Înotătorii de top chinezi au fost depistați dopați în 2021, ​​au fost lăsați că concureze și au câștigat aurul olimpic la Tokyo, scrie New York Times

Înotătorii de top chinezi au fost depistați dopați în 2021, ​​au fost lăsați că concureze și au câștigat aurul olimpic la Tokyo, scrie New York Times

Un nou scandal de dopaj zguduie lumea sportului. New York Times a dezvăluit, sâmbătă 20 aprilie, că au existat 23 de probe pozitive pentru dopaj printre înotătorii chinezi, în 2021. Medicamentul pentru inimă interzis trimetazidină a fost găsit în probele sportivilor la competiția națională de la Shijiazhuang, la începutul anului 2021.

Cazul, care implică mai mulți înotători care șapte luni mai târziu au câștigat medalii la Jocurile Olimpice din 2021, a generat acuzații de mușamalizare și îngrijorări cu privire la motivul pentru care autoritățile de reglementare antidoping au ales să nu intervină.

Douăzeci și trei de înotători de top chinezi au fost testați pozitiv pentru aceeași puternică substanță interzisă, cu șapte luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, dar li s-a permis să scape de control și să continue să concureze, după ce înalți oficiali chinezi i-au scăpat în secret de acuzațiile de dopaj, iar autoritatea globală însărcinată cu dopajul din sport a ales să nu intervină.

Câțiva dintre sportivii care au fost testați pozitivi, inclusiv aproape jumătate din echipa de înot pe care China a trimis-o la Jocurile de la Tokyo, au câștigat medalii, inclusiv trei de aur. Mulți încă concurează pentru China și mai mulți, inclusiv de două ori medaliatul cu aur Zhang Yufei, sunt așteptați să lupte din nou pentru medalii la Jocurile de vară de anul acesta de la Paris.

China a recunoscut testele pozitive într-un raport al autorității sale de reglementare antidoping, spunând că înotătorii au ingerat substanța interzisă fără să vrea și în cantități mici și că nu se justifică nicio acțiune împotriva lor.

Dar o examinare efectuată de The New York Times a constatat că episodul neraportat a divizat puternic lumea antidoping. Oficialii americani și alți experți au spus că înotătorii ar fi trebuit să fie suspendați sau identificați public, în așteptarea unei investigații suplimentare, și au sugerat că eșecul de a face acest lucru revine oficialilor chinezi din sport, organismului internațional de conducere al înotului, World Aquatics, și Agenției Mondiale Antidoping (WADA), autoritatea globală care supraveghează programele naționale de testare a substanțelor dopante.

Autoritățile respective au decis să nu acționeze, în ciuda unui schimb de e-mailuri între un oficial chinez antidoping și un oficial de top al înotului mondial, care pare să indice că o ilegalitate ar fi putut avea loc și ar trebui, cel puțin, să fie recunoscută public.

Chiar și după ce alți oficiali antidoping naționali și internaționali au furnizat în mod repetat autorității de reglementare la nivel mondial, WADA, informații care sugerează o mușamalizare și dopaj al înotătorilor chinezi, agenția a ales să nu încerce să tragă atleții la răspundere, afirmând că e vorba despre „lipsa oricărui orar credibil și a dovezilor”, pentru a contesta versiunea Chinei despre evenimente. WADA și-a apărat decizia de a nu lua măsuri, considerând critica nefondată.

FBI a aflat în ultimul an despre testele pozitive, motivarea chineză pentru nepedepsirea sportivilor și lipsa de acțiune a WADA, potrivit a două persoane familiarizate cu problema și a unui document examinat de The Times.

Anchetatorii federali au luat măsuri în ultimele săptămâni pentru a afla mai multe despre ceea ce s-a întâmplat. Un purtător de cuvânt al FBI a refuzat să comenteze aceste informații. Orice anchetă din partea autorităților americane ar fi susținută de un nou instrument puternic: o lege adoptată în 2020 care dă Departamentului de Justiție competențe de a urmări penal tentativele de corupere a evenimentelor sportive internaționale prin dopaj, indiferent de locul în care au loc.

Într-o declarație ca răspuns la întrebările The Times, Agenția Antidoping a Statelor Unite a acuzat WADA, omologul său global, că a eșuat în misiunea sa. „Aceasta pare a fi o lovitură devastatoare dată sportivilor curați și o trădare profundă a tuturor sportivilor care concurează corect și respectă regulile”, a declarat directorul executiv al agenției antidoping din SUA, Travis T. Tygart, care a recunoscut că a oferit WADA acuzații de dopaj în înotul chinezesc de mai multe ori, începând cu 2020. „Toți cei care au mâinile murdare în îngroparea acestor aspecte și în suprimarea vocilor avertizorilor curajoși trebuie să fie trași la răspundere în cea mai mare măsură a regulilor și legii”.

În timpul documentării pentru acest articol, jurnaliştii de la The Times au aflat că o echipă de la ARD, postul public radiodifuziune din Germania, cerceta de asemenea subiectul. ARD a împărtășit o parte din reportajele și filmările sale cu The Times, iar cele două publicații de știri au convenit să coordoneze publicarea articolelor lor.

Potrivit articolelor, WADA s-a abținut de la a-și derula propria investigație și a avut încredere în decizia autorităților chineze, care a adus în discuție mesele contaminate dintr-un hotel pentru sportivi drept cauza testelor pozitive. Se spune că au fost găsite reziduuri ale agentului pe o hotă și pe recipientele de condimente.

Într-o declarație, WADA a justificat lipsa propriei investigații spunând că, după un „proces de revizuire care a durat câteva săptămâni”, înotătorii nu pot fi acuzați pentru nicio vină sau neglijență.

Cele aproximativ două duzini de teste pozitive care implică înotători chinezi au fost colectate la un eveniment de Anul Nou, desfășurat pe parcursul a patru zile în decembrie 2020 și ianuarie 2021 în Shijiazhuang, un oraș de provincie cu aproximativ 11 milioane de locuitori, la câteva ore la sud-vest de Beijing.

Întâlnirea, găzduită de asociația națională de înot a Chinei, a fost concepută pentru a fi o încălzire competitivă pentru 200 dintre sportivii de top ai țării, un grup care se antrenase în izolare în timpul pandemiei, dar care era atunci la doar câteva luni distanță de concursul național de calificare pentru Jocurile Olimpice de vară, care urmau să se deschidă la sfârșitul lunii iulie la Tokyo.

La competiție, așa cum este tipic la astfel, Chinada, agenția chineză antidoping, a testat primii doi clasați la fiecare eveniment și încă câțiva din fiecare dintre cele 29 de curse.

Probele ar trebui să fie trimise imediat la un laborator acreditat, analizate și raportate la WADA și World Aquatics, asociația care guvernează înotul mondial. Dar, din motive care rămân neclare, rezultatele testelor din Shijiazhuang nu au fost raportate sistemului de management computerizat care urmărește toate testele atleților până pe 15 martie 2021, două luni și jumătate mai târziu. Chinada a spus că WADA i-a permis să înghețe testele timp de o lună după ce au fost colectate din cauza pandemiei.

În cele din urmă, conform raportului de investigație de 61 de pagini întocmit de Chinada și consultat de The Times, au fost efectuate un total de 60 de teste pe 39 de înotători. Acele probe de urină au produs 28 de rezultate pozitive, care au implicat 23 dintre concurenți, o rată de pozitivitate șocant de mare. Toate probele au fost testate pozitiv pentru același medicament, trimetazidină, cunoscut sub numele de TMZ.

TMZ este un medicament pe bază de rețetă conceput pentru a ajuta persoanele cu boli de inimă. Este inclus într-o categorie de medicamente care îmbunătățesc performanța care vin cu cele mai dure sancțiuni. Poate ajuta sportivii să mărească rezistența și anduranța și să grăbească timpul de recuperare și este dificil de detectat, deoarece trece rapid prin corp.

Guvernul chinez a negat cu fermitate acuzaţiile potrivit cărora 23 de înotători au fost depistaţi pozitiv la trimetazidină, substanţă dopantă, înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2021. Beijingul vorbeşte de o contaminare fără ca sportivii să ştie, relatează RMC.

Beijingul a calificat luni drept „eronate” acuzaţiile de dopaj. „Aceste informaţii sunt înşelătoare şi nu sunt reale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *