Inteligența artificială poate ajuta la prevenirea penelor majore de curent. Soluțiile găsite de specialiști

Inteligența artificială poate ajuta la prevenirea penelor majore de curent. Soluțiile găsite de specialiști

Pe fondul cererii tot mai mari de energie electrică, inteligența artificială este acum utilizată pentru a preveni întreruperile de curent. Una dintre soluții constă în adăugarea unor baterii uriașe la rețea care pot furniza energie atunci când cererea este în creștere, relatează BBC.

Aseef Raihan, care se afla în februarie 2021 în San Antonio, Texas, în timp ce servea în Forțele Aeriene ale SUA, își amintește că s-a trezit într-o noapte pentru că era foarte frig.

„Mi-am scos sacul de dormit militar și am dormit în el peste noapte pentru a mă încălzi. Dimineața, mi-am dat seama că, în mod sigur, nu era curent”, povestește bărbatul.

Statul american Texas a fost lovit atunci de furtuna de iarnă Uri, temperaturile coborând până la -19 grade Celsius. Căutând să se încălzească, texanii au dus cererea de energie electrică la un nivel foarte ridicat, iar rețeaua a statului a început să cedeze. Turbinele eoliene au înghețat, panourile solare au fost acoperite de zăpadă, iar un reactor nuclear a trebuit să fie deconectat ca măsură de precauție.

Pe fondul lipsei de energie electrică, peste 4,5 milioane de locuințe și întreprinderi au rămas fără curent electric, mai întâi timp de câteva ore, apoi zile întregi.

„Fără curent, încălzirea nu funcționa deloc. Și nu puteai folosi aragazul electric sau cuptorul cu microunde pentru mâncare”, mai spune Raihan.

În cele din urmă, funcționarea rețelei electrice din Texas a revenit la normal după mai bine de două săptămâni.

Deși nu toate țările au ierni atât de grele cum pot fi cele din America de Nord, cererea de energie electrică este în continuă creștere în întreaga lume. De la încărcarea mașinilor electrice, până la instalarea aerului condiționat în tot mai multe locuințe, oamenii folosesc din ce în ce mai multă energie electrică în viața de zi cu zi.

Totul, în timp ce țările se îndreaptă tot mai mult către sursele regenerabile care produc energie în funcție de cât de puternic bate vântul și cât de tare strălucește soarele.

Centrale electrice pe bază de gaz sau baterii uriașe

În acest context, ministrul britanic al Energiei, Claire Coutinho, a vorbit despre nevoia de noi centrale electrice pe bază de gaz ca „rezervă”.

O altă soluție de a face sistemele energetice mai rezistente, adoptată în Texas, este adăugarea de baterii uriașe la rețea, astfel încât, când există energie electrică de rezervă, bateriile să se încarce și să elibereze apoi energia când există o cerere mai mare.

„De la furtună am construit peste cinci gigawați de capacitate de stocare a bateriilor în Texas în trei ani, ceea ce reprezintă un ritm incredibil”, explică Michael Webber, profesor de resurse energetice la Universitatea Texas din Austin, adăugând că această capacitate echivalează cu aproximativ „patru centrale nucleare mari”.

Însă, pentru ca aceste baterii să fie cu adevărat utile, ele trebuie să știe care este cel mai bun moment pentru a se încărca și pentru a se descărca, ceea ce înseamnă că trebuie să facă predicții complexe cu privire la cantitatea de energie electrică necesară în viitor.

Rolul inteligenței artificiale

Start-up-ul tehnologic WattTime, fondat de Gavin McCormick și cu sediul în Oakland, California, produce un software de inteligență artificială care prezice oferta și cererea de energie electrică într-o anumită zonă sau regiune. Aceste informații pot transmite apoi bateriilor când să se încarce și să se descarce și pot fi folosite în case pentru a-i ajuta pe oameni să folosească mai ieftin energia electrică de la rețea.

„Dacă aveți un vehicul electric care trebuie să fie pregătit în opt ore, dar care are nevoie de doar două sau trei ore pentru a se încărca, atunci poate găsi perioadele de cinci minute din timpul nopții în care există un surplus de energie sau poate că există energie curată. Se va încărca în mici reprize în toate momentele cele mai bune și va fi gata până dimineața”, explică McCormick.

Inteligența artificială poate face aceste previziuni analizând modelele meteorologice, datele legate de vacanță, programele de lucru și chiar și când are loc un meci de fotbal pentru că „toată lumea se ridică și își face o ceașcă de ceai la pauză”, adaugă McCormick.

Și compania daneză Electricity Maps folosește inteligența artificială pentru a prezice cererea de energie electrică, concetrându-se pe prognozarea modelelor meteorologice, precum cât de senin este cerul, puterea vântului, temperatura și precipitațiile. Datele pot fi folosite pentru a afla cât de multă energie electrică va fi generată de turbine eoliene sau panouri solare.

Inteligența artificială este folosită și pentru a proteja infrastructura fizică folosită pentru transportul energiei electrice până la casele consumatorilor.

Companiea Buzz Solutions folosește inteligența artificială pentru a scana imagini ale cablurilor electrice, pilonilor și substațiilor, identificând semne de deteriorare, precum piesele rupte sau rugina, sau cazurile în care vegetația crește prea aproape de liniile electrice.

Acest lucru nu numai că poate preveni întreruperile de curent din cauza liniilor deteriorate, dar poate reduce și riscul de incendii, care pot fi provocate de liniile electrice care intră în contact cu copacii, așa cum s-a întâmplat în California în ultimii ani.

Întreruperile de curent pot fi declanșate și de intrarea animalelor sălbatice în substații, situații care se pot detecta tot cu ajutorul tehnologiei.„Electrocutarea (animalelor) duce uneori la o explozie masivă la substație. Inteligența noastră artificială care este implementată la substații și unele dintre lucrurile pe care le detectează sunt intruziunile de animale, inclusiv ratonii și veverițele”, a declarat fondatorul Buzz Solutions, Vikhyat Chaudhry.

Foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *