Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: Achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu, un pericol pentru statul de drept

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: Achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu, un pericol pentru statul de drept

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) consideră că „exonerarea de responsabilitate juridică” de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a vinovaților pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu reprezintă un pericol la adresa statului de drept.

„Exonerarea de responsabilitate juridică a membrilor aparatului de securitate direct şi indirect implicaţi în asasinarea disidentului Gheorghe Ursu loveşte în fundamentele morale ale societăţii, reprezintă un pericol la adresa statului de drept şi se situează în contradicţie flagrantă cu adevărul istoric. Ea creează premisele impunităţii celor care au fost implicaţi în crimele politice ale regimului comunist şi fragilizează cultura democratică din România, deschizând larg calea reabilitării regimului totalitar”, a transmis IICCMER luni, 31 iulie.

IICCMER spune că „inginerul Gheorghe Ursu se afla în conflict deschis cu regimul, ca urmare a acţiunilor sale politice de protest, fapt recunoscut de statul comunist în documentele sale oficiale”, contrazicând astfel decizia Curții Supreme, care susținea că nu a existat o relaţie de adversitate între Securitate şi Ursu.

Sunt puse astfel în pericol efectele juridice pozitive create de condamnarea foştilor comandanţi de penitenciare comuniste, Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior, prin eforturile conjugate ale IICCMER şi ale sistemului de justiţie. O astfel de decizie, devenită „autoritate de lucru judecat, distruge fundamentul legal al investigării crimelor şi abuzurilor săvârşite de membrii aparatului represiv şi de ceilalţi reprezentanţi ai statului totalitar comunist.

IICMER:

Disidentul anticomunist Gheorghe Ursu a fost ucis cu o lovitură aplicată de criminalul de drept comun Marian Clită, în timp ce se afla în arestul Securității în noiembrie 1985. Procesul a fost deschis 30 de ani mai târziu, iar pe 27 iulie, foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că l-au torturat pe Ursu, au fost achitaţi definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *