Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Firma partenerei de viață a lui Sorin Moise, secretar de stat numit pe filiera PSD la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a primit împrumut în 2024 o jumătate de milion de lei de la Fondul de Garantare a Creditului Rural, unde soțul-demnitar este membru în consiliul de administrație. Funcționarul guvernamental este acționar în două firme nemenționate în declarația de avere sau de interese, iar cel care ar trebui să-l controleze este fratele lui, Florin Moise, șeful Agenției Naționale de Integritate. 

Sorin Moise (43 de ani) a fost numit în ianuarie 2022 în funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Fiu al fostului primar PSD din comuna brăileană Tufești, Moise și-a început ascensiunea spre centru cu zece ani mai devreme, în județul natal. În 2012, a fost împuternicit la șefia Oficiului Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale Brăila. La acel moment, era implicat în Sorifan SRL, o societate cu profil agricol fondată în 2004 împreună cu soția sa, Andreea Gabriela Moise. 

După obținerea postului de conducere la centrul județean al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Sorin Moise s-a retras din funcția de administrator al societății menționate anterior, iar în 2017 a ieșit de tot din firmă. A lăsat practic toată gospodărirea afacerii pe umerii soției, care de atunci se împarte între slujba la firma de stat Transgaz și munca în agricultură.

După 2020, Sorifan SRL a început, progresiv, să arate tot mai bine din punct de vedere financiar. Administratoarea semnează în acel an pentru accesarea unui împrumut prin intermediul programului IMM Invest, garantat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. 

După ani de pierderi apare profitul

Apoi, în 2022, prin programul IMM Invest Plus, componenta Rural Invest, firma mai primește un împrumut de 188.000 lei de la CEC Bank și garantat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – IFN.

Un posibil indicator al prosperității firmei este faptul că managera Sorifan a cumpărat în leasing în iulie 2023 un BMW X5. Pe deasupra, la începutul anului 2024, CEC Bank i-a mai acordat societății administrate de soția lui Sorin Moise un împrumut de 500.000 de lei, co-creditor fiind Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR). 

Creditul de 500.000 de lei
Debitorul creditului de 500.000 de lei, firma soției lui Moise

Împrumutul a fost acordat în condițiile în care Sorin Moise este membru al consiliului de administrație al FGCR, ca reprezentant al Ministerului Agriculturii. CEC Bank deține majoritatea fondului, ministerul având o cotă de 0,007%.

Creditorii pentru cei 500.000 de lei

Informațiile publice despre Sorifan arată că, în ultimii trei ani, firma are venituri declarate de aproape jumătate de milion de lei, iar pierderile declarate anterior sunt istorie. Printre altele, conform declarației de avere pe anul trecut, Sorin Moise a beneficiat de venituri din arendă în valoare de 60.000 de lei , iar patroana firmei, Andreea Gabriela Moise, de dividende de peste 260 de mii de lei.

Conform propriei declarații de interese, Sorin Moise mai este membru în consiliul de administrație la Agenția Domeniilor Statului (care ține tot de Ministerul Agriculturii) și în Marea Lojă Națională din România, adică este mason.

Afaceri cu „băieții deștepți”

La începutul anului 2023, Sorin Moise s-a lansat și în afacerile cu energie ale „băieților deștepți”. Astfel, într-o singură zi, a înregistrat două firme: Energy Sunland SRL și Twoforsun Energy SRL. În ambele, Moise deține 70%, restul acțiunilor fiind înregistrate pe numele unui anume Bogdan Stan, cel care și administrează cele două companii.

Niciuna dintre aceste societăți nu se regăsește în declarațiile de avere sau de interese ale demnitarului de la Agricultură.

Bogdan Stan mai este administrator la două societăți care au interese majore în agricultură: producătorul de ulei Argus SA din Constanța și traderul de cereale Comcereal SA din Tulcea (deținută de Argus SA), dar și la Mercur SA din Craiova (în care acționarul majoritar este SIF Oltenia).

Apropiații de la ANI

Bogdan Stan, asociatul secretarului de stat Moise, este nimeni altul decât fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate. Stan a lucrat la ANI, pe diverse funcții, încă din 2007. În 2019, la terminarea mandatului de președinte, funcția a fost preluată interimar de vicepreședintele Florin Ionel Moise, fratele lui Sorin Moise. Iar în 2021, fiind singurul candidat, Florin Moise a fost ales președintele ANI. 

Bogdan Stan. Foto: Inquam Photos / George Calin

Principala atribuție a instituției pe care o conduce este să verifice dacă demnitarii și funcționarii statului sunt incompatibili în exercitarea atribuțiilor lor. Mai precis, exercită un control administrativ și este specializată în verificarea averilor dobândite în timpul exercitării unei funcții publice, conflictelor de interese și a incompatibilităților. 

Florin Ionel Moise, fratele celui de la Agricultură, are și el ștate vechi în ANI, unde a început să lucreze în 2008 pe funcția de consilier. Soția sa, Mirabela Moise, a lucrat, de asemenea, la ANI, unde a ocupat postul de consilier până în momentul în care soțul a fost numit președinte. Apoi, Mirabela Moise a ajuns consilier la ANAF și ultima dată la ASF.

Am încercat să-l contactăm pe Florin Ionel Moise, președintele ANI, pentru a-i cere un punct de vedere legat de incompatibilitățile și lacunele din declarațiile de avere și de interese ale fratelui său, dar acesta nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

Mesajul trimis președintelui ANI

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *