Întrebarea fostului premier Boris Johnson pentru specialiștii săi, în pandemie: „Poți ucide COVID dacă îți bagi uscătorul de păr pornit în nas?”

Întrebarea fostului premier Boris Johnson pentru specialiștii săi, în pandemie: „Poți ucide COVID dacă îți bagi uscătorul de păr pornit în nas?”

În cadrul „Anchetei publice privind Covid-19”, o procedură oficială, dar non-judiciară, în care sunt examinate practicile guvernamentale privind pandemia, Dominic Cummings, 51 de ani, principalul consilier al lui Boris Johnson, 59 de ani, în perioada în care acesta era premier, a descris haosul din guvernului britanic în timpul pandemiei, relatează The Guardian.

Johnson i-a întrebat pe cei mai buni oameni de știință, Sir Chris Whitty și Sir Patrick Vallance, dacă virusul SARS-CoV-2 ar putea fi distrus „dacă îți bagi în nas un uscător de păr pornit”, a afirmat Cummings, în declarația sa de martor.

Fostul premier a vehiculat chiar un videoclip pe YouTube, cu un bărbat care folosește un dispozitiv în acest scop. Filmarea a fost trimisă pe grupul de WhatsApp în care erau reuniți cei mai importanți „pioni” în lupta antidepidemică din Anglia.

Johnson le-a trimis un videoclip cu un tip care își băga în nas un uscător de păr pornit, „pentru a ucide COVID,” și i-a întrebat pe consilierul științific-șef și pe ofițerul medical-șef ce cred despre asta.

Dominic Cummings:

„Pisica moartă”

Cummings a mai spus că Johnson i-a cerut să găsească o „pisică moartă” pentru a scoate pandemia de coronavirus de pe primele pagini ale ziarelor. „Pisica moartă” se referă la o strategie de amestec politic prin difuzarea de afirmații izbitoare pentru a distrage atenția de la o poveste nedorită.

Mărturia lui Cummings vine după cea a lui Lee Cain, directorul de comunicare al lui Boris Johnson, care a spus că acesta n-a fost deloc un premier adecvat pentru cea mai mare criză pe timp de pace prin care a trecut vreodată Marea Britanie.

El a explicat decizia guvernului britanic de a introduce cu întârziere de aproape o lună restricții de circulație (lockdown) prin faptul că Johnson s-a gândit inițial „să permită pandemiei să treacă peste populația în vârstă”, scrie Mirror.

Sir Patrick Vallance: „Domnul Johnson este obsedat de faptul că persoanele în vârstă ar trebui să își accepte soarta”

Mărturia sa este cu însemnările directorului științific al guvernului, Sir Patrick Vallance, care a notat că „domnul Johnson este obsedat de faptul că persoanele în vârstă ar trebui să își accepte soarta și să îi lase pe tineri să meargă mai departe cu viața și cu economia”.

Ancheta publică a fost instituită chiar prin decizia Guvernului Johnson, la finalul anului 2021, sub presiunea familiilor care au pierdut apropiați în timpul pandemiei.

Ea este condusă de judecătorul pensionar Heather Hallett.

Instalat în 2019, Boris Johnson și-a anunțat demisia din fruntea guvernului britanic pe 7 iulie 2022, finalul apoteotic al unui lung șir de scandaluri care i-au afectat administrația. El a asigurat interimatul până în septembrie.

El a demisionat brusc din funcția de membru al Parlamentului, pe 9 iunie, în semn de protest că este vizat de o anchetă parlamentară pentru a stabili dacă a indus în eroare Camera Comunelor cu privire la petrecerile din Downing Street care au încălcat regulile naționale în timpul pandemiei de COVID-19.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *