Ingredientul secret pus de gospodinele din Moldova în butoiul cu varză murată. Metoda prin care obțin gustul mult-râvnit

Ingredientul secret pus de gospodinele din Moldova în butoiul cu varză murată. Metoda prin care obțin gustul mult-râvnit

Luna octombrie este una dintre cele mai importante luni pentru a pune murăturile de varză în butoi. Temperatura este una ideală, gospodinele având posibilitatea să-și pregătească legumele pentru următoarele luni, fără a avea probleme cu fermentarea excesivă. Totuși, precum în toate activitățile de acest gen, vremea este un factor crucial pentru a reuși cu bine în pregătirea murăturilor și în anticiparea sezonului rece.

Toamna, gospodinele încep să pregătească un aliment preferat de toată lumea: varza murată. Aceasta are o importanță deosebită în sezonul rece, fiind ingredientul principal pentru sarmalele delicioase și hrănitoare. Pentru a obține o varză murată de calitate superioară, este important să știți câteva trucuri secrete. Iată ce procedeu urmează gospodinele din Moldova când pun varza murată la butoi pentru a obține un produs savuros!

Ce să adaugi în pământul de la orhidee pentru o înflorire rapidă și bogată

Rețeta păstrată cu sfințenie din strămoși

În general, pentru a pune varza murată este preferabil să folosiți un butoi de plastic, deoarece acestea sunt mai ușor de manevrat și mai ușor de curățat. De asemenea, puteți opta și pentru borcane mari din sticlă sau pentru butoaie din lemn. Totuși, aceste opțiuni sunt mai greu de manevrat decât varianta butoiului de plastic. Indiferent de alegerea făcută, înainte de a pune varza murată în recipient este foarte important să îl opăriți cu apă clocotită și să îl igienizați riguros.

Ceaiul de mentă poate face minuni pentru păr! Cum să îl folosești corect pentru rezultate optime

Dacă doriți ca varza să reziste bine pe timpul iernii, alegeți o varză cu frunze subțiri, deoarece acestea se înmoaie mai ușor în saramură. Optați pentru o varză rotundă, ușor turtită și cu frunze subțiri, având grijă la cotoare, să nu fie prea groase. De asemenea, căpățânile de varză trebuie să fie netede, proaspete și fără urme de lovituri.

Pentru a obține o varză murată delicioasă, concentrația de sare este un element crucial. În Moldova, gospodinele utilizează o saramură formată din 25 g de sare la fiecare litru de apă pentru a mură varza. Este important să se utilizeze sare de mină fără iod, deoarece aceasta ajută la conservarea mai bună a varzei murate decât sarea de mare.

De obicei, se pregătește o cantitate de 10 litri de saramură, folosind 250 g de sare, și se completează după necesitate, în cazul în care aveți mai multă varză. După ce varza a fost așezată în butoi și acoperită cu apă, se introduce un furtun prin care se suflă aer și se amestecă sau se clătește varza. Deasupra varzei se adaugă scânduri curate din lemn și un bolovan greu care să mențină varza apăsată în saramură. În final, se pune capacul la butoi și se depozitează butoiul într-o cămară rece.

Câte ouă poți să mănânci, de fapt, pe zi. Încă un mit a fost demontat de medici

Acel „ceva în plus” care dă savoare verzei murate

În Moldova, gospodinele adaugă câteva boabe de porumb în butoiul cu varză pentru a accelerara fermentarea. Pentru aroma picantă, printre verze se adaugă crenguțe de mărar, cimbru uscat, chimen și ardei iuți întregi. În alte zone, se adaugă crenguțe de vișin bine spălate, felii de gutui și hrean, pentru ca varza să capete un gust aparte.

10 obiceiuri care te pot ajuta să îți cureți plămânii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *