Irakul cere o ieșire rapidă a trupelor americane de pe teritoriul său, dar nu impune o dată limită

Irakul cere o ieșire rapidă a trupelor americane de pe teritoriul său, dar nu impune o dată limită

Irakul dorește o ieșire rapidă și ordonată, negociată, a forțelor militare ale alianței conduse de către SUA de pe teritoriul său, dar nu a stabilit un termen limită, a declarat premierul Mohammed Shia al-Sudani, într-un discurs în care a descris prezența lor ca fiind destabilizatoare pe fondul răspândirii regionale a războiului din Gaza, relatează Reuters.

Solicitarea autorităților irakiene vine după apeluri numeroase și de multă vreme făcute de facțiunile majoritare musulmane șiite, multe apropiate de Iran, pentru plecarea militarilor străine. Ele au câștigat avânt după o serie de lovituri efecturi de SUA asupra grupărilor apropiate de Iran, care fac, de asemenea, parte din forțele formale de securitate ale Irakului.

Acele lovituri, care au venit ca răspuns la zeci de atacuri cu drone și rachete asupra forțelor americane de când Israelul și-a lansat campania terestră în Gaza, au generi temeri că Irakul ar putea deveni din nou teatrul unui conflict regional.

„Este nevoie de reorganizare a acestei relații, astfel încât să nu fie o țintă sau o justificare pentru nicio parte, internă sau străină, să modifice stabilitatea din Irak și din regiune”, a declarat premierul Sudani pentru Reuters într-un interviu oferit marți la Bagdad.

Aceste sunt primele declarații făcute de oficialul irakian din 5 ianuarie când a anunțat că Irakul va începe procesul de închidere a acesteia, Sudani a spus că ieșirea ar trebui să fie negociată în cadrul „un proces de înțelegere și dialog”.

„Să cădem de acord asupra unui interval de timp (pentru ieșirea coaliției) care să fie, sincer, rapid, astfel încât să nu rămână mult și atacurile să continue”, a spus el, menționând că doar încheierea războiului Israelului împotriva Gaza va opri riscul escaladării regionale.

„(nr. Sfârșitul războiului din Gaza) este singura soluție. În caz contrar, vom vedea o extindere a zonei de conflict într-o regiune sensibilă pentru lume, care deține o mare parte din aprovizionarea sa cu energie”, a spus Sudani.

Liderii de la Washington sunt îngrijorați că o retragere a SUA din Irak ar putea duce la creștere influenței Iranului asupra elitei conducătoare a Irakului. Grupările șiite susținute de Iran și-au crescut puterea în Irak după invazia condusă de SUA în 2003 care a dus la înlăturarrea lui Saddam Hussein.

Pentagonul a declarat luni că nu are de gând să retragă trupele americane, care se află în Irak la invitația guvernului irakian.

Irakul, al doilea mare producător de petrol al OPEC, a fost printre cei mai înverșunați critici ai campaniei Israelului în Gaza, acuzând comiterea unui genocid prin uciderea în masă și strămutarea civililor palestinieni.

În ciuda acestei poziții, guvernul irakian a mai spus în mod repetat că atacurile grupurilor armate asupra forțelor străine și misiunilor diplomatice din Irak sunt ilegale și sunt împotriva intereselor țării. Autoritățile de la Bagdad au susținut că au arestat unii atacatori și au prevenit alte tentative.

În același timp, Bagdadul a condamnat atacurile americane asupra bazelor folosite de aceste grupări, precum și un atac recent din Bagdad care l-a vizat pe un înalt comandant al unui miliții, drept încălcări grave ale suveranității.

Forțele conduse de SUA au invadat Irakul și l-au înlăturat pe fostul lider Saddam Hussein în 2003, retrăgându-se în 2011, dar au revenit în 2014 pentru a lupta împotriva Statului Islamic, ca parte a unei coaliții internaționale. SUA au în prezent aproximativ 2.500 de soldați în Irak.

Cum Statul Islamic a fost învins și alungat în 2017, Sudani a spus că rațiunea pentru continuarea coaliției s-a încheiat de mult.

Solicitările pentru retragerea coaliției există de mult timp și, până acum, s-au schimbat puține lucruri. În 2020, parlamentul irakian a votat pentru plecarea soldaților străini la câteva zile după ce SUA l-au asasinat pe generalul iranian Qassem Soleimani și pe un comandant de rang înalt militant irakian într-o lovitură în apropiere de aeroportul din Bagdad.

În anul următor, SUA și-au anunțat încheierea misiunii de luptă în Irak și trecerea la consilierea și ajutarea forțelor de securitate irakiene, o mișcare care a schimbat puține lucruri pe teren.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *