Înșelăciunile din mediul online se înmulțesc. La ce trebuie să fii atent, ce spun specialiștii în securitate cibernetică

Rmag Breaking News

Un studiu global realizat de Bitdefender arată că aproape un sfert (24%) dintre respondenți au experimentat unul sau mai multe incidente de securitate în ultimele 12 luni.

Un procent semnificativ de 37% dintre utilizatorii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au fost ținte ale unor atacuri informatice.

În contrast, doar 11% dintre persoanele de peste 55 de ani au raportat experiența unui incident de securitate.

Atacurile prin SMS sunt cel mai frecvent întâlnite, afectând 45% dintre respondenți, urmate de încercările de fraudă (44%), atacurile de tip phishing prin email (42%), expunerea datelor personale (27%), infectarea cu un virus (18%) și doxxing-ul (9%).

Femeile, mai expuse la fraude prin SMS

Femeile raportează că au fost mai expuse la înșelătorii prin mesaje text și expunerea datelor personale, în timp ce bărbații au fost mai vizați de atacurile de tip phishing și amenințările informatice.

Deși 76% dintre respondenți consideră că nu sunt ținte pentru criminalii cibernetici, această percepție poate duce la neglijarea practicilor de securitate cibernetică.

Gestionarea slabă a parolelor reprezintă o vulnerabilitate majoră, 37% dintre respondenți notându-și parolele și 34% folosind aceeași parolă pentru mai multe conturi. Doar 23% utilizează un serviciu de gestionare a parolelor, o practică recomandată pentru securitatea cibernetică sporită.

Înșelăciunea Transgaz face ravagii în mediul online

Frauda online prin intermediul unor investiții fictive, în numele Transgaz, a devenit o tactică tot mai răspândită în mediul virtual, atrăgând atenția autorităților din Ilfov.

Această metodă a condus la îmbogățirea rapidă a infractorilor și la pierderi financiare semnificative pentru victimele acestor escrocherii.

Spre exemplu, recent, patru bărbați au fost reținuți după ce au convins un tânăr să investească într-o presupusă oportunitate de afaceri, promițându-i câștiguri fabuloase.

Prin intermediul unor aplicații instalate pe telefonul victimei, aceștia au obținut controlul asupra dispozitivului și a contului bancar al acesteia.

În urma perchezițiilor, au fost descoperiți peste jumătate de milion de euro în posesia bărbaților, bani presupus proveniți de la alte victime ale aceleiași scheme frauduloase.

Poliția avertizează asupra acestui tip de înșelăciune și îndeamnă publicul să fie precaut și să nu instaleze aplicații neautorizate pe dispozitivele din dotare.

De asemenea, este esențial să se verifice sursele credibile atunci când se primesc oferte pentru investiții, pentru a evita căderea pradă unor scheme manipulative.

Pe lângă fraudele de investiții, înșelătoriile prin SMS, cunoscute sub numele de smishing, au devenit tot mai răspândite. În acest tip de atac, infractorii încearcă să obțină datele personale ale victimelor, folosind mesaje text false și site-uri web frauduloase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *