Invitație-surpriză: Volodimir Zelenski îl roagă pe Donald Trump să vină la Kiev, dar cu o condiție

Invitație-surpriză: Volodimir Zelenski îl roagă pe Donald Trump să vină la Kiev, dar cu o condiție

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump, care în prezent se profilează ca principalul candidat al republicanilor la alegerile prezidențiale din SUA de anul acesta, să vină într-o vizită la Kiev, dar cu o condiție, scrie Politico.

Liderul ucrainean a declarat că fostul președinte american ar fi binevenit să vină în capitala Ucrainei și să se întâlnească cu el – cu condiția ca Trump să fie capabil să oprească războiul cu Rusia în 24 de ore, așa cum a promis cândva.

Trump s-a lăudat că, dacă ar fi președinte, ar putea pune capăt războiului imediat, insistând ca Zelenski și președintele rus Vladimir Putin să accepte o înțelegere și subliniind că are o relație bună cu ambii lideri.

Trump, pe parcursul carierei sale politice, a avut în repetate rânduri aprecieri elogioase la adresa lui Putin, care a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, soldată până acum cu zeci de mii de victime.

“Da, te rog, Donald Trump – te invit în Ucraina, la Kiev”, a declarat Zelenski, într-un interviu care urma să fie difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4 News.

“Dacă poți opri războiul în 24 de ore, cred că va fi suficient să vii la Kiev, în orice zi în care mă aflu aici”, a precizat Zelenski.

Liderul ucrainean a adăugat că, dacă Trump are o “formulă” care să pună capăt războiului, vrea să știe care este aceasta.

Deși Ucraina pare neliniștită în ceea ce privește cultivarea legăturilor cu candidatul republican și cu aliații acestuia înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, Zelenski are toate motivele să se ferească de omul care are puțin apetit pentru constinuarea susținerii rezistenței Ucrainei împotriva invaziei rusești, notează Politico.

Într-adevăr, Trump l-a lăudat pe Putin pentru că a fost “inteligent” prin ocuparea “unei vaste, vaste zone – o mare bucată de teritoriu cu o mulțime de oameni”, deși a primit doar o lovitură relativ minoră din partea sancțiunilor.

Pe când se afla la Casa Albă, Trump a fost, de asemenea, pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților, după ce s-a aflat că l-a presat pe Zelenski să ordone investigații motivate politic care ar fi putut afecta candidatura lui Joe Biden la președinția SUA, exact în momentul în care Kievul cerea mai multe rachete din partea Statelor Unite.

Fostul președinte a fost, la acel moment, achitat de Senat.

În sondajele de opinie, Trump îl devansează acum pe Biden în cursa pentru câștigarea mai multor state-cheie, iar majoritatea republicanilor de la Capitoliu blochează eforturile administrației Biden de a oferi Ucrainei un nou sprijin financiar în domeniul militar.

Într-un discurs ținut după victoria zdrobitoare obținută săptămâna aceasta în scrutinul republican din Iowa, Trump a mai afirmat că “Rusia nu ar fi atacat” dacă el ar fi fost la Casa Albă, deoarece el și Putin “se înțeleg foarte bine”.

Tot săptămâna aceasta, vorbind în Elveția, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Zelenski a încercat să înlăture temerile legate de o scădere a finanțării militare – cea mai mare parte a fondurilor care ajung în Ucraina din partea SUA – dacă Trump se întoarce, argumentând că “un singur om nu poate schimba întreaga națiune”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *