INTERVIU. Accesul la avort, „un coșmar” pentru femeile din Europa și subiect tabu în campania electorală din Polonia. „E nevoie și de schimbarea mentalității medicilor”

INTERVIU. Accesul la avort, „un coșmar” pentru femeile din Europa și subiect tabu în campania electorală din Polonia. „E nevoie și de schimbarea mentalității medicilor”

Aleksandra Niżyńska, sociolog specializat în politici de gen, explică, în ajunul alegerilor parlamentare din Polonia, într-un interviu pentru Libertatea, ce s-a schimbat în societate după adoptarea legii antiavort. „Sper că femeile vor merge să voteze împotriva partidelor care susțin interzicerea avortului”, spune aceasta. 

Deși procedura e legală în România, nici pentru femeile de aici nu e ușor să aibă acces la ea. 

Avortul este interzis în Polonia, din ianuarie 2021, cu mici excepții. Se poate efectua doar dacă sarcina a fost rezultatul unui viol sau dacă pune în pericol viața mamei. Dar și în aceste cazuri medicii evită să ajute femeile, de teama unor consecințe legale ulterioare. Din această cauză, cel puțin șase femei, potrivit Le Monde, au murit în acești aproape trei ani. 

Din 2021, în Polonia s-au organizat constant proteste față de Partidul naționalist de guvernare Lege și Justiție și față de Biserica Catolică și s-a cerut legalizarea avortului. 

La alegerile parlamentare de duminică se va vedea impactul acestor proteste, spune, pentru Libertatea, Aleksandra Niżyńska. Este sociolog specializat în politici de gen și cofondatoarea organizației Gender Solutions din Polonia, care promovează egalitatea de gen prin analiza datelor colectate și prin elaborarea de strategii și politici. A colaborat, între altele, cu: Organizația Mondială a Sănătății, Parlamentul European și Fundația pentru o Societate Deschisă. 

În România, avortul este permis până în a 14-a săptămână de sarcină sau și după acest termen „în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului”. 

Dar și la noi medicii refuză să acorde procedura, din motive morale sau religioase, după cum a explicat, pentru RFI, Andrada Cilibiu, expertă în drepturi reproductive la Centrul FILIA.  

În 11 județe din România nu s-a făcut niciun avort la cerere în 2021, în spitalele publice, scria și Libertatea anul trecut. Iar o analiză recentă realizată de Politico arată că accesul femeilor la avort a devenit „un coșmar” în Europa.

Aleksandra Niżyńska | Foto: EIT Empowering Women in Agrifood

Libertatea: Avortul se numără printre principalele teme ale campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Polonia? Aleksandra Niżyńska: Da, drepturile reproductive în general. Partidele democratice în afară de A treia Cale (Trzecia Droga) sunt pentru legalizarea avortului până în a 12-a săptămână. Cei de la A treia Cale susțin, de asemenea, legalizarea, dar ei vor un referendum.

Partidul Lege și Justiție (naționalist, n.r.) promovează maternitatea și spune că trebuie să sprijinim atât mama, cât și copilul. Nu abordează direct subiectul avortului, dar știm că nu vor să îl legalizeze. Nici Confederația Libertate și Independență (formațiune de extremă dreaptă, n.r.) nu prea îl abordează. 

O dezbatere recentă a fost difuzată de televiziunea publică, controlată în totalitate de guvern, și niciun politician, într-o oră, cât a durat discuția, nu a vorbit despre avort. Doar cineva a precizat că femeile ar trebui să aibă dreptul să decidă asupra fiecărui aspect al vieții lor. 

– Alianța de opoziție Coaliția Civică, printre ai cărei lideri se numără și Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a scos-o pe activista Yana Shostak de pe lista sa de candidați la parlamentare. Presa a scris că s-a întâmplat din cauză că femeia și-a exprimat public opinia despre avort. 

Yana Shostak, activistă pentru drepturile omului, susține dreptul la avort indiferent de numărul săptămânilor de sarcină sau de situație. Coaliția Civică nu a fost de acord cu asta (susțin avortul doar până în a 12-a săptămână, n.r.). Cred că alianța are mult de lucru, să schimbe modul în care politicienii lor se raportează la drepturile femeilor. Ei sunt conservatori, chiar dacă pentru Polonia par foarte progresiști.

Femeile din orașele mici și de la sate aleg de multe ori partidele pentru care votează partenerii lor”

– Ce arată sondajele? Își propun femeile să voteze pentru partide care vor legalizarea avortului? – Multe vor să voteze cu partidele de stânga și Coaliția Civică, dar există și cele care vor vota cu Partidul Lege și Justiție sau pentru Confederație, în special din orașele mici și de la sate. Ele aleg de multe ori partidele pentru care votează partenerii lor. 

Sau sunt pragmatice. Nu doar avortul este un subiect important. Inflația și costul ridicat al nivelului de trai sunt la fel de relevante. Contează, de exemplu, că primesc lunar 500 de zloți (aproape 550 de lei) pentru fiecare copil. 

– În prezent, întreruperea sarcinii este legală în România, dar mulți medici refuză să efectueze procedura. Ce credeți că pot învăța România și alte țări din Europa de Est urmărind alegerile din Polonia? – Va dura până se va schimba mentalitatea medicilor care multă vreme au evitat să acorde procedura de avort. Nici în Polonia, chiar dacă vom avea o putere politică mai liberală în guvern, nu se va schimba situația imediat. Dar, cu siguranță, un astfel de partid va încuraja medicii să ia decizii mai responsabile în ce privește viața și sănătatea femeilor, pentru că nu vor mai fi constrânși de lege. 

Țări precum România, care încă se luptă cu atitudinea profesioniștilor din domeniul sănătății față de avort, ar putea observa Polonia după alegeri, în cazul în care opoziția democratică va câștiga, pentru a vedea cum se face conștientizarea în rândul medicilor cu privire la drepturile femeilor.

ONG-urile acoperă costurile avortului în Cehia și Olanda 

– Ce amintiri aveți din ianuarie 2021, când avortul a fost interzis? – Era o perioadă plină de furie. În 2016, au fost proteste doar pentru că exista posibilitatea să fie interzis avortul. A ajuns în Parlament un proiect de lege în acest sens, care le pedepsea pe femeile care încercau să facă întrerupere de sarcină (legislativul a respins atunci proiectul, n.r.). Eram toți șocați și foarte triști că a apărut acel draft de lege, iar în 2021, când s-a adoptat legea anti-avort, am fost furioși. După toată această furie, a urmat frustrarea. Dar sper că, în ciuda acestor sentimente, duminică, pe 15 octombrie, femeile vor merge să voteze împotriva partidelor care susțin interzicerea avortului. 

Cea mai bună prietenă a mea este acum însărcinată și îi țin pumnii ca totul să meargă bine. Perioada sarcinii e una în care se presupune că ar trebui să ai grijă de tine și să primești sprijin din partea apropiaților. Dar în Polonia există și teama că ar putea să apară complicații majore. 

– Accesul la metode contraceptive este, de asemenea, restricționat în Polonia. Din ce ați observat în ultimii ani, femeile sunt în general îngrijorate că ar putea rămâne însărcinate? – Multe femei decid să nu devină mame. Dacă vrei un copil, nu te va împiedica ceea ce se întâmplă acum în țară. Multe femei emigrează din cauza legislației, altele rămân, dar apelează la sistemul privat de sănătate – numai cele care au resurse financiare pot face acest lucru. 

În Polonia, există organizația Abortion Dream Team, care le ajută să facă întrerupere de sarcină. Unele femei spun că ar fi avut mai mulți copii, dacă ar fi știut de mai demult că există acest ONG ce le oferă sprijin, de exemplu, dacă au o sarcină care le pune viața în pericol și e necesar avortul. Nu le-ar mai fi fost frică să rămână din nou gravide, după o sarcină dificilă, știind că există un suport. 

– Pot face întreruperea de sarcină chiar în Polonia sau trebuie să călătorească în altă țară?  – În Polonia se poate prin intermediul pastilelor. Organizațiile Women on Waves din Olanda și  Abortion Dream Team din Polonia le trimit pastile. Și sunt alături de ele în timpul procedurilor sau prin telefon. Dar, dacă este vorba despre o sarcină mai avansată, se duc în Cehia, în Olanda sau în Germania, iar ONG-urile acoperă costurile. 

Recent, una dintre cofondatoarele Abortion Dream Team a fost condamnată la 8 luni de muncă în folosul comunității pentru că a ajutat o femeie să facă avort. A fost prima condamnare de acest fel din Uniunea Europeană. 

Tata are 75 de ani și abia acum înțelege de ce e important ca femeile să aibă acces la avort”

– Un sondaj Pew Research din acest an arată că peste jumătate dintre polonezi spun că avortul ar trebui să fie legal în cele mai multe cazuri. Dar 36% consideră că ar trebui să fie ilegal. Cum se explică faptul că destul de mulți au această opinie?– Din cauza legăturii puternice cu Biserica Catolică. Ei cred că biserica trebuie să ne spună ce să facem din punct de vedere moral. Dar și asta se schimbă treptat, pentru că generațiile tinere nu mai sunt atât de apropiate de catolicism și nu mai au așa de mare încredere în biserică. Cei 36% mai degrabă s-au obișnuit să aibă aceste opinii. Dacă le-am pune mai multe întrebări, probabil ar fi de acord că în anumite cazuri avortul este în regulă. 

Pentru că a fost un subiect tabu atât de multă vreme, oamenii nu înțeleg în ce situații caută femeile să-și întrerupă sarcina și cum arată procedura. Avortul este un drept fundamental la servicii de sănătate. 

Tata are 75 de ani și abia acum înțelege de ce e important ca femeile să aibă acces la avort. Face un efort ca să înțeleagă, dar observ și că e obositor pentru el, nu e ușor să schimbi felul în care gândești. 

– Care a fost impactul pe termen lung în Polonia al protestelor femeilor din 2020 și 2021 față de legea care interzice avortul? – Implicarea tinerelor în activismul civic, ceea ce pe termen lung poate avea un impact asupra numărului femeilor din politică. Toate acele greve le-au menținut active. Al doilea rezultat important și pe termen lung este scăderea semnificativă a rolului Bisericii Catolice în viața publică. Biserica nu mai este un actor-cheie pe scena politică, iar acest lucru se va observa și în timpul actualelor alegeri parlamentare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *