sa de 1,5 milioane de kilometri în spaţiu.

Aditya-L1 Mission:The satellite is healthy and operating nominally.The first Earth-bound maneuvre (EBN#1) is performed successfully from ISTRAC, Bengaluru. The new orbit attained is 245km x 22459 km.The next maneuvre (EBN#2) is scheduled for September 5, 2023, around 03:00… pic.twitter.com/sYxFzJF5Oq

— ISRO (@isro) September 3, 2023

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *