Înlocuitorul de zahăr pe care medicii recomandă să-l eviți. Nu are efecte benefice pentru organism

Înlocuitorul de zahăr pe care medicii recomandă să-l eviți. Nu are efecte benefice pentru organism

Zahărul, deși oferă un gust dulce alimentelor, nu este benefic pentru organism, mai ales dacă este consumat în exces. Din cauza acestui ingredient poate apărea chiar cancerul. Mai există și un înlocuitor pe care trebuie să-l eviți, din cauza efectelor nocive.

Ce înlocuitor de zahăr trebuie să eviți

De-a lungul timpului, s-a mai constatat și că zahărul provoacă diabetul, îmbătrânirea prematură, căderea părului, usucă pielea și strică dantura prin carii. Zahărul poate crește tensiunea și dezvoltă boli ale inimii, dar și anxietate.

Dincolo de consecințe, chiar dacă le știu, unii oameni le ignoră și consumă zahăr mai mult decât necesarul. Alții, în ideea de a fi precauți, apelează la substituenți, respectiv la îndulcitori, dar nu procedează deloc bine.

Există un îndulcitor natural despre care se spune că este mult mai dăunător decât zahărul. Este vorba despre siropul de agave, obținut din seva plantei agave, o plantă foarte suculentă pe interior, similară în exterior cu un cactus.

Siropul de agave este utilizat de obicei în hrana vegană, vegetariană și în dietele cu un conținut redus de dulce. Spre deosebire de zahăr, acest tip de sirop are un beneficiu, anume conține un indice glicemic mai scăzut, adică nu cauzează fluctuații bruște.

”Știați că există un îndulcitor natural considerat mai dăunător decât zahărul obișnuit? Acesta este renumitul sirop de agave. Spre deosebire de zahărul de masă, care conține în proporție de 50% glucoză și 50% fructoză, siropul de agave are un conținut surprinzător de ridicat de fructoză ajungând la peste 80%”, a explicat dr. Ancuța Leonte pe Tik-Tok.

Fructoza din siropul de agave creează ficat gras și rezistență la insulină

Din cauza fructozei într-o cantitate mare din siropul de agave, o persoană poate dezvolta rezistență la insulină, obezitate sau creșterea nivelului de trigliceride. Mai mult decât acestea, siropul de agave favorizează apariția ficatului gras.

”Ce înseamnă acest lucru pentru sănătate? În timp ce glucoza este metabolizată în diverse țesuturi fiind o sursă primară de energie, fructoza este preponderent procesată în ficat, care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni precum rezistența la insulină, obezitatea, creșterea nivelului de trigliceride și apariția ficatului gras.

Deși siropul de agave are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul, ceea ce teoretic înseamnă că nu determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, acest avantaj este contrabalansat de efectele negative ale conținutului său ridicat de fructoză. Rețineți! Cu cât un aliment conține mai multă fructoza, cu atât ar trebui evitat mai mult.”, a mai explicat dr. Ancuța Leonte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *