Inteligența artificială va provoca un crah financiar în următorii zece ani. „Este aproape inevitabil”

Inteligența artificială va provoca un crah financiar în următorii zece ani. „Este aproape inevitabil”

Următoarea prăbușire financiară ar putea fi declanșată de către inteligența artificială, a avertizat Gary Gensler – președintele Comisiei pentru Valori Mobiliare din SUA (SEC), scrie Business Insider, care citează Financial Times.

Șeful SEC a cerut ca reglementările să abordeze modul în care modelele de inteligență artificială sunt folosite de băncile de pe Wall Street.

Sectorul bancar a îmbrățișat inteligența artificială, iar Morgan Stanley a lansat un consilier chatbot bazat pe GPT4 de la OpenAI.

Gensler a avertizat că inteligența artificială ar putea declanșa o criză financiară, în condițiile în care Wall Street se grăbește să adopte noua tehnologie.

Ar putea duce la haos economic

Gary Gensler a declarat că este „aproape inevitabil” ca inteligența artificială să provoace un accident financiar încă de la sfârșitul anilor 2020 sau începutul anilor 2030 și a spus că încrederea în modelele dezvoltate de companiile de tehnologie ar putea duce la haos economic.

„Cred că în viitor vom avea o criză financiară… și în rapoartele de după acțiune, oamenii vor spune: «Aha! A fost de vină fie un agregator de date, fie un model pe care ne-am bazat». Poate că este vorba de piața ipotecară. Poate că este vorba despre un sector al bursei”, a spus el.

Gensler a cerut o reglementare privind inteligența artificială care să abordeze atât modelele construite de companiile de tehnologie, cât și modul în care acestea sunt utilizate de băncile de pe Wall Street. El a descris-o ca pe o „provocare de reglementare încrucișată”.

Modelele de la baza deciziilor, principala îngrijorare

„Este o problemă de stabilitate financiară greu de abordat, deoarece cea mai mare parte a reglementărilor noastre se referă la instituții individuale, bănci individuale, fonduri individuale de piață monetară, brokeri individuali; este pur și simplu în natura a ceea ce facem”, a declarat el.

„Iar aici este vorba despre o (chestiune) orizontală, prin care mai multe instituții s-ar putea baza pe același model sau agregator de date de bază”, a continuat el.

Entuziasm și teamă

Băncile de pe Wall Street au adoptat cu entuziasm inteligența artificială generativă de la lansarea spectaculoasă a ChatGPT de anul trecut, scrie sursa citată.

Morgan Stanley a lansat luna trecută un asistent de inteligență artificială bazat pe modelul GPT4 de la OpenAI pentru a ajuta angajații să acceseze informații de piață și să obțină recomandări.

Între timp, rivala JP Morgan a depus un brevet pentru un model de inteligență artificială cunoscut sub numele de „IndexGPT”, care va ajuta traderii să aleagă titlurile de valoare în care să investească.

Cu toate acestea, băncile au luat măsuri drastice și în ceea ce privește utilizarea ChatGPT, chiar dacă experimentează noua tehnologie. Goldman Sachs, Deutsche Bank și Bank of America au interzis angajaților să folosească ChatGPT la locul de muncă la începutul acestui an.

Autoritatea americană de reglementare bursieră nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *