Indignare după ce crucea de pe cupola bisericii Invalides a fost înlocuită cu o săgeată pe afișul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris

Indignare după ce crucea de pe cupola bisericii Invalides a fost înlocuită cu o săgeată pe afișul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris

Pe rețelele de socializare, internauții denunță o „invizibilitate” a identității franceze. Designerul afișului a explicat că nu a vrut „să reprezinte obiectele sau clădirile într-o manieră deja cunoscută”.

Cele două afișe oficiale ale Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, dezvăluite luni, 4 martie, creează controverse

„Am observat dorința lor de a șterge toate semnele creștinismului”, „Au îndrăznit”, „O rușine pentru țara noastră”, sunt doar câteva dintre comentariile apărute în mediile online. „Nu apare steagul francez. Invizibilitatea identității noastre este o greșeală inacceptabilă.

Lucrarea, creată de designerul Ugo Gattoni, este plină de detalii. „Este un poster extrem de simbolic, care spune multe lucruri despre proiectul Paris 2024, începând cu Bélem care va aduce torța olimpică la Marsilia, a explicat artistul pentru Le Figaro luni, în cadrul prezentării afișelor sale.”

Sunt reprezentate multe monumente: „Banque Populaire de Le Cléac’h, Turnul Eiffel, Stade de France, toate sporturile noi: break dance pe acoperișul Stade de France, skateboarding, BMX, alpinism… Acolo. este valul Teahupo’o din Tahiti cu surferi.

Dar există și Stoke Mandeville, originea paralimpismului care se află pe o insulă. Există, de asemenea, multe monumente, fie că este vorba despre Arcul de Triumf, Grand Palais, Concorde, Trocadéro, Invalides… Este un proiect faraonic.”

La Le Figaro, Comitetul Olimpic (Cojo) explică că afișele „sunt o interpretare artistică veselă a unui oraș stadion reinventat”. „Multe elemente ar fi putut fi reinterpretate de artist.

Este o reprezentare care nu este nici exhaustivă, nici fidelă realității – valul Tahiti este în largul portului de agrement din Marsilia, Turnul Eiffel este roz – fără ca acesta să fie subiect de interpretări în scop politic”, justifică ei dispariția crucii.

La rândul său, Ugo Gattoni a explicat că nu a vrut „să reprezinte obiectele sau clădirile într-o manieră obișnuită”, ci „să le evoce, așa cum îi par și fără motive ascunse”.

„Nu caut ca ele să fie fidele originalului, ci mai degrabă ca noi să ne putem imagina dintr-o privire despre ce este vorba, în timp ce le proiectăm într-un univers suprarealist și festiv”, a mai spus el.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *