Criza dintre Mexic și Ecuador se adâncește, după „asaltul” asupra ambasadei din Quito: Diplomaţii mexicani se întorc acasă cu un zbor comercial

Criza dintre Mexic și Ecuador se adâncește, după „asaltul” asupra ambasadei din Quito: Diplomaţii mexicani se întorc acasă cu un zbor comercial

Personalul diplomatic mexican de la Quito a părăsit duminică, 7 aprilie, Ecuadorul, la două zile după raidul poliţei locale în incinta Ambasadei Mexicului, care a provocat condamnări internaţionale şi ruperea relaţiilor diplomatice dintre cele două state, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Personalul nostru diplomatic lasă totul în urma sa în Ecuador şi revine acasă cu capul sus (…) după asaltul contra ambasadei noastre”, a scris ministrul de externe, Alicia Barcena, într-un mesaj publicat pe platforma de socializare X.

Diplomaţii şi membrii lor de familie s-au îmbarcat la bordul unui zbor comercial după ce au fost însoţiţi la aeroport de ambasadorii german, panamez, cubanez şi hondurian, a precizat Ministerul de Externe.

Raidul, fără precedent recent în lume, al poliţiştilor ecuadorieni în ambasada Mexicului la Quito pentru a-l aresta pe fostul vicepreşedinte ecuadorian Jorge Glas, acuzat de corupţie şi refugiat în incintă, a suscitat o ploaie de critici începând de vineri.

În scurt timp, Mexicul, care îi acordase azil lui Glas, a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Ecuador, fiind urmat de Nicaragua.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a denunţat o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii Mexicului”, şi şi-a declarat intenţia de a aduce cazul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie.

Ecuadorul, criticat de comunitatea internațională

Raidul a fost condamnat de guvernele de stânga din America Latină – din Brazilia până în Venezuela, trecând prin Chile, şi chiar de Argentina preşedintelui ultraliberal Javier Milei, precum şi de Organizaţia Statelor Americane, Uniunea Europeană şi Spania.

SUA, care condamnă „orice încălcare a Convenţiei de la Viena”, au încurajat cele două părţi „să îşi rezolve diferendele cu respectarea normelor internaţionale”.

„Alarmat”, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat că orice încălcare a incintelor diplomatice compromite „desfăşurarea de relaţii internaţionale normale”, a transmis purtătorul său de cuvânt.

Preşedinta Hondurasului, Xiomara Castro, care asigură preşedinţia Comunităţii Statelor din America Latină şi Caraibe (Celac), a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *